Вся нерухомість > Новини > В Україні активізувалися «чорні ріелтори»
↑ До списку новин

В Україні активізувалися «чорні ріелтори»

14 червня 2012

Квартиру купити дорого, майже неможливо отримати, але легко втратити. Міліція ловити «чорних ріелторів» не хоче. У судах ці справи безперспективні. Держава ж стурбована не тим, як захистити громадян, а як вибити з них комунальні борги. Від масового виселення на вулицю малозабезпечених тимчасово рятують лише вибори, що наближаються...

Люди похилого віку на продаж

В Україні склалася парадоксальна ситуація: чим нижче доходи населення, тим дорожче комунальні послуги. Неприємні сюрпризи чекають нас і в найближчому майбутньому: зростання цін на газ, світло, воду і опалення неминуче.

Як сплатити квартиру, якщо сума в квитанціях практично зрівнялася (а то і перевищила) зарплату або пенсію? Субсидії не допоможуть: втратив роботу, захворів, маєш зайві метри - от і немає її.

Народ рятується тим, що продає дорожче житло і переїжджає в дешеве. Пенсіонери укладають договори довічного утримання. І майже в кожному випадку не обійтися без посередників.

І ось тут на шляху у слабких і довірливих з'являються професійні шахраї. Вони пропонують переселити з двох-трикімнатних квартир в «акуратні гостинки». Або обіцяють золоті гори при укладанні договору довічного утримання. Але на практиці «гостинка» виявляється розвалюхою без комунікацій на околиці дачного селища. А договір довічного утримання - першим кроком до продажу квартири разом з її мешканцями. Ще живими.

Сайт безкоштовних оголошень slando рясніє такими ось «шедеврами»: «Продам 1-кімнатну квартиру по вул. Майорова за договором довічного утримання. 34/18/7. 4/9 пов. 20000 у. е. Пенсіонерка 88 років, син 67 років (хворий). Без догляду, щомісячне утримання 800 грн на двох».

В «центрі допомоги пенсіонерам», який продає цю квартиру, нас запевнили, що нічого протизаконного тут немає. «Ви станете власником житлоплощі вже в день оформлення угоди у державного (!) нотаріуса, а натомість будете платити пенсіонеру невелику щомісячну ренту в гривнях до кінця його життя», - вкрадливо переконували маклери. На наш цинічний питання: «А що якщо син одужає і проживе до ста років?», нам так само цинічно відповіли: «А це вже ваші проблеми!"

Те, що такі «проблеми» вирішуються радикально, доводить довгий судовий процес у Солом'янському суді Києва. Судять банду «чорних ріелторів», які викрадали людей, вимагали оформлення дарчих, купчих та інше. Самих непокірних вбивали. За деякими даними, жертвами банди стали і декілька пенсіонерів-«рентовиків», які, на думку їх «благодійників», занадто затрималися на цьому світі. Але ці епізоди в суді навіть не розглядаються - довести їх не можна.

Відомий київський юрист і правозахисник Олександр Дядюк каже, що масштаби афер з квартирами, в першу чергу людей похилого віку, дійсно жахають. І це було б неможливим, якби у злочинних синдикатів не було прикриття на найвищому рівні. «Я не виключаю, що є зацікавлені особи на рівні керівництва районних управлінь міліції, якщо не вище ...», - припускає правозахисник. І на підтвердження своїх слів розповідає конкретну історію.

«У моїй практиці був випадок, коли в Дніпровському РУ ГУ навідріз відмовилися порушувати кримінальну справу за фактом явного квартирного шахрайства, - розповідає він. - Невстановлений аферист пред'явив фальшивий паспорт на ім'я Бобильова Є. Ю. та підроблені правовстановлюючі документи на квартиру по вулиці Будівельників. Операцію зупинили на півдорозі, мій знайомий втратив кілька тисяч доларів. Однак вражає інше: ловити шахрая міліція відмовилася. Вона відправила потерпілого в ... суд. Тільки з ким судитися, якщо справжній Бобильов, як з'ясувалося, давно помер, а документи були виготовлені на кольоровому принтері?».

