Вся нерухомість > Новини > Побудинкові тарифи: світовий досвід з українськими традиціями?
↑ До списку новин

Побудинкові тарифи: світовий досвід з українськими традиціями?

16 листопада 2011

Українське нововведення - впровадження окремих для кожної багатоповерхівки тарифів на утримання будинку та прибудинкової території - стартувало з Івано-Франківська. Тарифи, розроблені в залежності від характеристик будинку і кількості мешканців - від 0,13 грн за м2 загальної площі квартири до 1,87 грн, почнуть діяти у січні наступного року.

 Задум впровадження побудинкових тарифів виникла у 2004 р., коли був прийнятий закон «Про житлово-комунальні послуги». Як передбачено документом, «розмір плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій встановлюється залежно від капітальності, рівня облаштування та благоустрою» (ст. 32, п. 3). Однак долучитися до європейських традицій обслуговування житла українців змусив саме нинішній уряд. Постанова Кабміну від 1 червня ц.р. № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» не містить винятків і зобов'язує органи місцевого самоврядування всіх населених пунктів розраховувати «тариф на послуги окремо по кожному будинку залежно від запланованих кількісних показників послуг, які фактично повинні надаватися...». Документ набув чинності 18 серпня нинішнього року і ніким не скасований.

Однак в Івано-Франківську побудинкові тарифи здаються неоднозначним експериментом. Зважитися на такий крок владу цього обласного центру змусила, власне, практика міського господарювання. Комунальні житлово-експлуатаційні організації накопичили величезні борги, перш за все зі сплати податків та внесків до Пенсійного фонду, на загальну суму понад 30 млн. грн. Безумовно, банкрутство ЖЕО призвело б до відчуження великих шматків комунального житлового майна. І тому в лютому на сесії Івано-Франківської міської ради була прийнята програма реформування житлово-комунального господарства в місті на період до 2015 року. Депутати міськради вирішили вдихнути життя в комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр», яке формально існувало ще з 2007 року. «Єдиний і неповторний» став керуючою компанією і прийняв на свій баланс весь житловий фонд міста (1823 будинки!), За винятком тих, в яких було створено ОСББ чи які обслуговують приватні ЖЕКи. І вже збирає квартплату з мешканців.

Директор цього комунального підприємства Вадим Войтик запевняє ZN.UA: «Ідеологія створення керуючої компанії - розділити функції замовника і виконавця послуг, яким до цих пір були ЖЕО в одній особі. Наше завдання - зробити послуги більш доступними для споживачів, наприклад, встановити єдине вікно для отримання довідок в усі робочі дні з 8 до 17 годин, а також оптимізувати їх витрати. Для цього ми вже скоротили кількість працівників бухгалтерії з 56 до п'яти і переглянемо штат технічного персоналу. Надалі будемо на конкурсних умовах вибирати виконавців усіх послуг з утримання будинку та прибудинкової території, укладати з ними договори з передбаченими штрафними санкціями за надання неякісних послуг або не в повному обсязі».

Не вбачає загрози монополізму в створенні однієї керуючої компанії в місті міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, хоча він і пропонував депутатам взяти на озброєння досвід європейських країн і створити на базі дев'яти міських ЖЕО чотири таких компанії, за територіальним принципом. Однак наполягли на одній. «Подивіться, - каже градоначальник, - до цих пір комунальні ЖЕО теж були монополістами з надання послуг на конкретній території, у всіх один засновник - міська рада. Я не вірю, що Антимонопольний комітет, який висловив зауваження з відбору виконавців послуг єдиним замовником, наважиться зупинити реформу ЖКГ в Івано-Франківську».

«Єдиний розрахунковий центр» встановив сім-вісім обов'язкових послуг, від яких неможливо відмовитися. Це - прибирання території, обслуговування та ремонт ліфтів, ремонт всередині будинкових мереж, поточний ремонт будинку, прочищення димових і вентиляційних каналів, освітлення місць загального користування і вивезення сміття. Решта - необов'язкові, як, наприклад, прибирання сходових клітин, підвалів, дератизація, утримання дитячих майданчиків ... Тому що це жителі можуть робити самі.

Обіцяно, що оплата цілого ряду послуг - обслуговування та ремонт усередині будинкових мереж, ремонт конструкцій будинку, прочищення вентиляційних і димових каналів - буде проводитися тільки після їх фактичного надання. А обслуговування та електропостачання ліфтів та освітлення місць загального користування - за показниками лічильника.

