Вся нерухомість > Новини > Чи є життя без ЖЕКу: плюси і мінуси
↑ До списку новин

Чи є життя без ЖЕКу: плюси і мінуси

4 березня 2010

Кияни обговорюють нині одну новину. Незабаром в кожному домі мають відбутися збори, на яких мешканцям потрібно буде вирішити: відмовлятися від послуг ЖЕКів, чи ні. У деяких будинках навіть хочуть провести попередні слухання. Адже умови жорсткі: послуги ЖЕКу потрібно буде відразу ж замінити аналогічними від приватників або ж взяти їх на себе - наприклад, скласти графік чергувань з прибирання сходової клітки. Відмовитися повністю від якихось послуг не вийде - всі 26 є обов'язковими.

ПЛЮСИ. Щоб укладати договори з приватниками, мешканцям необхідно створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ТСББ). Воно буде юридичною особою, яка найме на роботу двірників, електриків, сантехніків ... Зараз в Києві існує кілька десятків таких об'єднань.

У ТСББ «Зоряний», що на Червонозоряному проспекті, 9/1, задоволені. «У під'їздах прибрано, на вікна ставлять склопакети. При цьому я плачу за свою трикімн.кв. 142 грн. », - Розповідає мешканка будинку Ніна Михайлівна. Ця сума навіть менше, ніж у деяких будинках, які обслуговує ЖЕК. Щоправда, сніг тут прибрали лише через тиждень, і жителі також були обурені. «Справа в тому, що ми найняли лише одного двірника, і він не справлявся. Потім ми найняли йому поміч, і питання вирішилося», - розповідає Тетяна Коротка, голова правління ТСББ. Вона каже, що найближчим часом вони наймуть приватну охорону: «Це вже не консьєржі, ніхто чужий не пройде. Правда, кожна квартира повинна буде доплачувати по 120 грн. на місяць. Але мешканці згодні».

У ТСББ на Гмирі, 3 за квартиру платять набагато більше - наприклад, двокімн.кв. обходиться в 410 грн. на місяць. Як розповіли нам мешканці, біля будинку тут поставили огорожу, щоб не заїжджали чужі машини, в під'їздах сидить приватна охорона, а двірник на території буквально ночує. «Наприкінці лютого ми запустимо ліфти з чіпами. Неплатники компослуг просто не зможуть ними користуватися - їхні картки розмагнитять», - розповідає голова правління Володимир Чернявський. Чітка оплата по платіжкам в даному випадку - запорука комфорту. «Наш штат двірників та інших тримається тільки на платежах мешканців. Не буде проплати, не буде послуги. У нас вже борг 90 тис. грн. Як вплинути на мешканців - не знаю», - скаржиться пані Коротка.

МІНУСИ. Член правління ОСББ на Оболоні Андрій Дяченко це підтверджує: якщо в ОСББ утворюється борг, то страждають в підсумку всі. «Крім того, я знаю випадки, коли керівник відверто шахраює, веде подвійну бухгалтерію», - говорить він. Найцікавіше, що на цю вудку попалася навіть заступник мера Ірена Кільчицька. За її словами, в будинку на Печерську, де вона живе, керівник ОСББ відверто розводить людей: «Поки ми нічого зробити не можемо, адже вибираючи начальника, мешканці повністю віддають владу в його руки. І якщо на ЖЕК може вплинути РДА, мерія, то в даному випадку - ніхто, хіба що подавати до суду». Тому Дяченко радить чітко прописувати в статуті ОСББ причини і процедуру зміни керівництва.

САЙТ БУДИНКУ ТА РЕМОНТ ЗА «СВОЇ». Можна відмовитися від послуг ЖЕКу і робити багато чого самостійно. Наприклад, мешканці будинку на проспекті Гонгадзе ще до рішення мерії скинулися на ремонт на сходовій клітині - поставили дивани, акваріум і склали список чергувань з прибирання. «Це було дорого - кожен заплатив близько $500. Прибирання сходів залишилося у квартплаті, зараз ми її виключимо, але справа не в грошах, а в комфорті», - розповіла одна з мешканок. Мешканці будинку на Григоренка, 20 створили сайт будинку з форумом. Мешканці голосують з питань благоустрою та обмінюються «комунальними» ідеями.

ЯК ПОЛІПШИТИ «КОМУНАЛЬНЕ» ЖИТТЯ

Створюйте сайт дому, беріть прямі договори з постачальниками послуг, здавайте в оренду підвал і наймайте охорону.

Створюйте об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Для цього потрібно:

  • Зібрати установчі збори, на яких повинні бути представники не менше 50% квартир. Але згоду на створення ОСББ повинен дати кожен власник квартири.
  • На зборах необхідно вибрати правління і затвердити статут.
  • Зареєструвати нову організацію необхідно в райадміністрації, податковій та Пенсійному фонді та управлінні статистики. Все це займе близько місяця. 

Створити сайт будинку

Це коштує від 800 грн. На ньому мешканці можуть обмінюватися інформацією, давати комунальні поради, спільно приймати рішення з благоустрою, адже працюючим людям складно зустрітися в усталений час.

ЩО МОЖЕ ОСББ

  • Наймати штат, до якого входять двірники, сантехніки, електрики. З ними укладається договір про надання послуг, у якому чітко прописані обов'язки сторін та санкції у разі їх невиконання.
  • Напряму співпрацювати зі сміттєперевізниками, що забезпечить своєчасне вивезення сміття. 
  • Здавати в оренду підвали та горища будинку, що дозволить заробляти гроші на ремонт будинку.
  • Наймати приватну охорону, що набагато надійніше, ніж консьєрж. Але це обійдеться в середньому в 100 грн. з квартири у висотному будинку.
  • Модернізувати ліфт. Зокрема, встановити на ньому магнітну картку, щоб ним не користувалися непрохані гості. 
  • Розпоряджатися на свій розсуд прибудинковою територією - облаштовувати там паркування, сквер, дитячий майданчик. 

І. Касьянова, В. Овсієнко 

СЕГОДНЯ


Топ-оголошення

Офис 100м фасад мебель и техника майдан 5мин от хозяина
Майдан Незалежности, 100 кв.м, 24 000грн/месяц, Михайловская ул Офисное помещение 100 кв м.1/5 с ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продається двокімнатна квартира на Микільській Борщагівці.
Микільська Борщагівка, Роллана бульв., 5, 2 кімнати, 43/26/7 кв.м, 5/9, 56 000$, Продається ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Будинок біля Дніпра на Русановских садах.
Никольская Слобідка, 4 кімнати, 130 кв.м, 2 соток 160 000$, Будинок біля Дніпра, 7 лінія (краща ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Пушок Приватизована ділянка 11, 6соток п/будівництво ж.д., розташований на околиці селища
Шевченка, 11,6 соток 6 500$, Пушок Приватизована ділянка 11.6 соток п/будівництво ж.д., розташований ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

От собственника. Продажа Бизнес-центра на Подоле, 2300 кв.м., м."Т.Шевченко"
Поділ, 2300 кв.м, 5 500 000$, Без комиссии от собственника. Продажа офисного здания на Подоле, ...

Окремі будівлі > Продам > Київ > Подільський р-н