Вся нерухомість > Новини > Київське БТІ: біганина по замкнутому колу
↑ До списку новин

Київське БТІ: біганина по замкнутому колу

18 червня 2010

У київському БТІ революція: переходять до нової системи реєстрації нерухомості. Але замість прискорення і полегшення процесу, отримуємо біганину по замкнутому колу. А поки чиновники розбираються, що до чого, «горять» старі довідки з БТІ.

Мета реформи: щоб все було швидко і без хабарів 

Ініціатива в цілому непогана. З 1 червня, згідно з наказом Мін'юсту, в Україні введений новий порядок реєстрації прав власності на нерухомість. Замість довідок-характеристик будуть видавати виписки з Реєстру прав власності на нерухоме майно, оформлені на спеціальних бланках суворої звітності.

Зверніть увагу: у виписці, окрім інформації про право власності та про саму нерухомість, будуть вказані дані про «обтяження» - тобто про самовільно збудовані, прибудовані чи реконструйовані об'єкти. Крім того, якщо майно під арештом, або під забороною продажу, або перебуває в податковій заставі - все це теж обов'язково буде в документі.

Раніше несумлінний брокер міг просто не помітити, спеціально або випадково, проблемних сторін квартири. Поле для махінацій було широким: головне знайти покупця простодушного і недосвідченого в питаннях фінансів, який не знає юридичних тонкощів справи. А потім на порозі придбаної квартири міг виникнути і службовець «кинутого» банку, і податковий інспектор, і що вийшов на свободу з МЛС ще один «співвласник», якого забули згадати при продажу ...

А що в реальності: кияни б'ються за місце в БТІ 

Незважаючи на те, що нова система працює з 1 червня, процедура отримання документів не спростилася, а навіть ускладнилася і подовжилася.

Так, бажаючим оформити право власності доводиться вистоювати черги двічі: спочатку необхідно отримати один з кольорових талончиків, а вже на ньому надруковані час візиту в БТІ на наступний день для подачі документів.

- Іноді люди чи не б'ються між собою за місце, - розповідає киянин Павло Казаков, який нещодавно побував в бюро. - Плюс все подорожчало. Я займаюся гаражем, а не квартирою, так з мене здерли навіть не 192 грн, а всі 203 з копійками, при тому, що оцінка буде через 4 тижні.

За підрахунками аналітика АН «Планета Оболонь» Володимира Коломейка, тепер мінімальний термін оформлення документів складе місяць.

Є нюанс: старі довідки згоряють через 3 місяці після видачі 

І юристи, і ріелтори попереджають, що подовжені процедури можуть зіпсувати чимало поточних операцій з купівлі-продажу квартир.

Справа в тому, що виписки з Реєстру, видані ПІСЛЯ 1 червня 2010 не на спеціальному бланку, будуть вважатися недійсними. А довідки-характеристики, видані до 1 червня 2010-го, - дійсними протягом трьох місяців з дати їх видачі.

- Нотаріуси приймають такі довідки, якщо вони дійсні на момент вчинення нотаріальних дій. У подальшому, при посвідченні правових угод з нерухомістю, нотаріуси будуть приймати лише виписки з Реєстру прав власності на нерухоме майно, - роз'яснює юрист Юристи компанії Астапов Тетяна Грачова.

У свою чергу, ріелтор Коломейко побачив проблему вже зараз: 

- У так званому «Договорі завдатку» обмовляється кінцева дата підписання договору купівлі-продажу. Якщо продавець не встигне зібрати всі необхідні документи до зазначеної дати, то формально порушить умови договору. І повинен буде повернути заставу у двократному розмірі. А це, як правило, досить значні суми.

У той же час ріелтор впевнений, що рідкісний покупець погодиться на зазначення кінцевого терміну покупки з великим запасом.

