Вся нерухомість > Новини > Схеми придбання житлової нерухомості в новобудові
↑ До списку новин

Схеми придбання житлової нерухомості в новобудові

5 грудня 2011

Серед схем придбання житлової нерухомості на первинному ринку - заставні та договори оренди житла з його подальшим викупом. Пропонуємо вашій увазі плюси і мінуси цих схем.

Заставна

Заставна засвідчує не право її власника на об'єкт нерухомості, а його право звернути стягнення на цей об'єкт в разі невиконання основного грошового зобов'язання боржником. В силу положень ЗУ «Про іпотеку» власник заставної не отримує жодних прав на майбутню квартиру.

У зв'язку з набранням чинності ЗУ № 2367-VI від 29.06.2010 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла» використання заставних у якості інструментів інвестування в будівництво вважається неправомірною діяльністю. Заставна розглядається лише як механізм рефінансування, а не як спосіб продажу первинної нерухомості.

Дана позиція відображена і в листі Мінюсту № 820-0-2-10-31 від 27.10.2010, але, такий лист не є нормативно-правовим актом, і будівельні компанії продовжують залучати гроші інвесторів в обмін на видачу заставних, вводять в оману потенційних покупців, що має ознаки складу кримінального злочину, передбаченого ст. 190 «Шахрайство» УКУ. При цьому, відповідно до ст. 230 ЦКУ, у разі, якщо одна зі сторін угоди навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин визнається судом недійсним. Сторона, яка застосувала обман, зобов'язана відшкодувати іншій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, заподіяну у зв'язку із здійсненням угоди.

Договір оренди житла з викупом

На законних підставах об'єктом оренди з правом викупу може бути тільки квартира або будинок (тобто, угода можлива виключно для відчуження готового житла або для залучення коштів у будівництво житла при використанні попереднього договору оренди житла до завершення його будівництва).

Відносини оренди житла з викупом встановлюються на підставі договору, до якого застосовуються положення статей 810 1, 811, 813 - 820, 823, ч. 2 ст. 825, ст. 826 і 1232 1 ЦКУ з урахуванням особливостей, встановлених ЗУ «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва».

За договором оренди одна сторона - підприємство-орендодавець передає другій стороні - фізичній особі - орендарю житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови сплати орендних платежів у повному обсязі (викупу житла), житло переходить у власність орендаря. Договір оренди укладається в письмовій формі, підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню та обов'язковій державній реєстрації.

За такою схемою придбання момент виникнення права власності на нерухомість виникає після припинення відносин оренди і повної оплати вартості за договором. Перевагою такої схеми є поетапна оплата вартості, а недоліком - при розірванні договору втрачається вся сума внесених «покупцем» грошей, так як сплачена сума буде вважатися внесеною за оренду нерухомості і не підлягатиме поверненню, власник майна може безперешкодно розпоряджатися своїм майном. Для багатьох забудовників така схема, очевидно, стане основним способом привернути засоби для завершення будівництва об'єкта.

Артем Стоянов, Building.ua


Топ-оголошення

Продам земельный участок ул.Равенства/ул.Львовская.
Таїрова, 2,7 соток, 85 000$, Продам земельный участок ул.Равенства/ул.Львовская. 2, 7 сотки, госакт. ...

Земельні ділянки > Продам > Одеса > Київський р-н

1-к 56 м2 Без ремонту Можна перепланувати у 2-к ЖК Берегиня
Набережна, 6г, 1 кімната, 56/36/10 кв.м, 16/16, 47 800$, Продається велика видова 1-кімнатна квартира ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород

Топ-оголошення

Продам от 10 до 50 соток под строительство, 15 км от Киева
Михайловка-Рубежовка, 10 га, 1 000$/сотка, Лучшее предложение на рынке под коттеджное строотельство ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Михайлівка-Рубежівка

Продам отличную 1-ком.кв. ул.Греческая/ЖК "Гермес".
Центр, 1 комната, 80/19/14 кв.м, 9/10, 135 000$, Продам отличную 1-ком.кв. ул.Греческая/ЖК "Гермес". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Двухуровневая квартира в кирпичном доме на Говорова/Армейская
Аркадия, 3 комнаты, 93/30/25 кв.м, 10/11, 83 000$, Двухуровневая квартира на Маршала Говорова в ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н