Вся нерухомість > Новини > Нерухомість показала рухомість
↑ До списку новин

Нерухомість показала рухомість

16 січня 2012

Український ринок нерухомості в 2011 році пережив складний період, пов'язаний з відсутністю кредитування і відтоком іноземного капіталу. Учасники ринку стверджують, що кредитування може відновитися лише в другій половині 2012 року. Аналітики покладають великі надії на чемпіонат Євро-2012, який повинен пожвавити інтерес іноземних інвесторів до України, повідомляє "Мінфін".

За підсумками 2011 року ринок нерухомості вийшов на значно кращі показники в порівнянні з 2010 роком. Як розповіла «Мінфіну» генеральний директор агентства нерухомості «Благовіст» Ірина Луханіна, незважаючи на домінуючу частину угод щодо купівлі житлових об'єктів «для себе», на ринку з'явилися інвестиційні угоди з метою примноження та збереження коштів. Крім того, на ринку житла спостерігалася тенденція переміщення частини попиту угод з найбільш бюджетного сегмента до $100 тис. у категорію бізнес-класу - $150-250 тис.

Експерти також відзначили, що в минулому році, в порівнянні з 2009-2010 роками, пожвавився ринок первинного кредитування.

Випробування на міцність

Директор з маркетингу компанії SV Development Володимир Степенко повідомив «Мінфіну», що в 2011 році на ринку нерухомості спостерігалося незначне збільшення цін та обсягів угод і продажів. Також, за його словами, істотно активізувався первинний ринок нерухомості. «Багато об'єктів, які були закриті в 2009-2010 роках, почали «розморожуватися», забудовники відновили будівництво, - підкреслив він, - українці в 2011 році віддали перевагу «первинці», що посприяло істотному відновленню цього сегмента ринку».

За рахунок власного капіталу і оборотних коштів, а також раніше відкритих кредитних ліній великі продуктові мережі та ритейлери товарів непродуктової групи підтримали сегмент професійних торгових центрів. При цьому директор Dragon Development Олег Курінний додав, що зростання великих мережевих орендарів стримувалося низькою пропозицією вільних торговельних площ в форматних торгових центрах, а також поступовим падінням купівельного попиту.

Найменш популярними в 2011 році виявилися ринки заміської нерухомості та земельних ділянок. «Це призвело до того, що на сьогоднішній день ринки заміських земельних ділянок і заміських котеджних селищ знаходяться в найгіршому становищі», - нарікає пан Степенко.

Кілька слів про ціну

Ціни на об'єкти житлової нерухомості протягом 2011 року подорожчали на 5-10%. «Ці показники стосуються об'єктів, які представлені за мінімальними та середніми цінами. Щодо об'єктів комерційної нерухомості - ми спостерігаємо зростання цін на 7-10%, - повідомив «Мінфіну» Володимир Степенко. - Відповідно, ті об'єкти нерухомості, які були представлені за максимальною ціною, продовжують падіння».

Як пояснив пан Степенко, ціна пропозиції може зменшуватися в той час, коли реальна ціна операції збільшується. «Багато експертів пишуть про те, що ціни зменшуються. Так, це відбувається, але ціна пропозиції та угоди ростуть», - упевнений він. Крім того, експерт відзначив, що в 2011 році спостерігалося збільшення орендних ставок, зокрема, за окремими об'єктами зростання становило близько 15% за рік.

Іпотека не по кишені

Глава наглядової ради асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів і виробів» Іван Салій зазначив, що 99,4% житлової нерухомості фінансується за рахунок приватних інвесторів. «Державне фінансування в питаннях соціальної нерухомості та інших об'єктів складає всього 0,6%, - нарікає він. - Для порівняння: у Білорусі за участю держави фінансується 95%».

Крім того, пан Салій розповів, що в 2011 році по загальному будівельному сектору було зафіксовано зростання на 12,5%. «Але перед цим ринок пережив падіння на 70%», - зізнався він.

Зменшення обсягів кредитування, на думку експертів, стало однією з основних проблем ринку нерухомості 2011 року. «Банки крім проектів, реалізованих спільно із забудовниками, будуть пропонувати іпотеку приватним клієнтам», - розповів скарбник банку «Національний кредит» Василь Невмержицький. Однак, за його словами, в цілому банківський сектор не буде активно розвивати іпотечний напрямок (див. статтю «Мінфіну» - «Відбиток 2011 на банківській системі»).

Учасники ринку вважають, що для повноцінного відновлення іпотечних програм необхідні недорогі гривневі ресурси в банків, а також збільшення доходів населення. «Іпотека неможлива при існуючих сьогодні ставках кредитування, - впевнений пан Невмержицький, - щоб почати активно кредитувати купівлю нерухомості, банкам потрібні довгі і дешеві ресурси у достатній, навіть надмірному обсязі».

Цього року ціни на нерухомість будуть стабільними?

Як стверджує Олег Курінний, кредитування нових об'єктів або добудова існуючих можуть поновитися не раніше, ніж у другій половині 2012 року, і тільки за умови збалансованого держбюджету і відсутності девальвації гривні.

Крім того, експерти запевняють, що коригування цін на нерухомість в новому році в бік підвищення або падіння не передбачається. «Ціни будуть проходити свій традиційний сезонний цикл, - зазначає Ірина Луханіна, - якщо не відбудеться ніяких економічних і фінансових колапсів, стабільність, що встановилася, триватиме з позитивним вектором розвитку».

З червня можливе деяке пожвавлення на тлі потужної промо-кампанії України в рамках проведення чемпіонату з футболу Євро-2012, що може підвищити інтерес до України з боку іноземних інвесторів. «Традиційно кількість угод зростає в середині березня-квітня, а також у жовтні-грудні. Аналогічна сезонність повинна зберегтися і в цьому році, - поділилася пані Луханіна. - Єдиним винятком стане сплеск у червні-липні на ринку короткострокової оренди, пов'язаний з футбольним чемпіонатом».

Фінансовий портал «Мінфін»


Топ-оголошення

Продам. 2-к.кв. 5/5, ул.Осенняя
Осіння вул., 2 кімнати, 44/-/- кв.м, 5/5, 30 000$, Продам. 2-к.кв. 5/5, ул.Осенняя угол ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Продам квартиру в новому ЖК клубного типа - центр Києва
Перемоги пл., Дмитриевская вул., 1 кімната 70/-/- кв.м 5/9, 2 600$/кв.м, Продам квартиру в новому ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

2 ком.кв. метро Левобережная 5 мин.пеш., ул. Шептицкого (Луначарского), 10.
Микільська Слобідка, 2 кімнати, 86/40/17 кв.м, 16/23, 16 000грн/місяць, 2 ком.кв. метро Левобережная ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Однокомнатная на Черемушках район рынка
Черемушки, Героев Крут (Терешковой) ул., 32, 1 комната, 32/17/6 кв.м, 4/5, 23 950$, Востребованный ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Продаж 1к-квартири вул. Туполєва 5Г.
Нивки, Туполєва вул., 5Г, 1 кімната, 33/20/6 кв.м, 3/5, 29 500$, Продається 1-кімнатна квартира на ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н