У що це обійдеться 

Звичайно, зміниться і вартість реєстрації. Правда, точний її розмір поки невідомий. Наприклад, раніше виготовлення довідки за два тижні обходилося в 203-276 грн залежно від «віку» техпаспорта (і вдвічі дешевше, якщо довідку доводилося чекати місяць).

Тепер, як пояснює Володимир Коломейко, процедура розбита на два етапи, за кожен з яких потрібно платити окремо.

1) Виклик інженера, який оцінює нерухомість. Для початку дають квитанцію, яку треба сплатити. Через кілька днів на об'єкт приїжджає інженер. Оцінки чекати 2-4 тижні. За це все треба заплатити 165-192 грн.

2) Дають виписку і документ про перереєстрацію, але їх вартість поки точно невідома - вона буде залежати від оцінки квартири і особливостей правовстановлюючих документів. За даними Коломейка, в одній з недавно закритих операцій в БТІ взяли 150 грн за виписку і 72 грн за перереєстрацію.

- Розцінки за проходження другого етапу за 30 днів поки невідомі, оскільки до нього мало хто дійшов, - уточнює експерт.

Тим часом ... Кому потрібні «два кола» в БТІ?

Те, що стояти киянам тепер треба аж у двох чергах, - винахід саме київського БТІ. У Мін'юсті теж критикують ці «нововведення».

- Міністерство юстиції обурене ситуацією з держреєстрацією майнових прав на нерухоме майно на території Києва, - офіційно заявляють у відомстві у відповідь на запит.

У Мін'юсті пояснюють, що київське БТІ - комунальне підприємство, тому втручатися в його госпдіяльність, куди підпадає і роздача талончиків, і введення повторних черг, вони не мають права. Але погрожують, що найближчим часом звернуться до столичного мера і попросять того розібратися з непутящим БТІ.

До речі, Закон прийняли ще в 2002-му, але «не для київського БТІ» 

Як пояснили нам у Департаменті цивільного законодавства та підприємництва Мін'юсту, оборот спецбланків був заснований наказом ще в 2002 році. Вже тоді всі БТІ повинні були забезпечити їх застосування, і більшість з них постаралися виконати розпорядження.

- Ніякого «введення нового порядку» реєстрації нерухомості не відбулося, - підтверджує старший юрист компанії «Волков, Козьяков і Партнери» Анатолій Чебукін. - Вже давно і повсюдно, крім Києва, реєстрація прав власності на нерухоме майно, вилучення з відповідного реєстру та свідоцтва про право власності, оформлялися на спецбланках.

За твердженням Мін'юсту, київське БТІ відкрито демонструвало свою «незалежність» від загальної системи органів держреєстрації та саботувало застосування норм. У тому числі щодо підключення до Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Любов МарушенкоГазета по-киевски


Топ-оголошення

Срочнго! Продам отличную комнату в кирпичном доме.
Котовського, 27 кв.м, 2/9, 6 500$, Предлагается комната 18 м в Лузановке, чистое жилое состояние, ...

Кімнати > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Оренда офісу Шовковична 42-44. Horizon Tower.
Липки, Шовковична вул., 42-44, 100 кв.м, 15$/кв.м/місяць, Оренда офісу Шовковична 42-44. Horizon ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

Вторинний новострой! ул Чекмарева! 130 кВ м! Мебльована! Автономка!
"нагорный", 3 кімнати 130/100/30 кв.м 7/10, 250 000$, Продам на ул Чекмарева д.2// Бригадна 10 ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Хороший, якісний будинок біля лісу с. Новосілки, Вишгород 15 хв
Польова, 11, 4 кімнати, 315 кв.м, 17 соток, 220 000$, На території ділянки 17 соток розташовані два ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Новосілки

Срочно! Новая цена! 136 кВ м за 152000 дол! 3 спальни! Парк Глобы!
"нагорний", 4 кімнати, 136/106/30 кв.м, 4/5, 152 000$, Продам 4х комн квартиру 136 кВ м в Клубном ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н