За даними джерела в Головному управлінні праці та соціального захисту населення КМДА, в минулому році через квартирні афери залишилися без житла понад дві тисячі київських старих. Всього за останні роки виявилося на вулиці від 10 до 15 тис. ошуканих квартировласників.

З дітьми - на вулицю

Проте, найближчим часом людей без даху над головою може стати більше. Держава полегшила собі завдання з вибивання боргів та виселення боржників. Прийнято зміни до ЦПК і в закон «Про виконавче провадження» (ВП).

Згідно зі змінами до ГПК, ЖЕКи (приватні та державні) отримали право стягувати борги, в тому числі через примусовий продаж квартир за позасудовою процедурою. А за законом про виконавче провадження, вилучення єдиного житла можливе, якщо борг перевищує 10 мінімальних зарплат (з 1 квітня 2012 року - це 10 940 грн). Причому, навіть, якщо там прописані діти.

Тепер ЖЕКу достатньо подати заяву, що громадянин має борги по квартплаті, і протягом декількох днів суд, не викликаючи господаря квартири, видасть судовий наказ про стягнення необхідної суми. Не можеш заплатити - віддавай квартиру. На виселення надається лише два тижні.

Немає сумнівів, що від «боротьби з боржниками» постраждають, насамперед, незаможні. Першою жертвою комунальників стала мати трьох дітей зі Львова. Жінка з 2007 року не платила за квартиру, тому що ЖЕК налічував їй суму, що перевищує її пенсію, пише Голос.ua. Наприклад, за холодну воду з малозабезпеченої сім'ї вимагали 143 грн, за гарячу - 337 грн, за центральне опалення -127 грн, квартирна плата становила 82 грн. Те, що після оплати житла, матері і дітям не залишилося б навіть на хліб, не зупинило ані суд, ані судових виконавців.

З жахом чекають своєї долі і двоє пенсіонерів з Києва. Їхній єдиний син уже півтора року - в комі. Продати його квартиру вони не мали права. Платити одночасно за лікування і за комунальні послуги - не дозволяла пенсія. В результаті, за двома квартирами (їх та сина) накопичився великий борг. До старих «під'їжджали» різні підозрілі особи, але від їх послуг вони відмовилися.

Тепер пенсіонери найбільше бояться «чорних ріелторів» від держави. Ціна, за якою квартири боржників будуть виставляти на аукціоні, розраховується на базі балансової вартості БТІ, яка завжди дуже занижена. А якщо на житло вже має види хтось із чиновників, його й зовсім збудуть за смішною ціною. У підсумку після погашення боргу у нещасних людей може не залишитися коштів навіть на собачу будку.

Будівельний портал ibud.ua


Топ-оголошення

Абсолютно для Вас - Шикарна пропозиція на Севастопольській площі!
Чоколовка, Чоколовский бульв., 1, 55 кв.м, 14 999 грн./місяць, Фасад вхід через арку з вулиці. Під ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Здається простора, затишна 3к Чоколівка вул.Антонова м.Шулявська Вокзальна
Чоколовка, Антонова ул., 2 комнаты, 87/-/- кв.м, 4/5, 15 000грн/месяц, Здається простора, затишна 3к ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-х комнатную рядом с метро. Е-видновлення
Нові Дома, 2 кімнати, 44/28/7 кв.м, 2/5, 29 500$, Харьков. Продам 2-х комнатную квартиру на ...

Квартири > Продам > Харків > Фрунзенський р-н

1-к квартира в ЖК Континент, дом сдан и активно заселяется
Вузівський, 1 кімната, 35/16/10 кв.м, 8/12, 28 000$, В продаже 1-к квартира в ЖК Континент, дом сдан ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продаж будинку в с. Петропавлівське, Без комісії. Сучасний будинок
2 кімнати, 100 кв.м, 5 соток, 127 000$, Будинок з новим ремонтом, повністю обладнаний якісними ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Петропавлівське