Вся нерухомість > Новини > Ціни на нерухомість впадуть на 25%, - експерти
↑ До списку новин

Ціни на нерухомість впадуть на 25%, - експерти

5 липня 2013

Якщо вірити цим прогнозам, то до кінця року за один долар даватимуть 12-13 гривень, пишуть «Экономические известия». Втім, є й інші прогнози щодо того, як розвиватиметься ситуація на валютному ринку в цьому році і що буде відбуватися з банківською системою. Як водиться, є три варіанти: оптимістичний (або фантастичний), реалістичний (найбільш імовірний) і песимістичний (повний крах).

Отже, експерти вважають, що при оптимістичному розвитку подій (у разі, якщо всі наші керівники держави одумаються і почнуть докладати зусилля, щоб вивести Україну з кризи) гривня зміцниться на рівні 8,00 за один долар. У цьому випадку є шанс врятувати банківську систему, тому що більша частина наших громадян все ж буде в змозі потягнути виплати по іпотечним та автомобільним кредитам. До того ж при такому розвитку ситуації банки хоч і зі скрипом, але зможуть реалізувати заставне майно, відібране у збанкрутілих боржників, і отримати назад гроші, які підуть на розрахунки з вкладниками. Ймовірність того, що цей прогноз збудеться, не більше 10-15 відсотків.

Абсолютно протилежний варіант розвитку подій в нинішньому році - дефолт і повний обвал гривні (особливо вразливим цей сценарій краще не читати). Це відбудеться, якщо більшість підприємств на Україні не зможуть впоратися з виплатами по кредитам і оголосять про своє банкрутство. Долар поповзе вгору, до позначки 15, а може, й більше за один зелений. Ті громадяни, які пов'язані валютними кредитами (а по Криму кредити у валюті становлять більше половини всіх позик) і втратили роботу, один за іншим перестануть погашати борги. Банки почнуть масово виселяти боржників з квартир, відбирати машини і виставляти їх на продаж, однак продати заставне майно буде практично нікому. Бюджет перетвориться на решето через масові банкрутств. Щоб розрахуватися з бюджетниками і виплатити пенсії, Національний банк запустить-таки друкарський верстат - вже у відкриту, ну а далі ... Гіперінфляція, як у дев'яностих, абсолютна недовіра і до національної валюти, і до банків. І вся ця вакханалія триватиме мінімум років п'ять.

Втім, до такого жаху може і не дійти. Найімовірніший сценарій, за яким ми будемо жити в найближчий рік, - все залишиться так само, як і зараз. Долар без кінця буде скакати від 9 до 10-11 гривень і назад. Регулярно будуть виникати спекуляції з валютними гойдалками, подібні тим, які ми спостерігали на цьому тижні. Народ все так само буде піддаватися паніці і з кожним стрибком долара бігати в обмінні пункти, втрачаючи гроші при купівлі-продажу. З виплатами по банківським кредитам при курсі 9,50-10,00 гривень за долар почнуться серйозні проблеми, і багато банків виявляться на межі банкрутства. Гроші вкладників зависнуть, цілком можливо, до кінця року, тому що в більшість фінустанов буде введена тимчасова адміністрація. Хоча, якщо останнє нововведення Національного банку, яке полягає в тому, щоб продавати долари для позичальників за пільговим курсом, виявиться спроможним, то, цілком можливо, шанс на виживання у банківської системи все ж з'явиться.

Але ось, наприклад, український політолог Дмитро Видрін досить резонно вважає, що ніякі адміністративні заходи і пошуки кредитів за кордону вийти з кризи нам не допоможуть. «Ви ось сперечаєтеся: як, хто і коли подолає кризу, а адже подолати її можу тільки я, - безапеляційно заявив Видрін на засіданні одного з київських закритих клубів, куди входять відомі українські банкіри, економісти, народні депутати та члени уряду. - Якщо я персонально знову не понесу грошики забудовникам (а разом зі мною ще 20 мільйонів інвесторів житла), то в країні не буде ніякого будівництва, а значить, будуть стояти металургійні заводи, а також ті, що роблять арматуру, цемент, цеглу, столярку, слюсарку, сантехніку, меблі і т.д. і т.п. Якщо я персонально знову не понесу грошики на зберігання в банк (а разом зі мною 25 мільйонів вкладників), то не буде у вас ніяких грошей - ані в банківській інфраструктурі, ані в реальному секторі. Якщо я персонально не куплю жодної акції (а разом зі мною ще 10 мільйонів мінарітаріев), то не буде грошей ані на запуск зупинених доменних печей і хімпрому, ані на їх модернізацію і розвиток. Так про що ви говорите, точніше, варнякаете? Ви не уряд - переконуйте дати гроші банкам, ви не західні фонди - переконуйте дати кредити уряду, ви мене переконаєте, оскільки по відношенню до моїх копійок мільярди МВФ - це сущі гроші».

«Экономические известия»


Топ-оголошення

троещина кімната для 1-2-чіл. БЕЗ ГОСПОДАРІВ ул.пр.Маяковского почало
Троєщина, 3 000 грн./місяць, Здам Кімнату з балконом.для 1-2-чіл.БЕЗ ХОЗЯЕВ УЛ пр.Маяковского 2/1 ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

помпезна, видова на р. Дніпро 4 х комн квартира в центрі/
"нагорный", 4 кімнати 134/-/- кв.м 14/23, 275 000$, Продам 4-хкімнатну квартиру 134 м в новому ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

.Два офиса 110м и 135м можно вместе н/ф м.Арскнальная 5мин от хозяина
Печерск, 110 кв.м, 33 000грн/месяц, Адреса: Печерський район, вул. Московська (нова назва - вул. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

2-х комнатная квартира с ремонтом на ул. Серединский сквер по интересной цене
Молдаванка, 2 комнаты, 44/27/7 кв.м, 5/5, 33 000$, Блочно-кирпичный дом. Делённый трамвай. Не ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске (г, Днепр)-Украина, Варианты аренды
15 кв.м, 3/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Донецька обл. > Краснолиманський р-н > Лиман (Красний Лиман)