Вся нерухомість > Новини > Польща VS Україна: у нас дешевше квартири, а в Польщі іпотеку можна взяти усього під 8%
↑ До списку новин

Польща VS Україна: у нас дешевше квартири, а в Польщі іпотеку можна взяти усього під 8%

21 травня 2012

«Сегодня» продовжує спецпроект «У Польщі - так, в Україні - так» про життя двох країн-господарів майбутнього Євро-2012. Сьогодні ми порівняємо ціни на нерухомість. Нагадаємо, що порівнюємо ми на прикладі чотирьох міст: столиць - Києва та Варшави і двох невеликих містечок - Білої Церкви (у 80 км від столиці України) та Влоцлавеку (у 181 км від польської столиці).

ЖИТЛО: ІПОТЕКА 8% І ПАЛАЦИ ЗА МІСТОМ

Ціни на нерухомість у Києві та Варшаві приблизно можна зіставити. В українській столиці вартість квадратного метра коливається від 1 до 3 тисяч у.о. (8-24 тис. грн). У Варшаві квадратний метр житла коштує зараз від 7 до 8 тис. злотих (16-19 тис. грн). У Києві іноді трапляється житло вартістю 35 тис. у.о., але, як правило, це старенька квартира в хрущовці, що потребує капітального ремонту, або навіть гостинка. Іноді зустрічаються навіть пропозиції на 20 тис. у.о. - але в такому випадку мова йде максимум про кімнату в комуналці. У середньому ж вартість однокімнатних квартир стартує від 45-50 тис. у.о. (360-400 тис. грн). У Варшаві пристойну однокімнатну квартиру не знайдеш дешевше 200 тис. злотих (481 тис. грн). Але в більшості випадків ціни стартують від 260 тис. злотих (625 тис. грн) і вище. Також, як і в Києві, ціни в спальних районах значно нижче цін в престижних районах або в центрі.

До речі, квартира в центрі Варшави - зовсім не мрія багатьох тамтешніх багатіїв. Справа в тому, що в старому місті вкрай незручно пересуватися на власному автомобілі, у багатьох місцях заборонене паркування. У результаті добиратися від квартири до машини доводиться іноді до півгодини. Польські багатії полюбляють селитися за містом. Наприклад, під Варшавою є маленьке містечко Констанцин. Це аналог нашої Конча-Заспи. Вартість не самого розкішного будиночка там доходить до півтора мільйонів злотих (3,6 млн. грн). «Тут ще в XIX столітті любили селитися багаті мешканці Варшави. Так, в одного з моїх сусідів ділянка - 10 гектарів. Там є і басейн, і корт, і вертолітний майданчик», - розповів мені житель цього передмістя Владислав.

ІПОТЕКА. Більшість варшав'ян купують квартиру в кредит. Зараз банки видають іпотечні кредити в середньому під 7-8% річних. «Переважно кредити беруть молоді пари, як правило, на 30 років. Дуже рідко хто може собі дозволити купити квартиру відразу. Переплата вийде майже в два рази - якщо вона коштує 300 тисяч, то виплатити доведеться майже 400», - говорить викладач Університету Лазарського Мирослава Керик. В Україні після кризи кредити на покупку житла стали розкішшю. Їх видають максимум на 20 років під 19-22% річних.

Цікаво, що економічна криза в Польщі призвела до падіння цін на нерухомість (таке ж було і в Україні). «Ціни на квартири і будинки впали приблизно на 20%. Але навіть після цього вони залишаються дуже високими в порівнянні з доходами населення. Сфера будівництва в Польщі ніколи не переживала занепаду. Програма будівництва нового житла звузилася на 10-15%, але це було компенсовано бурхливим будівництвом автодоріг та інших об'єктів», - говорить колишній заступник міністра фінансів професор Станіслав Гомулка.

ОРЕНДА: В КИЄВІ НА 500 ГРН МЕНШЕ

Зняти в Києві однокімнатну квартиру коштує зараз приблизно 3,5-4 тисячі гривень на місяць плюс оплата комунальних послуг. «У квартирі обов'язкова наявність пральної машинки, телевізора і підключення до інтернету. За комунальні послуги, якщо економити, можна платити не більше 100 гривень на місяць. Це телефон, вода і електрика. За газ та опалення платять, як правило, господарі квартири», - говорить Катерина С. Але все одно виходить, що на оплату орендованого житла може йти до половини зарплати. Тому багато хто воліє знімати квартиру на двох, зменшуючи суму своїх витрат вдвічі.

Оренда квартири в Польщі коштує трохи дорожче. «Знімати квартиру у Варшаві коштує близько 1,5-2 тисяч злотих на місяць (3600-4800 грн). Ціна залежить від якості квартири і її розташування. У центрі завжди дорожче, також на ціну впливає близькість до станції метро», - каже викладачка Університету Лазарського Мирослава Керик. Умови такі ж, як і в Україні: господар платить внески в ремонтний фонд і т. п., а квартиронаймач оплачує рахунки за воду, електрику, телебачення, інтернет.

Ще одна особливість польської столиці - велика кількість хостелів, багато з яких розташовані в самому центрі міста. Доба в такому житлі обійдеться в 30-40 злотих (72-96 грн). У Києві такі ціни швидше рідкість, велика частина хостелів просить за добу від 120-140 грн. До речі, як кажуть мешканці польської столиці, ціни впали порівняно недавно, щоб залучити туристів. А спочатку вони доходили до 80 злотих (190 грн) на добу.

Дмитро Гомон, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Терміново! Продаю 2к.квартиру з ремонтом, меблями та технікою. Вулиця 8 Березня
8 Березня, 2 кімнати, 45/28/6 кв.м, 5/5, 28 500$, Терміново! Продається гарна 2-кімнатна квартира по ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Ген. Ватутина/Прохоровская, 2/3, 46 кв.м.
Молдаванка, Ватутина ул., 2 комнаты, 46/-/6,1 кв.м, 2/3, 36 500$, Продам 2 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Чернігівська обл. > Прилуцький р-н > Прилуки

Продаётся 3х комнатная квартира на Семёна Палия / Бочарова
Котовського, 2 кімнати, 69,5/42,3/8 кв.м, 6/16, 40 000$, Предлагается к продаже 3х комнатная квартира ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продається Приміщення Ферма
Миру, 49 000$, Пропонуються до продажу ферма для вирощування худоби. Загальна площа будівель складає ...

Інше > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Бикова Гребля