Вся нерухомість > Новини > Український ринок нерухомості потроху пожвавлюється за рахунок "біженців"
↑ До списку новин

Український ринок нерухомості потроху пожвавлюється за рахунок "біженців"

1 липня 2014

Після травневого затишшя потроху активізувався ринок нерухомості. Люди все частіше цікавляться як орендою житла, так і його покупкою.

Попит на купівлю квартир почав рости практично з початку червня. Згідно з підрахунками DOM.RIA.com, за першу декаду червня придбанням нерухомості в економ-сегменті цікавилися на 25-30% більше, ніж у травні. У бізнес-сегменті - на 15-20%, а в еліт-сегменті - на 35-40%, пише UBR.

Куди переїжджають "біженці"

За даними Асоціації фахівців з нерухомості України, ринок нерухомості сьогодні можна розділити за територіальною ознакою на три сегменти. Це "стабільна" частина країни, в яку входить більшість областей, територія окупованого Криму, де об'єктами нерухомості цікавляться росіяни, а також ринок нерухомості східних областей, який існує, по факту, у військових умовах.

"Наприкінці травня і початку червня змінилися тенденції на ринку нерухомості в "стабільних" регіонах. Ріелтори багатьох регіонів, особливо суміжних з Луганською та Донецькою областями, відзначили збільшення попиту на оренду житла. Пов'язано це з тим, що багато жителів територій, захоплених терористами, намагаються переїхати в більш спокійні регіони. Піковими областями, куди переїжджають "біженці", це Запоріжжя та Дніпропетровськ, далі після них йде Київ і Львів. Люди не поспішають продавати своє житло і переїжджають туди тимчасово, з метою все-таки надалі повернутися на батьківщину", - говорить президент АСНУ Сергій Злидень.

У той же час аналітик SV Development Сергій Костецький додає, що за їх дослідженням, яке спрямоване на вивчення міграції населення східних регіонів та Криму, розподіл йде дуже чіткий.

"Більше половини біженців переїхали в Західну Україну. В основному, як показує дослідження, люди намагаються переїхати туди, де в них є родичі або де житло дешевше. Якщо говорити про біженців східних проблемних регіонів, то вони намагаються переїхати в межах 100-150 км від свого міста. Теж їдуть або до родичів, або в містечка, де ціна на оренду не сильно висока", - відзначає аналітик.

Також він стверджує, що основна маса біженців не планує постійне місце проживання, в основному це 2-3 місяці пересидіти, щоб ситуація стабілізувалася, і повернутися додому.

Що з цінами на житло

Як розповідає начальник відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту Pro-consulting Олександр Ткачов, на ринку житлової нерухомості України відбувається корекція цін, пов'язана з недавньою девальвацією гривні. Іншими словами, зниження вартості в доларовому еквіваленті (в межах 5-7%) і подорожчання у гривні. Враховуючи також економічну ситуацію, попит на житлову нерухомість останнім часом значно знизився. Проте в деяких регіонах країни, в першу чергу, в областях, прилеглих до зони АТО, попит на нерухомість показує зростання. Це пов'язано з переселенням українців з територій, на яких ведуться бойові дії.

"Варто зазначити, що більший вплив тут здійснюється на ринок оренди нерухомості, ніж на його покупку, адже збільшення реальних угод із продажу поки не спостерігається. Загалом же говорити про пожвавлення ринку житлової нерухомості в Україні поки що зарано, воно може наступити до осені за умови збільшення кількості угод. При цьому різких стрибків вартості житла не передбачається, за винятком регіонів, в яких попит і пропозиція зрівняються", - резюмує експерт.

Однак деякі експерти ринку стверджують, що прив'язки до долара вже практично немає, якщо раніше перші місяці, коли почалися стрибки, намагалися до долара прив'язатися, то зараз ринок прив'язаний до гривні.

"Унікальна ситуація полягає в тому, що ще місяць чи півтора тому можна було торгуватися, то зараз навіть у гривневому еквіваленті ціна пропозиції знизилася. Тобто ми говоримо про те, що відсоток торгу вже не закладають. Люди виставляють пропозицію, щоб здати в оренду за тій сумі, яка їм потрібна без закладання торгу, для того, щоб їм хоча б якісь дзвінки були. Буває таке, що люди місяцями квартиру здати не можуть", - стверджує Костецький.

На вторинному та первинному ринку ситуація трохи інша. Після травневого піку падінь кількість угод починає потихеньку зростати.

"Все дуже сильно залежить від ринкових факторів, політичної та економічної ситуації в країні. Кількість угод може як різко впасти, так і досить швидко вирости. У будь-якому випадку попит буде вище на первинне житло. Насамперед, тому, що забудовники пропонують різні варіанти пом'якшення фінансового навантаження - від розстрочки до знижок, в той час як для вторинки жодних дієвих фінансових механізмів немає", - говорить аналітик.

При цьому трохи змінилися і переваги покупців на первинному ринку. Торік найпопулярнішими були однокімнатні квартири. Цього року покупці звертають більше уваги не на кількість кімнат, а на площу квартири. Тому найпопулярнішими зараз стали невеликі двокімнатні квартири, які лише трохи за площею відрізняються від "одиничок".

Прогноз на майбутнє

До кінця літа немає причин для серйозних змін на ринку. Лише до осені ринок трохи пожвавиться. Ціна залишиться такою ж, але буде збільшуватися кількість транзакцій. Говорити про зміну ціни квадратного метра можна буде, якщо кількість угод зросте серйозно, і ринок насититься. До кінця цього року ми не прогнозуємо такого насичення.

У свою чергу Костецький зазначив, що було б непогано, якби припинилися всі антитерористичні операції, а також стабілізувався курс долара.

"Крім того, велике значення має сам механізм роботи. Якби його якось там модернізували, оптимізували і не заганяли людей в якісь рамки, то люди б свої гроші з підпідлоги почали б виймати і вкладати в нерухомість", - додає аналітик.

Юлія Корнійчук, UBR


Топ-оголошення

Продам 1-ком. кв. пр.Шевченко/Парк Победы.
Аркадія, 1 кімната, 60/15/25 кв.м, 10/16, 69 900$, Продам 1-ком. кв. пр.Шевченко/Парк Победы. 10/16 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина - Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Харківська обл. > Борівський р-н > Борова

Топ-оголошення

Посуточно однокомнатная квартира ул.Княжий Затон 9. Позняки
Позняки, Княжий затон ул., 9, 1 комната, 850грн/сутки, Знижка на проживання понад 7 діб .Дом ...

Квартири > Здам > Київ > Дарницький р-н

Будинок в с. Зеленки с приватизованою ділянкою на 67 соток і озером
Центральна, 5, 5 і більше кімнат, 72 кв.м, 67 соток, 15 500$, Продаю власний будинок в с. Зеленкі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Миронівський р-н > Зеленьки

Оренда гост. буд. Хотів
Пирогівська, 2 комнаты, 55 кв.м, 6 соток, 9 000грн/месяц, Оренда гостьового будинку у дворі з ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Хотів