Вся нерухомість > Новини > Дачні проблеми в питаннях і відповідях
↑ До списку новин

Дачні проблеми в питаннях і відповідях

22 квітня 2010

«Комсомолка» зібрала сім найпоширеніших проблем дачників і попросила начальника департаменту нерухомості, будівництва та земельного права адвокатської контори «Коннов і Созановський» Віталія Правдюка і адвоката у земельних справах, президента ТОВ «Аурум і Юстас» Артема Середу розповісти, як з ними боротися.

ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЯ 

Чимало українських дачників об'єднані спільною проблемою. Кілька років тому велику кількість садових товариств «насильно» перереєстрували в обслуговуючі кооперативи, що загрожує дачникам втратою ділянок. Природно, самі господарі фазенди дізнаються про це далеко не відразу.

- Що потрібно зробити, щоб повернути дачним товариствам їх статус? 

Артем Середа: - Усі питання, пов'язані з реорганізацією дачних кооперативів, вирішуються на загальних зборах учасників кооперативу. У статуті садового товариства чітко прописано, який кворум має бути дотриманий, щоб зібрання вважалося легітимним і могло приймати відповідне рішення з реорганізації.

Якщо кворум не дотриманий, рішення про перереєстрацію незаконне. У цьому випадку, а також у разі, якщо реорганізація садового товариства проведена без відома користувача, останній має право звернутися до суду з позовною заявою про:

визнання незаконним рішення про реорганізацію;

визнання незаконним зібрання, на якому приймалося питання про реорганізацію.

ВЕРЕДЛИВІ СУСІДИ 

Хороші сусіди - це щастя, а погані - справжнє стихійне лихо! Уявіть ситуацію: ви приїхали на дачу і виявили, що ваша ділянка стала набагато меншою - сусід без всякого сорому самовільно «пересунув» паркан.

- Що робити, якщо сусід по дачі «відрубав» шматок вашої ділянки і поставив паркан? 

Артем Середа: - Усі питання визначення меж земельних ділянок вирішуються в судовому порядку. До позовної заяви потрібно прикласти геодезичні вимірювання або взяту в Державному комітеті земельних ресурсів викопіювання з Єдиного державного реєстру земель (порівняльне викопіювання земельних ділянок). За рішенням суду в присутності державного виконавця буде проведена межа земельних ділянок та встановлено паркан.

«ВІДІБРАНЕ» ОЗЕРО 

Ще минулого літа ваші діти могли спокійно ходити на озеро купатися і засмагати, а сьогодні підходи до водойми надійно перекриті високим парканом. Навівши довідки, найбільш допитливі дачники дізнаються, що озеро на 49 років відведено в оренду і тому відтепер є приватною власністю.

- Які дії потрібно зробити, щоб озеро знову стало місцем громадського користування? 

Артем Середа: - Усі питання такого характеру вирішуються в судовому порядку. У вищеописаному випадку можна звернутися до суду з позовом:

  • про визнання договору оренди на 49 років незаконним;
  • про усунення обмежень у користуванні водоймою. 

СМІТТЄВІ ЗВАЛИЩА 

Змінилися покоління, але культура відпочинку наших співвітчизників не змінюється. Бите скло, поліетиленові пакети, іржаві банки, використані каністри спотворюють узбіччя доріг, ліси, пляжі біля річок і озер. Навесні багато дачників виходить на стихійні суботники, намагаючись надати пристойного вигляду хоча б прилеглі ділянки. Проте вже на травневі свята все повертається знову.

Окрема розмова, коли сміттєві звалища влаштовують «свої» - найближчі сусіди по дачній ділянці.

- Як боротися з недбайливими відпочиваючими і як перешкодити тому, що ваш сусід по дачі перетворює ліс у будівельне звалище? 

Артем Середа: - Якщо порушників вдасться затримати на місці події, слід викликати міліцію і складати адмінпротокол.

Що стосується сусіда, то, якщо на совість натиснути не виходить, напишіть заяву в природоохоронну прокуратуру, у якої є повноваження перевіряти вищезазначені випадки або давати вказівки на їх перевірку іншим органам. Порушника, як мінімум, притягнуть до адміністративної відповідальності. Якщо ж його дії завдали істотної шкоди і підпадають під кримінальний злочин, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

ПРИВАТИЗАЦІЯ 

Здійснилося! Ви нарешті стали шановним «землевласником» - за рішенням сільської ради вам виділили ділянку. Тепер було б непогано її приватизувати.

- Що потрібно зробити, щоб приватизувати ділянку? 

Віталій Правдюк: - Необхідно звернутися з цим рішенням у землевпорядну організацію, яка займається розробкою проектів відведення земельних ділянок. У місцевому управлінні земельними ресурсами є координати організацій, які займаються цим питанням. Крім того, їх контакти можна знайти в газетах безкоштовних оголошень - вам потрібно відшукати текст приблизно такого змісту: «Здійснюємо розробку проектів землевідведення. Ліцензована землевпорядна організація». Обов'язково перевірте наявність ліцензії - вона повинна бути видана саме на розробку проектів відведення земельних ділянок. Землевпорядна організація розробить проект і погодить його в усіх інстанціях. Далі проект землевідведення повинен бути затверджений рішенням сесії сільради. Після цього звертайтеся до управління земельних ресурсів за отриманням державного акту про право власності на земельну ділянку.

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ САМОБУДУ

У випадку якщо ви здійснили самовільне будівництво або будувалися з порушенням чинного законодавства, на вас чекають великі проблеми: за законом самобуд підлягає знесенню.

- Як легалізувати самовільне будівництво? 

Артем Середа: - Для легалізації самовільного будівництва перш за все необхідно сплатити штраф. Далі варто зібрати документи на будинок і отримати погодження районного управління архітектури, санепідстанції, сільради, державної пожежної служби, водоканалу, служби газу (якщо є газ). Затверджений проект будинку слід подати в бюро технічної інвентаризації (БТІ) на реєстрацію.

ОФОРМЛЕННЯ СПАДЩИНИ

Розпад СРСР зробив членів однієї сім'ї жителями різних держав. До побутових та соціальних проблем таких сімей додається бюрократія і паперова тяганина.

- Чи можна залишити дачу у спадок дітям, якщо вони є, приміром, громадянами Росії? 

Віталій Правдюк: - Якщо у вас є правові документи на землю, дитина має право спадкоємства. Позбавити її права власності не можуть у будь-якому випадку, але є обмеження, введені Земельним кодексом України щодо володіння окремими категоріями земельних ділянок для іноземців: вони не повинні бути землею сільськогосподарського призначення.

Тобто якщо, наприклад, дачна ділянка була виділена під садівництво, а садівництво є частиною сільськогосподарських земель, то залишити її у спадок дітям-іноземцям можна тільки в тому випадку, якщо цільове призначення буде змінено, - скажімо, «для обслуговування житлового будинку». У цьому випадку ніяких проблем не виникне. Якщо ж ділянка залишиться землею сільгосппризначення, то згідно з частиною 4 статті 81 Земельного кодексу іноземний громадянин, який прийняв таку землю у спадок, протягом року зобов'язаний позбавитися від неї, тобто продати.

Наталя Мічковська«Комсомольская правда» в Украине»


Топ-оголошення

Продається двох кімнатна квартира центр міста Біла Церква
Шолом Алейхема, 33, 2 кімнати, 45/29/6 кв.м, 4/4, 32 500$, Продається двох кімнатна квартира центр ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Дарвіна 8 Липки. Квартири S=35; 46; 57кв.м, м. Палац Спорту 5хв.
Липки, Дарвина ул., 8, 2 комнаты, 46/25/7 кв.м, 1/8, 56 000$, Вул. Дарвіна 8. Липки. Центр. ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

БЕЗ % Аренда офиса 45м2, Дарницкий бул., м. Дарница
Левобережный массив, 46 кв.м, 11 000грн/год, - Офис для команды из 5 человек, под любой вид бизнеса: ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Хмельницкого 39 17/17кирпич 155/90/33м
Хмельницкого ул., 39, 5 и более комнат, 155/90/33 кв.м, 17/17, 350 000$, Хмельницкого 39 17/17-эт. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Продаж будинку в мальовничому селі Андріївка біля Борисполя
Київська, 30, 5 і більше кімнат, 190 кв.м, 40 соток, 125 000$, Бориспільський район сіло Андріївка. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Андріївка