Вся нерухомість > Новини > Через квартири і гроші київські діти подають на батьків до суду
↑ До списку новин

Через квартири і гроші київські діти подають на батьків до суду

3 листопада 2011

Київські неповнолітні все частіше подають позови проти власних батьків заради грошей і квартир. Адвокати кажуть, що бум таких заяв розпочався в останні півроку. А закони, що дозволили дітям судитися з батьками з 14 років, з'явилися ще в 2010 р.

«Сегодня» розшукала дітей, які подали позови до судів Києва з проханням позбавити їх мам і тат батьківських прав. Деякі вже навіть виграли їх. «Коли минулого року батьки розлучилися, я залишилася жити з мамою і сестрою. А тато - з новою дружиною.

Мама почала забороняти мені бачитися з татом, і навіть діставала з мого мобільного сім-карту, щоб я не дзвонила йому. Постійно говорила, що тато мене ненавидить. А коли почула, що я з ним говорю по телефону, взагалі вигнала з дому», - розповіла 16-річна Оксана, яка кілька місяців тому виграла суд проти матері, позбавивши її батьківських прав. «Зараз я буду подавати в суд на поділ майна, тому що я теж маю право на квартиру, де живе мама і сестра», - каже Оксана.

А от 17-річна Олена тільки почала судитися з батьком. «Коли мама померла, мені було всього 5 років, і тато мене кинув. Я жила з бабусею весь цей час у Вишневому, що під Києвом. Коли вступила до університету до Києва, просила тата, щоб він виділив мені кімнату в своїй квартирі, він відмовився. Аліменти не платив ні разу, навіть не дзвонив ніколи. Ось я і вирішила позбавити його батьківства», - каже Олена.

14-річна Анна скаржиться, що її била мама, тому вона й подала до суду: «Я коли хочу поїхати до тата, вона мене не пускає і розпускає руки».

Поки цих дітей, за даними столичних опікунських рад, близько двох десятків. «У нас в Шевченківському районі з початку року вже двоє дітей звернулося з подібними проханнями, і в інших районах десь стільки ж, - сказала співробітниця районної опікунської ради. - Ви розумієте, ми почали стикатися з такими випадками, що мама не пустила дитину гуляти, а вона на неї в суд подала! Або тато пішов до іншої, а дитина хоче від нього відмовитися».

«У дітях часто говорить образа. У мене таких 2 справи, - розповіла адвокат і член Асоціації юристів України Ганна Боряк. - Діти розповідають різні історії про те, як ображають їх батьки. Можливо, навіть вигадують».

Важливу роль часто грає і квартирне питання. Адже, за законом, після позбавлення батьківських прав батька або мати можуть виселити з житла, а нерухомість віддати дитині. Також, відмовившись від батька, можна вимагати велику суму. «У мене три подібних справи, - сказала директор адвокатської компанії Антоніна Крушинська. - В одному 14-річна дівчинка подає до суду на тата на позбавлення батьківства та сплату ним аліментів, а також компенсації. Дівчинка відсудить більше 20 тис. грн».

Фахівці впевнені, що розбирання в суді батьків і дітей будуть траплятися все частіше.

Газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Продам 2-хэт. будинок ул.Фонтанская дорога/15 ст. Великого Фонтану.
Таирова, 5 і більш за кімнати, 650 кв.м, 12 соток 730 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Фонтанская ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам. Офіс 615 м.кв. 1-2/12, нагорка, ул.Бригадная.
Бригадна вул., 615 кв.м 600 000$, Продам. Офіс 615 м.кв. 1-2/12, нагорка, ул.Бригадная. Новострой, ...

Офісні приміщення > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Великобагачанський р-н > Велика Багачка

Продається будинок від власника в мальовничому м. Богуслав
4 кімнати, 78 кв.м, 6 соток, 20 000$, Продається омебльований радянськими меблями цегляний будинок в ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Богуславський р-н > Богуслав

Продам 101.44 кв.м ул.Коноплянская 22 ж/б 3 ЖК Навигатор -2 Без %
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 3 комнаты, 101/53/12 кв.м, 8/25, 77 419$, м.Минская ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н