Вся нерухомість > Новини > Більше половини житлових новобудов на Україні заморожені
↑ До списку новин

Більше половини житлових новобудов на Україні заморожені

24 лютого 2010

Відсутність попиту на житло призвело до заморожування будівництва. Проте компанії сподіваються на виникнення дефіциту на первинному ринку житла і підвищення цін. Експерти вважають, що підірвану довіру до новобудови змістить попит на користь вторинного ринку нерухомості, пишуть «Экономические известия».

За даними Державного комітету статистики, в січні обсяг виконаних будівельних робіт скоротився на 24,1% в порівнянні з січнем 2009 року, причому в наведений період минулого року в порівнянні з 2008 роком падіння склало 56,4%.

«Із заявлених до реалізації за останні два роки 5 млн. кв. м реалізується лише близько 1,2 млн. кв. м. При цьому з усього цього обсягу об'єкти будуть вводитися частково протягом ще декількох років », - коментує начальник служби маркетингу і продажів компанії Ukrainian Development Partners Олеся Романенко. Так, за її даними, у Києві близько 200 будівельних майданчиків. На половині з них роботи призупинені. Ще на 30% будмайданчиків будівництво ведеться, але повільними темпами або з перервами. Приблизно така ж ситуація і в регіонах. У Харкові, за словами директора департаменту стратегічного консалтингу і маркетингу компанії First Capital Наталії Борговий, станом на початок 2010 р. в ринковому обороті були присутні близько 55 житлових будинків, що знаходяться на різній стадії будівництва. З них активні роботи ведуться на не більше 50% об'єктів.

У Дніпропетровську зводиться близько восьми будинків, що складає 30% від загальної пропозиції новобудов. У Запоріжжі роботи ведуться на шести майданчиках (30% від загального обсягу), а в Донецьку заморожено 10 об'єктів, на шести йде активне будівництво, а ще 18 будинків зводяться в уповільненому режимі. У Львові теж будівництво ведеться не більше ніж на 40% майданчиків.

Що стосується добудови заморожених будинків, то зараз забудовники намагаються закінчити об'єкти, де необхідно найменшу кількість інвестицій. Решта будуть піддані реконцепціі, щоб зменшити середню площу квартир, або залишаться чекати допомоги держави. Нагадаємо, що в поточному році уряд обіцяв видати бюджетні гроші на добудову об'єктів зі ступенем готовності більше 50%. І якщо минулого року ДІУ викупило 5 тис. квартир, то в цьому буде можливість купити в 2,5 рази більше -13,5 тис. квартир. При цьому ціна житла не зміниться і складе залежно від регіону від 2,5 тис. грн. до 4,2 тис. грн.

Антоніна Журавська

«Новий Регіон - Київ»


Топ-оголошення

100 кв.м в новострое в центрі
"нагорный", 3 кімнати 100/-/- кв.м, 100 кв.м в новострое в центрі з новим ремонтом, спланована - ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Вторинний новострой! 150 кВ м! 925 поділ кВ м! Центр Набережна Ливарні Парк
"нагорный", 4 кімнати 150/120/30 кв.м 5/10, 140$, Продам 4-5 Ти комн квартиру в цегельному будинку ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

ВЫСОЦКОГО 1-КВ СДАМ
Котовського, 1 кімната, 4 000грн/місяць, Бронированная дверь балкон застеклён мебель холодильник ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Продам 2 кімнатну квартиру в новобудові
Шолом-Алейхема, 2 кімнати, 67/32/11 кв.м, 11/14, 68 500$, Продам 2-кімнатну квартиру в новому ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продаж земельної ділянки 5 га біля озера Обухівський р.н. Власник.
Садова, 5 га, 12 000$, Продається земельна ділянка 500 соток за адресою: Київська обл. Обухівський ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Семенівка