Вся нерухомість > Новини > Іпотечні платежі скоротять на два роки
↑ До списку новин

Іпотечні платежі скоротять на два роки

13 червня 2014

Іпотечним позичальникам зроблять нову пропозицію з перерахунку валютних кредитів у гривню. Минуле, припускає автоматичну конвертацію за курсом 7,99 грн / $, розкритикував і повернув назад тиждень тому прем'єр Арсеній Яценюк. А новий законопроект, розроблений Незалежною асоціацією банків, влада вже підтримала. Про це пишуть «Вести».

"Тут переведення в гривню відбувається не по 7,99 грн / $, а за поточним курсом Нацбанку на момент укладення нового договору. Але людині при цьому зберігається старий розмір платежу: скільки вона платила в гривневому еквіваленті до 1 січня 2014 року, стільки повинна продовжити платити і далі. Зрозуміло, що у валюті - це буде інша сума, і виплата іпотеки буде відбуватися повільніше. Так що банкам доведеться продовжити терміни кредитних договорів", - пояснив суть нової пропозиції голова Нацбанку Степан Кубів. Якщо, наприклад, до 1 січня ви платили банку щомісяця $500, і це було в гривні близько 4 тис. грн, то і новий платіж після конвертації не повинен перевищити цю суму. Але якщо 4 тис. грн на сьогодні - це лише близько $340, то виплачувати кредит будете довше. Наскільки саме - залежить від кожного окремо взятого випадку, єдине правило для всіх - це незмінність суми кредитного платежу та максимально допустима процентна ставка за гривневим кредитом на рівні 17%.

"Але все це тимчасовий захід, затверджуваний документом на два роки. Після їх закінчення процентна ставка підвищується з 17% до рівня ринкової (на той момент), і розмір платежу виросте десь в два рази. Тобто проблема не вирішується, а відстрочується", - прокоментувала начальник управління кредитних продуктів в UniCredit Bank Марина Ревуцька.

Штрафи спишуть

Також законопроектом обмежується максимальна сума комісій, яку банки зможуть стягувати при переведенні кредитів у гривню - не більше 500 грн. "Її вирішили зафіксувати, щоб банки не ввели додаткову плату за конвертацію", - уточнив член правління ОТП Банку Володимир Мудрий. Цим же документом банки зобов'язують списати усі пені і штрафи за валютними іпотечними кредитами, нараховані до 1 січня 2014 року.

Раніше Верховна Рада прийняла в останньому читанні законопроект, яким вводиться мораторій на примусове стягнення нерухомого майна за валютними кредитами населення. Цим же документом забороняється продаж або переуступка банками валютних кредитів іншим структурам.

Також стало відомо, що Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву розраховує в 2014 р. на збільшення обсягів фінансування програми пільгової іпотеки в сім разів. Зокрема, ДСФУ отримав ліцензію для створення Фонду фінансування будівництва з метою самостійного залучення коштів для реалізації держпрограм доступного житла цього року.

Олена Лисенко, Юлія Полехіна, «Вести»


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Тиврівський р-н > Тиврів

троещина кімната для 1 або 2 чіл ул.Бальзака
Троєщина, 3 000 грн./місяць, Класна кімната в 2-хком.кв.для 1- для 2 чіл. =ЦІНА договірна ФОТО ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

1-но комнатная квартира в новом сданном доме на Степовой по интересной цене
Молдаванка, Интернациональный пер., 1 комната, 26,1/9,7/9,6 кв.м, 1/2, 18 000$, Новый сданный ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Уникальное предложение! Понижение цены на 50%! Фасад 133 кв.м на Люстдорфской
Таирова, 133 кв.м, 650$/месяц, Люстдорфская дорога, 125 . Сдается ВЕЛИКОЛЕПНОЕ ФАСАДНОЕ помещение ...

Офісні приміщення > Здам > Одеса > Київський р-н

Продам. 3-к.кв. 2/5, пр.Слобожанский, район Воронежской
Правди просп., 3 кімнати, 56/-/- кв.м, 2/5, 55 000$, Продам. 3-к.кв. 2/5, пр.Слобожанский, район ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н