Вся нерухомість > Новини > Київські кіоски розмножуються швидше кроликів
↑ До списку новин

Київські кіоски розмножуються швидше кроликів

19 травня 2010

Київська міськвлада не втомлюється заявляти про боротьбу з «незаконними кіосками». Але в останні місяці столиця наповнилася сотнями нових МАФів. Власників таких ларьків не знайти, а орендарі не можуть надати дозвільну документацію, оскільки зараз її просто не видають. 

Фіктивна боротьба

Наприкінці осені в декількох житлових будинках біля станції метро «Дарниця» почало один-два рази на день пропадати електрика. У «Київенерго» спочатку пояснювали, що кількість підключень до локальної електромережі перевищує норму. Заміри, зроблені жителями, показали, що напруга в мережі становила 130-140В замість покладених 220В. Незважаючи на постійні скарги мешканців у всі інстанції, з'ясувати причину перепадів напруги вдалося лише випадково - в одного з жителів, який постійно перебував за кордоном, через відключення електроенергії спрацьовувала сигналізація і на виклик приїжджали правоохоронні органи. Після енного помилкового виклику вони взяли справу у свої руки - виявилося, що провиною всьому нещодавно встановлені по сусідству МАФи, які самовільно під'єднали до енергопостачання. Після цього проблеми з напругою припинилися, а жителям пообіцяли, що незаконних ларьків через місяць не буде. Втім, незабаром кількість металопластикових павільйонів лише подвоїлася. 

Подібні ситуації, коли ларьки ночами виникають в найнесподіваніших місцях - дворах, тротуарах, скверах, газонах - спостерігаються по всьому Києву. Київська влада регулярно робить гучні заяви, обіцяючи розправитися з незаконними МАФами, але насправді на місці знесеного кіоску виростають павільйони. «Зносять старі кіоски, які стоять в дуже хороших місцях, де постійно проходить потік людей - на зупинках, біля метро. А на їхньому місці виростають нові», - підтверджує директор громадської організації« Всеукраїнський союз працівників торгівлі та послуг «Трудове співробітництво» Лоліта Картозія. Зараз по всьому Києву, за дуже приблизними підрахунками, встановлено не менше 18-20 тис. кіосків. 

Причому, як пояснюють представники громадських організацій, що представляють інтереси власників МАФів, саме нові споруди є незаконними, а старі, які простояли на своїх місцях довгі роки, влада робить незаконними штучним шляхом. Справа в тому, що зараз у столиці діє мораторій на встановлення МАФів, який повинен завершитися на початку червня. До цього часу Кабмін повинен затвердити новий порядок розміщення кіосків і видачі документів на право користування земділянками під ними.

У свою чергу в Київраді, як заявив на початку травня заступник голови КМДА Валерій Миронов, розробляється нова систематизована процедура отримання дозволів на розміщення торгових кіосків, яка нібито повинна задовольнити всіх учасників конфлікту і навести порядок з МАФами у столиці. За завіреннями чиновника, міськвлада активно співпрацює з найбільшими профільними об'єднаннями. Щоправда, голова Асоціації власників МАФів Тетяна Петренко каже, що КМДА відмовляється включати представників організації до робочої групи з розробки нового проекту.

Під дахом влади

Новий порядок стало необхідно впровадити через війну, яка розгорілася між міською та районною владою Києва. Раніше договори на оренду землі та встановлення МАФів видавали районні держадміністрації, але потім Київрада передала цю функцію комунальному підприємству «Київське інвестиційне агентство». Втім, воно не є власником муніципальної землі, отже, права на видачу документів на право користування землею не має. У результаті вийшло, що кіоски у підприємців є, але земля під ними знаходиться в невизначеному статусі. 

Більш того, як пояснює Л. Картозія, тепер за оформлення липових документів КІА підприємцям потрібно платити 20 тис. грн, а потім щомісячно ще 80 грн за кв.м. Гроші, що поступають, потім розподіляються між чиновниками Київголовархітектури, КМДА і іншими. «Таким чином, діє неприкрита шахрайська схема», - обурюється підприємниця. Хоча, безумовно, корупційні схеми на ринку МАФів діяли і раніше - просто зараз їх учасники стали більш нахабними і жадібними. 

«Коли платили районам, у них були не такі апетити. А зараз працювати стало просто нерентабельно», - скаржиться Л. Картозія. У результаті ларьки приватників, які виявляються не в змозі оплачувати офіційні побори, і відвозять на штафмйданчики. За свідченнями очевидців, на вул. Богатирській та на вул. Народного ополчення, куди звозять «безгоспне» майно, їх зібралося вже «в три ряди». 

Нові кіоски, які встановлюються цілими рядами, з завіреннями представників громадських організацій, «кришуються» міською та районною владою, а також правоохоронними органами. «Звичайний приватник не може поставити багато кіосків. Сам МАФ коштує чималих грошей - тільки 1 кв.м ролети обійдеться від 200 грн. Відповідно, нові кіоски ставить влада. Причому дізнатися, хто є власником нових МАФів неможливо - там стоять виключно орендарі, які в хороших локаціях платять по 400-600 грн. за кв.м на місяць», - пояснює Л. Картозія. Примітно, що багато хто з нещодавно встановлених кіосків пустують - наприклад, біля станції метро «Оболонь» табличка «здається в оренду» висить на кожному п'ятому ларьку. 

Конкретні приклади встановлення МАФів можновладців призводить Т. Петренко. Так, розташовані на Хрещатику численні кіоски «Виноградна лоза» працюють за дозволом, виданим ТОВ «Хай Тек Буд», до діяльності якого, за деякими відомостями, має відношення батько заступник голови КМДА Дениса Басса. «ТОВ« Меркурій-11» ще рік тому відвели по місту півтори сотні місць, причому не по одному кіоску, а рядами. Згідно з отриманою нами довідкою з бази ЄДРПОУ, засновником цієї фірми є Олексій Бархатов, який був першим замначальника Центру містобудування та архітектури, а зараз став начальником ГУ транспорту КМДА. Тобто, лобіювання інтересів своїх фірм видно навіть неозброєним поглядом», - розповідає експерт.

Василь Салатовugmk.info


Топ-оголошення

Здам приміщення під масажний або косметичний кабінет на Дачі Ковалевського
Дача Ковалевського вул., 19 кв.м, 7 000 грн./місяць, Р-н котеджів на Дачі Ковалевського. Закрита ...

Сфера обслуговування > Здам > Одеса > Київський р-н

М. Лесная пешком ул. Жукова Сдается отдельная комната
Лесной массив, 3 000грн/месяц, М. Лесная пешком 10мин -ул. Жукова 21 Сдам аккуратную отдельную ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Сдам коммерческое помещение на Г. Сталинграда. 30 кв.
Героев Сталинграда ул., 30 кв.м, 15 000грн/месяц, Сдам коммерческое помещение на Г. Сталинграда. 30 ...

Торговельні приміщення > Здам > Дніпро > Центральний р-н

Терміново! Шикарний просторий будинок! Ціна нижче ринковою!
"нагорный", 5 і більш за кімнати, 330 кв.м, 5 соток 160 000$, Терміновий продаж! Будинок 330 кв.м на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor
200$, Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor ...

Інше > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква