Вся нерухомість > Новини > Общажне життя
↑ До списку новин

Общажне життя

1 червня 2012

Незважаючи на те, що багато хто з рудиментів СРСР вже давно віджили себе, деякі з «перчинок минулого» все ще існують. Так, у столиці Україні до цих пір функціонують різноманітні профорганізації, які процвітають в Києві, та гуртожитки сімейного типу. У тому, як же сьогодні живеться мешканцям «сімейок», розбиралися «Обозреватель. Кияни».

«Сімейки» Києва: ще не міф, але вже не реальність

Насправді знайти сьогодні в Києві даний гуртожиток сімейного типу - це ціла справа. Вся біда в тому, що більшість з нині існуючих «общаг» являють собою або студентські гуртожитки, або гуртожитки, де вже живуть сім'ями викладачі, аспіранти і т.д. Крім цього, існують і різного роду гуртожитки, що підкоряються робочим підприємствам, не зжили себе і «общаги» готельного варіанту. А ось «сімейок», що називається в класичному варіанті, майже не залишилося.

Більшість людей, що живуть в гуртожитках для родин, проходять з якої-небудь пільгової категорії (співробітник підприємства, що утримує комуналку і т.д.).

Різниця кожного окремого типу гуртожитку полягає лише в тому, що, скажімо, студентам та аспірантам покладено виписуватися зі своїх кімнат по закінченню терміну навчання.

Викладачі ж можуть або десятиліттями чекати «квартирного подарунка» від держави, або покинути гуртожиток після завершення викладацької діяльності в обраному ВНЗ.

І лише ті, хто хоч якось наближається до гуртожитків сімейного типу (самі «сімейки», а також гуртожитки різноманітних заводів та підприємств), можуть сміливо називати себе постійними мешканцями і навіть приватизувати кімнати. До речі, про приватизацію. Якби не це «диво-явище», то багато киян у свій час могли залишитися на вулиці.

«Общаги»: вся сіль у приватизації

Так, останнім часом знову активізувалася хвиля приватизації житла у гуртожитках. Для багатьох киян, зневірених стояти в квартирних чергах, приватизація кімнати - єдиний спосіб відчувати себе з дахом над головою. Зайнялися розглядом питання «общажної приватизації» і в КМДА.

Так, заступник голови КМДА Олександр Мазурчак навесні цього року повідомляв у пресі, що незабаром приватизоване житло матимуть жителі ще 24-х столичних гуртожитків.

«Всього в Києві налічується близько 211 гуртожитків, на які діє закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». 82 з них відносяться до державної форми власності, 91 належать підприємствам та установам, які увійшли в статутний фонд, 38 знаходяться у комунальній формі власності. Документи по 24 гуртожитках ми передали міській владі, і незабаром будуть прийняті рішення про їх приватизацію. З 82 гуртожитків, які підпорядковуються державній формі власності, 6 дали дозвіл на переведення у комунальну форму», - розповів Мазурчак.

Крім цього, заступник голови КМДА зазначав, що під час процедури переведення гуртожитків у комунальну форму власності є проблеми з гуртожитками, які належать підприємствам та установам, які ігнорують закон.

Існують і інші несправедливості - в залежності від того, чи входить мешканець до складу колективу підприємства, чи змінюються тарифи на комунальні послуги. Тобто для «своїх» встановлені одні ціни на приватизацію, а для «чужих» - інші.

З життя гуртожитків: історії киян

Тим не менше, поки хтось поспішає приватизувати кімнати, інші мешканці столичних гуртожитків виступають проти приватизації - люди стоять в черзі на житло, а приватизуючи крихітні метри в «общазі», вони автоматично знімаються з «квартирного обліку».

«Звичайних« сімейок» в Києві майже не залишилося. Ми з чоловіком живемо в гуртожитку, що належить державному підприємству, хоча самі до нього відношення не маємо - на заводі колись працювала моя мама. Зараз чекаємо появи первістка, кімнату вирішили не приватизувати, тому що тут нам належить 13 «квадратів», а стоїмо в черзі на 2-кімнатну квартиру», - розповіла киянка Олена.

Не починали процедуру приватизації і ті, хто, хоч і не стоїть в «квартирній черзі», але житлоплощу в гуртожитку на предмет знаходження на балансі підприємства просто не перевіряли.

Що ж до умов життя в «майже сімейках» Києва, то вони практично нічим не відрізняються. Різниця лише в тому, що в деяких діє блочна система (туалет і кухня на один на блок з кімнат), а інших - поверхова (один санвузол і одна кухня на цілий поверх). Приблизно однакова і тарифікація - ціни на «комуналку» в столиці фіксовані.

«Як правило, в блоці знаходяться 4 кімнати. На них розраховані одна кухня і один санвузол. У блоці, де живемо ми з чоловіком, а також мої батьки, дві кімнати розраховані на двох осіб і ще дві на трьох. Розподіл пов'язаний з кількістю «житлових квадратів» на одну людину. Комунальні послуги з двох кімнат (чотири людини всього) взимку обходилися майже в 650 гривень, а зараз, коли немає потреби в опаленні, це близько 350 гривень щомісяця», - розповіла Марія, яка мешкає в гуртожитку Києва разом зі своєю родиною.

Як би там не було, а гуртожитки, як сімейного, так і будь-якого іншого типу Києву все-таки потрібні. Адже не у всіх киян і шукачів «столичного фарту» є можливість придбати власне житло або, перебуваючи в «квартирній черзі», орендувати квартиру ...

Ольга Омелянчук, «Обозреватель. Кияни»


Топ-оголошення

Уникальное предложение! ЦЕНА СНИЖЕНА на 50%!!! Помещения до 55 кв.м. на Тираспольской
Центр, 55 кв.м, 12$/кв.м/місяць, УНИКАЛЬНОЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ СОБСТВЕННИКА! ЦЕНА СНИЖЕНА! НОВАЯ ЦЕНА $12 ...

Офісні приміщення > Здам > Одеса > Приморський р-н

офис 150м с мебелью и офисной техникой новый дом 1мин м.Лукьяновка от хозяина
Лукьяновка, 150 кв.м, 39 000грн/месяц, по адресу вул. Коперника Общая площадь 149 м2, состоит из 86 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-кімн. квартиру 58, 8 кв.м. біля станції метро Лук"янівська, серія КТ
Шулявка, Котарбінського (Кравченка) вул., 23, 2 кімнати, 59/30/8 кв.м, 1/16, 72 000$, Котарбінського ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Продам. 2-к.кв. 8/9, ж/м Левобережный-1, ул.Марии Лисиченко.
Лівобережний-1, 2 кімнати, 52/-/- кв.м, 8/9, 32 000$, Продам. 2-к.кв. 8/9, ж/м Левобережный-1, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Сдам. 2-к.кв. 12/12, Левобережный-2, ул.Терещенковская 24.
Лівобережний-2, 2 кімнати, 52/28/9 кв.м, 12/12, 8 000грн/місяць, Сдам. 2-к.кв. 12/12, Левобережный-2, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н