Вся нерухомість > Новини > За недобудови не штрафуватимуть
↑ До списку новин

За недобудови не штрафуватимуть

15 листопада 2011

Урядові відомства виступили проти введення в Податковому кодексі будівельного збору, який повинен був стимулювати забудовників прискореними темпами завершувати недобудовані об'єкти.

У Держкомпідприємництві відмовили Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ в узгодженні відповідного законопроекту "Про стимулювання власників (замовників) завершувати будівництво об'єктів незавершеного будівництва або їх продаж".

Передбачалося, що девелопер, який перевищить проектний термін будівництва більш ніж на 6 місяців - до 2 років, з 2013 року буде щоквартально сплачувати до місцевого бюджету збір у розмірі 1% вартості замороженого об'єкта. Ставку в 2% в міністерстві обіцяли стягувати при затягуванні здачі об'єкта в експлуатацію на 4 роки, 3% - 6 років, 4% - 8 років, 5% - 10 років, 5,5% - понад 10 років, повідомляє Коммерсант-Украина.

У Держкомпідприємництві ініціативу щодо введення збору назвали "штрафними санкціями", що збільшують фінансове навантаження на забудовників. До того ж у країнах ЄС за зрив терміну здачі будинків в експлуатацію не стягуються такі збори.

У прес-службі Мінрегіонбуду розповіли, що законопроект не був узгоджений жодним відомством: "Документ обговорювався з Мінфіном і Мінекономрозвитку. Вони його також не узгодили. Наше міністерство має намір відмовитися від подальшого розгляду цього законопроекту і таких ініціатив, оскільки ми розуміємо, що будівельна галузь ще не відійшла від кризи. Надалі плануємо розробити норми, спрямовані не на застосування санкцій, а на врегулювання ситуації в житловому будівництві".

Глава наглядової ради Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе схвалює відмову від введення збору. "Галузь тільки починає відновлюватися після кризи, і прийняття таких заходів було б черговим ударом, - вважає він. - Поліпшити ситуацію може відновлення механізмів кредитування будівництва житла. У всьому іншому влада не повинна заважати розвитку галузі".

Закон № 800-17, прийнятий у 2009 році, обіцяв забудовникам рефінансування банків на суму в 80% номінальної вартості пулу іпотечних кредитів. "Криза зупинила дію цієї норми. Ми змогли б працювати при рефінансуванні в 60-70%", - зазначив Парцхаладзе.

Відновлення іпотечного кредитування, яке знову заморожується банками через дефіцит коштів, недостатньо для відновлення житлово-будівельного сектора. "Житлове будівництво - це дзеркало економічної ситуації в країні. І для її поліпшення необхідні глобальні заходи. У наших банків немає коштів на кредитування будівництва житла. Тому країна потребує припливу іноземних інвестицій, а саме - капіталу західних банків. Хоча найближчим часом інвестиційний клімат в країні навряд чи буде сприятливим ", - зазначив генеральний директор компанії Global Solutions Сергій Тумасов.

Як повідомляв MIGnews.com.ua, головне слідче управління МВС України завершило додаткове розслідування кримінальної справи за обвинуваченням одного з організаторів афери, пов'язаної з будівництвом житлового комплексу "Еліта-Центр".

MIGnews.com.ua


Топ-оголошення

Продам ділянку 23 сотки в центральній частині с. Васильевка.
23 соток 20 000$, Продам ділянку 23 сотки в центральній частині с. Васильевка. До м. Дніпро - 20 км. ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Солонянський р-н > Васильевка

Гоголев. Приватизована ділянка 18 соток, п/будівництво.
18 соток 6 500$, Гоголев. Приватизована ділянка 18 соток, п/будівництво ж.д. у тихому, живописному ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Гоголів

Топ-оголошення

Продаж 1-кімнатної ЖК Венеція Кішки (Конєва), 10/1
Теремки-1, 1 кімната, 52/20/18 кв.м, 7/25, 120 000$, Продаж великої 1-кімнатної (євродвушки) ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Продаж ділянки 84 сотки ОСГ в з.СИНЯК! Без %
84 соток 12 000$, Продається ділянка в з.СИНЯК, 84 сотки ОСГ, держакт на землю, вартість 12000 у.о., ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Синяк

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Херсонська обл. > Верхньорогачицький р-н > Верхній Рогачик