Вся нерухомість > Новини > Професійне прибирання: сторонні стали дешевшими
↑ До списку новин

Професійне прибирання: сторонні стали дешевшими

15 березня 2011

У боротьбі за клієнтів клінінгові компанії знижують розцінки на 20-30%. Тому вперше за останні роки власники об'єктів комерційної нерухомості стали віддавати прибирання приміщень на аутсорсинг, хоча ще недавно в цілях економії вони вважали за краще займатися цим самостійно.

Протягом останніх років через кризу більшість власників комерційної нерухомості були не в змозі оплачувати послуги професійних клінінгових компаній, тому вони вважали за краще організовувати прибирання приміщень власними силами. Але зараз ситуація змінилася. За словами директора компанії Betta Cleaning Евеліни Галоян, в 2010 р. кількість їх клієнтів зросла на 10-15% в порівнянні з 2009 р., причому ця тенденція простежується і в нинішньому році. Як правило, бізнесмени замовляють повний спектр послуг - щоденне або щогодинне (у ТЦ або ТРЦ) прибирання приміщень, генеральні прибирання (практикуються в офісах раз на місяць або на квартал), сезонну мийку фасадів та вікон. «Наша компанія користується послугами клінінгової компанії, що дозволяє не витрачати свій час на вирішення різних проблем, пов'язаних з цим видом діяльності, і сконцентруватися на більш важливих завданнях», - говорить виконавчий директор компанії Steltex Investments (ТЦ «Квадрат») Максим Науменко.

Різка зміна пріоритетів керівників торгових і офісних центрів пов'язана з цілим рядом факторів. Однією з головних причин, що дозволила фахівцям розраховувати на збільшення кількості клієнтів, стало зниження цін у доларах на 30% за останній рік. За спостереженнями директора компанії Primex Наталії Романюк, якщо у докризовий період вартість прибирання приміщень становила $1 за кв. м на місяць, то зараз розцінки більшості українських компаній не перевищують $0,7-0,8. «У гривневому еквіваленті за останні два роки ціни не змінилися», - додає вона. У неформальних розмовах клінінгові компанії визнають, що в ряді випадків вони змушені працювати і за більш низьку плату, а додатково знижувати розцінки їх змушують під час проведення тендерів, через які зараз розподіляються всі великі об'єкти.

Незважаючи на дворазове подорожчання побутової хімії, клінінгові компанії все одно змушені йти на поступки клієнтам і знижувати ціни на свої послуги, оскільки на ринку постійно посилюється конкуренція. За підрахунками експертів, якщо ще два роки тому в столиці дані послуги надавало не більше 50 спеціалізованих компаній,  то сьогодні їх кількість збільшилася до 100 і продовжує зростати.

Як правило, свої підприємства відкривають колишні співробітники великих компаній, які набралися досвіду і зв'язків і вирішили спробувати щастя у власній справі. Це пов'язано з тим, що поріг входження в цей бізнес відносно невеликий: для того, щоб надавати клінінгові послуги невеликому об'єкту комерційної нерухомості, необхідно мати в кишені близько $10 тис. на купівлю обладнання, побутової хімії та виплату заробітної плати кільком прибиральникам. У свою чергу, клінінгові компанії спробували компенсувати зниження своїх доходів за рахунок знижок на побутову хімію, які їм вдається вибити у своїх постачальників. У зв'язку з цим, на думку експертів, вперше за останні роки прибирання приміщень фахівцями зараз обходиться на 10-15% дешевше порівняно з організацією цього процесу самостійно.

Ще однією причиною, яка змушує власників запрошувати спеціалізовані компанії для прибирання своїх приміщень, стала проблема з кадрами. Справа в тому, що в клінінговому бізнесі присутня сильна текучка кадрів - прибиральниці залишають компанію через півроку-рік. Більш того, ці працівники не славляться трепетним ставленням до компанії, і можуть дозволити собі не вийти на роботу без попередження. Такий стан справ обертається для клінінгової компанії великим головним болем і фінансовими збитками, оскільки несвоєчасне прибирання приміщень передбачає штрафні санкції.

Посилення конкуренції змушує компанії тримати привабливі ціни. Важливою є і якість наданих послуг. Якщо новачки, що активно з'являються, не впораються зі своїм завданням і не зможуть грамотно організувати процес прибирання, їх місце займуть власники комерційної нерухомості або керуючі компанії. Тоді конкуренція на ринку вийде на новий рівень і, швидше за все, зменшить кількість клінінгових компаній.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Рівненська обл. > Здолбунівський р-н > Здолбунів

7 ділянок в чудовому сонячному місці біля Десни в с. Пуховка!
12 соток, 4 200$, Пропоную у чудовому місці кілька ділянок по 12 соток, Броварський район, у с. ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

Топ-оголошення

Продам: в центре, фасадную, двукомнатную квартиру.
Молдаванка, Градоначальницкая ул., 2 комнаты, 45/32/6 кв.м, 1/2, 20 000$, В центре города на ул ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

БЕЗ % Аренда офиса 45м2, Дарницкий бул., м. Дарница
Левобережный массив, 46 кв.м, 11 000грн/год, - Офис для команды из 5 человек, под любой вид бизнеса: ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Ділянка 14 соток біля лісу, канал 2 хв, Лебедівка
14 соток, 24 700$, Продаж ділянки 14.5 соток біля лісу, с. Лебедівка Вишгородський р-н. Цільове ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Лебедівка