Вся нерухомість > Новини > Реорганізація житлово-будівельного кооперативу в об'єднання співвласників багатоквартирного будинку
↑ До списку новин

Реорганізація житлово-будівельного кооперативу в об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

19 серпня 2014

Епоха житлово-будівельних кооперативів, як співтовариств власників житла, які здійснюють обслуговування та експлуатацію будинку та прибудинкової території, поступово йде в минуле, і на їх місце приходять об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, які мають більш широкі, закріплені законодавством, можливості щодо організації обслуговування будинку. Яким чином здійснити реорганізацію житлово-будівельного кооперативу в об'єднання співвласників багатоквартирного будинку з'ясовував Prostopravo.com.ua.

Можливість створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) шляхом реорганізації житлово-будівельного кооперативу (далі - ЖБК) передбачена статтею 5 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Реорганізація відбувається на підставі рішення Загальних зборів членів ЖБК. Збори проводяться відповідно до статуту ЖБК та вимогами Закону України «Про кооперацію». З моменту прийняття рішення про реорганізацію ЖБК в ОСББ таке зібрання вважається установчим для ОСББ і процедура його проведення регулюється Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Приймати участь в установчих зборах можуть члени ЖБК, які повністю оплатили вартість житлових приміщень і належної частки у вартості нежилих приміщень та іншого майна, а також виявили бажання взяти участь у зборах.

Результатом роботи установчих зборів ОСББ є прийняття рішення про створення об'єднання та затвердження його статуту.

Цивільний кодекс України передбачає під реорганізацією одну з наступних форм: злиття, розділення, виділення і перетворення. Саме про перетворення ЖБК в ОСББ і йде мова в даному випадку. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників, тобто ОСББ приймає на себе всі права і зобов'язання ЖБК.

Реорганізація ЖБК в ОСББ об'єднує в собі процедури державної реєстрації припинення підприємства та створення нової юридичної особи - ОСББ. Ці процедури регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Зокрема, стаття 37 цього Закону говорить про те, що для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення голова комісії з перетворення після завершення процедури припинення ЖБК (але не раніше завершення терміну заявлення вимог кредиторами) повинен подати державному реєстратору наступні документи:

  • заповнену реєстраційну картку за формою 8 на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення;
  • підписаний головою та членами комісії з припинення юридичної особи та затверджений загальними зборами членів ЖБК примірник оригіналу передавального акта, або його нотаріально завірену копію;
  • довідку архівної установи про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню.

Звернемо увагу, що не вимагається нотаріальне засвідчення справжності підписів голови і членів коміссіі ї припинення ЖБК на передавальному акті в разі затвердження його загальними зборами членів ЖБК.

Державна реєстрація юридичної особи, створеної в результаті перетворення, здійснюється у тому ж порядку, що і новостворюваних юридичних осіб. Особливістю реорганізації ЖБК в ОСББ є те, що при реєстрації ОСББ не потрібно платити реєстраційний збір.

Для проведення державної реєстрації ОСББ необхідно подати державному реєстратору такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи (форма 1);
  • примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально завірену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення ОСББ;
  • два примірники статуту;

Процедура реєстрації ОСББ в результаті реорганізації ЖБК виглядає так: державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації, без розгляду, зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи. За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації ОСББ державний реєстратор повинен внести до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи ідентифікаційний код і внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації юридичної особи на підставі відомостей цієї реєстраційної картки. Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації ОСББ є датою його державної реєстрації. Строк державної реєстрації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів державному реєстратору.

Не пізніше наступного робочого дня після отримання державним реєстратором від органів статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України даних про взяття на облік юридичної особи державним реєстратором видається один примірник оригіналу статуту з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та виписка з Єдиного державного реєстру .

Перетворення вважається закінченим з моменту державної реєстрації ОСББ та державної реєстрації припинення ЖБК.

Адвокат Дмитро Гутгарц, Prostopravo.com.ua


Топ-оголошення

Продам 3х комнатную квартиру в Нагорном районе ул. Севастопольская.
Севастопольская ул., 3 комнаты, 57/41/5 кв.м, 3/5, 55 000$, Продам 3х комнатную квартиру в Нагорном ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продам ділянки по 15 соток в престижному коттеджном селищі Кировского
15 соток 1 500$/сотка, Продам ділянки по 15 соток в престижному коттеджном селищі Кировского, ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Кіровське

Топ-оголошення

Продається 7 ділянок по 12 соток с.Пухівка р.Десна ст.Вега
Набережная ул., 12 соток, 4 000$/сотка, Могу предложить в отличном месте 7 участков по 12 соток, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

Шикарная 6-ти комнатная квартира с Авторским дизайном на ул. Шелковичной.
Печерськ, 5 і більше кімнат, 180/-/- кв.м, 790 000$, Продажа шикарной 6-ти комнатной квартиры с ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Продам фермерський комплекс Обухівський район.
130 000$, Продам фермерський комплекс (свиноферма), село Степок, Обухівський р-н, Київська обл. ...

Інше > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Степок