«Ми поставили перед собою мету створити конкурентне середовище на ринках обслуговування житла, - розставляє акценти директор КП« Єдиний розрахунковий центр »Вадим Войтик. - Зараз у місті працюють по три фірми з обслуговування та ремонту ліфтів, вивезення сміття, тут певна конкуренція вже існує. Сподіваємося, незабаром з'являться пропозиції і на інших ринках, зокрема, найважливіших - поточний ремонт будинків, прибирання прибудинкової території».

Проте вже на одному з перших громадських слухань жителі міста сприйняли комунальну реформу в частині впровадження побудинкових тарифів підозріло, якщо не сказати - вороже. Вони переконані: нововведення вдарить по їхній кишені, і загальна сума квартплати істотно збільшиться. Керівництво ж «Єдиного розрахункового центру» запевняє, що керуюча компанія буде недорогою для мешканців.

«Тільки наш будинок щорічно буде платити на утримання ЄРЦ близько 10 тис. грн. За ці гроші ми самі можемо ремонтувати під'їзди, утримувати слюсаря, сантехніка», - переконана мешканка мікрорайону Позитрон Ольга Бачинська.

Ще один важливий штрих. Згідно з новим механізмом нарахування тарифу, плата за прибирання прибудинкової території тісно прив'язана до її площі. Немає території (забудована) - немає плати за цю послугу. Керуюча компанія підготувала схеми прибудинкових територій, які зараз уточнюються. Але жителі вже обурені розрахунками площ. Наприклад, пенсіонерка Лілія Варварук каже, що до реформування щомісячно платила 42 грн, а після реформування через заміри прибудинкової території - чотири тисячі квадратних метрів на чотири під'їзди - буде повинна платити вже 92,7 грн. Тобто для неї квартплата збільшиться більш ніж у два рази.

Добре, оплата всіх послуг буде проводитись після фактичного їх надання. Але всі розуміють: приватні компанії, які прийдуть на ринок комунальних послуг, не захочуть працювати на збиток і відкрито будуть закладати рентабельність хоча б на рівні 15-20%. Крім того, невідомо, за якими фактичними цінами вони будуть закуповувати, наприклад, матеріали для ремонту ліфтів або конструкцій будинку і скільки це буде коштувати для мешканців.

Побудинкові тарифи для багатоквартирних будинків давно стали нормою в розвинених країнах, де існує гостра конкуренція серед виконавців майже всіх видів послуг. Переважна більшість компаній там дорожить своєю репутацією і не бажає через необґрунтоване завищення обсягів робіт та плати скандально піти з цього ринку. В Україні звикли обманювати споживачів і при продажу товарів, і при виконанні робіт і послуг...

Підступний жук - урядова постанова - не передбачає можливості відмовитись від введення окремих тарифів на утримання будинку та прибудинкової території. Вперед: набуваємо світовий досвід, але відмовляємося від українських традицій «якісного та недорогого» надання комунальних послуг.

Роман Якель, Дзеркало Тижня


Топ-оголошення

Продам 3 х-ком.кв. ул.Композитора Нищинского/ул.Старопортофранковская.
Центр, 3 кімнати, 90/52/15 кв.м, 1/10, 68 000$, Продам 3 х-ком.кв. ул.Композитора ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам 3 ком(раздельные).Новострой- Впервые- Аркадия/ ж.к. Гагаринский
Аркадія, 3 кімнати, 100/64/12 кв.м, 16/24, 450$/місяць, Сдам 3 ком. квартиру.ВПЕРВЫЕ. Гагаринское ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Вильямса: продам великолепную квартиру в новом ЖК "Бастма" на Таирова!
Таирова, Вильямса ул., 59И, 1 комната, 52/21/13 кв.м, 3/11, 55 000$, Академика Вильямса / ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Без% продам будівлю 621м2, вул. Козелецька, м.Берестейська, пр.Перемоги, під СТО, склад Київ Соломянський/Святошинський
Відрадний, Козелецька вул., 2а, 621 кв.м, 248 500$, Без% продам будівлю 621м2, вул. Козелецька, ...

Автосервіс. АЗС. Мийки > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Продам. 3-к.кв. 9/10, Левобережный-3. Донецкое шоссе
Донецьке шосе, 3 кімнати, 71/-/- кв.м, 9/10, 43 000$, Продам. 3-к.кв. 9/10, Левобережный-3. Донецкое ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н