Вся нерухомість > Новини > Оренда квартир в Києві: підняти не можна залишити
↑ До списку новин

Оренда квартир в Києві: підняти не можна залишити

12 серпня 2014

В Київ продовжують прибувати біженці з Донецької та Луганської областей. Деякі з них їдуть до столиці цілеспрямовано - або у них тут живуть родичі, або є пропозиції по роботі, або просто є, де зупинитися. Але не всім так щастить.

Багато хто з них змушені шукати квартиру, оскільки, не дивлячись на те, що надворі літо, на вулиці особливо не поживеш. Крім того, у вересні починається навчальний рік і багато студентів, які цього року вступили до столичних ВНЗ, також штурмують столицю на предмет оренди квартир.

Чи користується цим орендодавець, чи підвищилися в зв'язку з цим фактором ціни на житло, і чи залишилися в наявності хоч якісь квартири, розбирався "Обозреватель".

Сім'я з трьох чоловік і кота, що приїхали з Донецька, не може зняти квартиру більше місяця

Як розповіла мешканка Донецька, Крістіна Дубнова, квартиру вони шукають вже майже місяць.

"Нас троє дорослих - я, чоловік і 17-річна дочка. З Донецька ми приїхали більше місяця тому. Зупинилися поки що у друзів. Після того, як я влаштувалася на роботу, ми стали шукати квартиру", - сказала Дубнова.

Вимоги у родини не завищені - двокімнатна квартира, близько 4 тис. гривень плюс комунальні, окремі кімнати і дозвіл від господарів для проживання кота. За цей час Христині вдалося подивитися близько 10 варіантів, але поки жоден їм не сподобався.

"То господарі починали задавати такі питання, які їх абсолютно не стосувалися - чому у чоловіка немає постійної роботи, навіщо ми приїхали в Київ, чому ми до цих пір не змогли купити власне житло. Деякі відмовляли нам через кота. Але були й такі варіанти, що ми відмовлялися самі. Якщо квартира брудна або вбита, а ціна завищена, хто в ній захоче жити?", - зазначила Христина.

Але вони не впадають у відчай, продовжують моніторити інтернет і ходити на перегляди різних варіантів.

"Щоправда, буває, що ми приходимо на перегляд, а там вже черга. Квартиру орендує перший чоловік, який прийшов", - сказала Дубнова.

Сім'я з Донецької області, які проживають у Києві сім років - троє дорослих і немовля - зняли квартиру за два тижні

У той же час, як розповіла "Обозревателю" Марія Пекар, яка до Києва з Донецької області приїхала сім років тому, нову квартиру вони зняли буквально за два тижні.

"Ми в минулому році зняли 2-кімнатну квартиру недалеко від ст. метро" Сирець. Я була вагітна, господарі знали, що у нас скоро народиться дитина", - розповіла Пекар.

Коли дитина народилася, до них приїхала жити свекруха. В одній кімнаті оселилася Марія з чоловіком і дитиною, в іншій - свекруха. Платили справно, але господар, починаючи з січня 2014 року, вирішив підвищити орендну плату. Так як дитина маленька, довелося погоджуватися. До січня платили 4 тис. гривень плюс комунальні, після січня - 4500 гривень плюс комунальні. Все б нічого, але у березні 2014 року на стінах квартири з'явився грибок. Хазяїн відмовлявся викликати майстрів, пропонував якось самим прибрати, не погоджувався навіть оплатити в розрахунку 50 на 50. Пройшло два місяці. Грибок все більше розповзався по стелі. Сім'я Пекар вирішили зайнятися пошуком квартири. У червні подивилися перший варіант.

"Орендна плата була така ж, але нам не сподобалося, бо там суміжні кімнати", - сказала Марія.

Через два тижні вони знайшли квартиру недалеко від ст. метро "Дорогожичі". Перед цим їм кілька разів відмовляли через те, що у них маленька дитина.

"Це була п'ята або шоста квартира. Вартість - 4 тис. плюс комунальні. Виходить дешевше, ніж на старій квартирі. Кімнати, як ми і хотіли, окремі. Меблі звичайні, вікна металопластикові. Чистенько, затишно. Хазяїн навіть не спитав, звідки ми приїхали. 1 липня ми вже жили на новому місці", - зазначила Пекар.

Вона також підкреслила, що, можливо, якби вони були більш наполегливі, то змогли б знайти квартиру ще дешевше, оскільки ріелтор, до якого вони звернулися, пропонував ще кілька варіантів.

Думка ріелторів

Як сказали "Обозревателю" ріелтори, які здають житло протягом декількох років, попит, як і пропозиції, у них є, при тому в різних районах Києва.

"Я в основному, здаю квартири в Святошинському районі. Це і Борщагівка, і Святошин, і недалеко від Окружної дороги. Варіантів - маса. Вартість, якщо і підвищилася, то, в основному, за рахунок підвищення комунальних тарифів", - сказала "Обозревателю" ріелтор Оксана.

Є у неї пропозиції як однокімнатної квартири на вул. Жолудєва, починаючи від 2800 гривень, так і на вул. Зодчих, починаючи від 4 тис. гривень. Буває так, що квартири здаються за добу, а буває, що висять тиждень. Господарі зараз, за словами Оксани, перестраховуються.

"Не хочуть брати біженців, які приїхали на два-три місяці. Іноді навіть доводиться приховувати, що вони приїхали з Донецької чи Луганської областей. Якщо і беруть, то ціни, відповідно, підвищують відразу. До речі, ціни в серпні та вересні завжди підвищуються, бо підвищується попит. У ці місяці квартиру можна здати за добу, хоча в травні-червні вони б висіли тиждень-місяць", - сказала Оксана.

Крім біженців, перекантуватися приїжджають і чоловіки. Якось ріелтор здала квартиру чотирьом молодим людям, які приїхали до столиці, отримавши повістку.

"Неприємно, звичайно, але таке вже справа. Вони заплатили квартплату. Не знаю, правда, живуть вони в цій квартирі чи ні", - зазначила дівчина.

Але подібних квартиронаймачів арендотателі пускають неохоче. За словами ріелтора, пускати в своє житло намагаються більш перевірених наймачів, ніж нікому невідомих чоловіків або жінок.

"По-перше, побоюються за житло. По-друге, вже були такі випадки, коли вони, приїхавши або з Луганська, чи Донецька, заплативши за перший місяць, відмовлялися платити за другий. Доводилося викликати міліцію і виселяти", - підкреслила експерт.

Також неохоче здають і сім'ям з маленькими дітьми, побоюючись за те, що потім їх просто не виселять.

"Кілька років тому з'явився закон, що якщо у квартиронаймачів є неповнолітні діти, то їх виселяти не можна, навіть якщо і не платять. Ось вони і побоюються таких варіантів. Якщо у випадку з пропискою ми якось можемо шифрувати, то дитину нікуди не сховаєш . Доводиться сім'ям з дітьми платити трохи завищену вартість ", - підкреслила ріелтор.

Риелтер Олена розповіла "Оглядачу", що пропозиції, як і попит, у неї є. Але, за її словами, буває таке, що квартири важать тижнями.

"Ціну орендодавці може, і хотіли підвищити, але у наймачів ж платоспроможність непідвищилася. Особливо, у біженців. Вони приїжджають з грошима, які відклали там, на крайній випадок. Знімають житло і тут же намагаються знайти роботу. Вони мені постійно дзвонять. Але господарі їх не дуже хочуть брати, оскільки ніхто особливо не хоче зв'язуватися на два-три місяці ", - сказала Олена.

Ті господарі, які погоджуються поселити до себе біженців, тут же підвищують ціни. Була вартість 3 тис. Гривень плюс комунальні, стала 3500 гривень плюс комунальні.

"Якщо в червні був мертвий сезон, то тепер пішов рух. За всяке сміття хочуть завищену ціну. Але якщо сильно завищена, вона так і висить собі. Дуже багато хто хоче, щоб були без дітей і тварин. З дітьми зараз багато приїжджає, доводиться як -то крутитися ", - сказала Олена.

За словами дівчини, відмінний варіант на вул. Гарматній - дві кімнати, косметичний ремонт, побутова техніка - 5300 гривень плюс комунальні, висить у неї в базі вже місяць.

"Квартира відмінна, господиня перебірлива. Турбується за своє житло", - підкреслила Олена.

Є у неї в базі і кімната гуртожитку, недалеко від посольства США. Оренда в місяць обійдеться від 2 тис. гривень плюс комунальні.

"Там блок на 4 кімнати. Є все - відмінна кухня, побутова техніка, пральна машина. Сусіди хороші. Висить вже кілька днів. До речі, вартість така ж, як і були в травні. Може, комунальні чуть-чуть підвищилися", - зазначила ріелтор.

думка експерта

У той же час, як розповів "Обозревателю" експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, вартість оренди не те, що підвищилася, просто орендодавці таким чином намагаються застрахувати себе від ризиків.

"Зараз прибувають орендарі зі сходу. Не всі хочуть їх брати, оскільки хочуть здати на довгостроковий період. ​​Якщо переселенець - ціна може підвищитися, скажімо, на 500 гри вен. Здавали за 4 тис, підвищують за 4500 грн", - сказав Костецький.

Або, дізнаючись, що переселенці, орендодавці просто беруть плату не за перший і останній місяць, а за два останні місяці.

"Якщо квартиронаймачі захочуть швидко виїхати, буде перестраховка. Таким чином, господарі намагаються поживитися.

Але особливого підвищення цін на оренду за загальною статистикою я не бачу. Хіба що, за комунальні тарифи доведеться більше платити. Але те, що кожна друга оренда - переселенці, це неправда, хоча їх, звичайно, з кожним днем все більше", - підкреслив Костецький.

За словами експерта, на одну людину, яка бажає в Києві зняти житло, є 30 пропозицій, тому житло, приклавши зусилля, можна знайти будь-яке.

"Попитом зараз більше користується житло в недорогих районах - Троєщина, Позняки. Дуже добре здаються квартири на лівому березі. На правому березі - не дуже, там попит на квартири впав" - підкреслив експерт.

Ольга Байвидович, «Обозреватель»


Топ-оголошення

Магазин 500 м2 дверь в дверь с АТБ, Киев.
Святошин, 500 кв.м, 180 000грн/місяць, Сдам магазин 500 м2 дверь в дверь с АТБ, ул. Семьи Сосниных. ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Святошинський р-н

Продам 2-хэт. будинок ул.Композитора Глинки/пл.Толбухина.
Чубаевка, 4 кімнати, 210 кв.м, 4 соток 266 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Композитора ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

100 кВ м в Новострое район ДАФИ, підстанція, гагарина, титова! 650 поділ кВ м! Терміново!
Гагаріна просп., 3 кімнати 100/65/20 кв.м 3/7, 65 000$, 100 кВ м в Новострое район ДАФИ, підстанція, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

1200 кв.м. в новострое!
Кирова просп., 1200 кв.м 720 000$, У продажу приміщення комерційно-торгівельного призначення. Низ ін. ...

Сфера обслуговування > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Продажа 46.23 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 27 ЗБАРАЖ ЖК Патриотика Без %
Позняки, Гмыри ул., 27, 1 комната, 46/22/6 кв.м, 3/25, 27 000$, ЖК Патриотика Збараж ж/б 27 Продается ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н