Вся нерухомість > Новини > У Києві подорожчає оренда житла
↑ До списку новин

У Києві подорожчає оренда житла

24 січня 2014

Вересень-грудень 2013 року не приніс квартиронаймачам неприємних сюрпризів — ціни на оренду виросли незначно.

«Рік, що минув, був стабільним, невелике збільшення кількості угод спостерігалося лише в окремих сегментах», — прокоментувала «Вестям» ситуацію генеральний директор АН «Благовіст » Ірина Луханіна.

За даними порталу Address.ua, середня вартість оренди однокімнатної квартири в столиці піднялася лише на 25 грн (до 4042 грн), двокімнатної — на 50 грн (5477 грн), а трикімнатної — на 60 грн (6560 грн). Це, звичайно, середні значення по всіх районах, а в деяких випадках квартиронаймачам доводилося стикатися і з більш істотним подорожчанням — на 500-700 грн. Найчастіше воно пояснювалося не реальними передумовами (наприклад, дефіцитом нерухомості), а лише чутками і побоюваннями. Зазвичай ті були пов'язані з девальвацією гривні, від якої власники житла всіма правдами і неправдами намагалися себе захистити.

«Згідно з чинним законодавством, рекламувати вартість об'єкта нерухомості еквівалентно сумі у валюті заборонено. Тому орендодавець виставляє ціну в гривні, і торг іде в гривні. Хоча, звичайно, власники хочуть отримати валюту, але орендарі її не дають або намагаються не давати», — розповів нам керуючий партнер ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

«Якщо ще в першому півріччі 2013-го багато господарів квартир, домовляючись про оренду, закладали в ціну курс 9 грн/$ (на випадок очікуваної девальвації), то на початок цього року все частіше говорили вже про 10 грн/$. Поки це поодинокі випадки», — пояснила керівник напрямку оренди нерухомості АН RealDruzi Тетяна Стороженко.

ОРЕНДНІ СТАВКИ ЩЕ ВИРОСТУТЬ

Більш істотне подорожчання оренди очікується в 2014 році. Правда, на цей рахунок експерти дають різні прогнози: за одним — її середня вартість виросте не більше ніж на 5%, за іншими — на всі 8-10%. Почнеться не раніше другого півріччя. Тому квартиронаймачам радять укласти довгострокові договори (із зафіксованою ціною) ще взимку. Тим же, кому дорога оренда виявиться не по кишені, радять з'їжджатися. Багато жителів Києва почали це робити ще торік, і в 2014 -му такий підхід може увійти в моду. Щоб заощадити, з'їжджаються вже не тільки друзі або хороші знайомі, але навіть абсолютно чужі люди (найчастіше пошуки сусідів у квартиру велися через соціальні мережі).

Другим варіантом для бажаючих заощадити залишається торг. «У дорогому, елітному сегменті (понад 8 тис. грн) торік він доходив до 15%, а самому доступному (до 4,5 тис. грн) торгуватися можна в межах 5%», — розповів « Вістям» аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. Наприклад, квартиру, яку пропонують за 4,5 тис. грн (однокімнатну з меблями), вдавалося сторгувати за 4,2 тис. грн, а в деяких випадках навіть за 4 тис. грн.

ЩО ВПЛИНЕ НА ЦІНУ ОРЕНДИ

Фінанси

Курс гривня/долар продовжить впливати на вартість оренди і в 2014 році. Більшість експертів упевнена в тому, що долар цього року не буде суттєво дорожчати, однак не сумніваються, що фінансові спекулянти продовжать нагнітати ажіотаж, щоб заробити на паніці населення. Для орендодавців ж, які просто хочуть підняти квартплату, чутки про міфічну девальвацію гривні стануть обґрунтуванням для підвищення ціни. «Зміни на валютному ринку будуть впливати на ціну оренди. Також на ній позначаться будь-які кредитні корективи: якщо банки вирішать опустити ставки за іпотечними кредитами — ціна оренди може трохи зменшитися, а якщо піднімуть відсотки — вона підніметься», — сказав нам Костецький. Не секрет, що серед квартир, що здаються в оренду, зростає частка тих, що куплені не за власні кошти власників, а за позичені в банках.

Недоступність

Продовжить позначатися на ринку оренди і горезвісне «квартирне питання» і невеликі заробітки киян. Заробітки столичних жителів, хоча і виросли за два останні роки на 11%, проте до цих пір залишаються на досить скромному рівні — 5368 грн. Цих коштів явно недостатньо не тільки для купівлі власного житла, але навіть для оформлення іпотеки, процентні ставки по якій сьогодні перевищують в банках 20%. Дешевше кредити на покупку житла коштують в рамках пільгових державних програм (від 3% до 18% річних), проте їх надається зовсім небагато. «Наша установа за минулий рік профінансувала кредити для 603 українських сімей на загальну суму в 145,2 млн. грн», — повідомила керівник прес-служби ДІУ Анна Волобуєва.

Більше пільгових позик було видано за програмами Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву — 4800 (за 11 місяців 2013 р.). Але цього все одно недостатньо, щоб вирішити «квартирне питання»: у квартирній черзі Мінрегіонрозвитку сьогодні стоїть 250 тис. громадян — вони чекають безплатної видачі житла, але можуть претендувати на пільгову іпотеку (незареєстровані в черзі українці не можуть подати заявку на держіпотеки). « Власне житло залишається недоступним для більшості громадян. Всі держпрограми покривають менше одного відсотка попиту. Єдиний вихід «роз'їхатися» з батьками для дитини, що виросла, — це зняти квартиру», — зазначив у розмові з «Вестями» віце -президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков.

Міграція

Продовжить зростати попит на київську оренду ще й за рахунок гостей столиці, які продовжать приїжджати на заробітки. «У 2014 році збережеться гострий попит на фахівців робочих спеціальностей, яких до цих пір не вистачає. Роботодавці готові залучати приїжджих кваліфікованих фахівців. Люди будуть їхати до столиці протягом усього року», — запевнила «Вести» керівник дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Уляна Ходорівська.

НА ЗАМІТКУ: ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ ЗАПЛАТЯТЬ З ЛІТА

Цього року в країні має бути введений податок на нерухомість. Нагадаємо, відповідний закон набув чинності з 1 січня ц.р. Власникам менше 120 кв. м житлоплощі в міських квартирах і менш 250 кв. м — у приватних будинках надається пільга: вони не платять податок. Але якщо вони використовують своє житло в комерційних цілях (наприклад, здають в оренду), то податок вони повинні заплатити в будь-якому випадку. Міндоходів має надіслати повідомлення про податок до 1 липня, заплатити його треба протягом двох місяців. Для Києва податкова ставка на 2014 р. затверджена на рівні 1% (до 250 кв. м) і 2,7% (понад) розміру мінімальної заробітної плати (12,18 грн) за 1 кв. м. І в більшості випадків суму податку доведеться сплатити не дуже велику. Наприклад, власник одинички в 45 кв. м заплатить 548 грн (45 кв. м х 12,18 грн) за рік або ж 45 гривень на місяць. Навряд чи це позначиться на цінах на оренду.

Куди сильніше по кишені орендодавців міг би вдарити прибутковий податок, якби всі його реально платили. Все той же власник апартаментів на 45 кв. м, який здає квартиру хоча б за 4 тис. грн на місяць, раз на рік повинен сплатити до держскарбниці 7200 грн (15% від 4000 грн х 12 місяців). Однак громадяни вкрай рідко вказують у своїх деклараціях доходи, отримані від здачі житла. «Квартиронаймач орієнтується на ціну, і при виборі зняти в одному і тому ж під'їзді квартиру за 6 тис. у людини, що платить всі податки, або за 5,5 тис. у тої, що уникає цього, швидше за все, вибере більш дешевий варіант. Так що 95% угод, як і раніше, в сірій зоні», — запевнив «Вести» аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

Продам офіс 30 кв.м ул.Руденко 6а БЦ Колізей
Осокорки, Руденко вул., 6 а, 30 кв.м 19 000$, Продам офіс 30 кв.м по вул. Руденко 6 А, 6/8 эт, 2 ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Дарницький р-н

БЕЗ%, здам приміщення 245 м2, ЖК Французький квартал, Філатова 2/1, Палац Україна Київ Печерський район
Печерськ, Барбюса вул. 52/1, 245 кв.м 33$/кв.м/місяць, БЕЗ%, здам приміщення 245 м2, ЖК Французький ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

Продам просторную 4-х ком.кв. пр.Шевченко/Парк Победы.
Аркадия, 4 комнаты, 280/120/85 кв.м, 6/8, 299 000$, Продам просторную 4-х ком.кв. пр.Шевченко/Парк ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Особняк 660 кв.м в Кировском на 84 сотках!
Березановка, 5 і більш за кімнати, 660 кв.м, 84 соток 700 000$, Особняк 660 кв.м в Кировском на 84 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Метро пешком.Сдам квартиру, под Ваши пожелания.Большая база.Киев.
Печерськ, 1 кімната, 33/27/7 кв.м, 3/16, 3 000грн/місяць, Сдам, или Продам РЕАЛЬНЫЕ квартиры, дома, ...

Квартири > Здам > Київ > Печерський р-н