Вся нерухомість > Новини > Квартира від страхової: ризики і прибутки
↑ До списку новин

Квартира від страхової: ризики і прибутки

29 квітня 2010

«Сегодня» з'ясувала, чи варто вплутуватися в схему придбання житла за програмою накопичувального страхування.

«Скористайтеся програмою покупки квартири на виплат. Без відсотків, комісій і прихованих платежів», - така приваблива пропозиція прийшло мені на пошту після того, як я, досліджуючи тенденції на «нерухомому» ринку, розмістила в інтернеті оголошення «куплю квартиру». Крім того, що програма розроблена не будкомпанією та розстрочення видається на будь-яке добудоване житло, в ході листування мені нічого не вдалося дізнатися. «Усі подробиці - на консультації», - наполягала на особистій зустрічі Наталя і призначила її в офісі страхової компанії (СК). Вибір місця був невипадковий: розстрочка виявилася програмою накопичувального страхування. Пам'ятаєте, як у радянські часи накопичували дітям на повноліття? Тут принцип той же: треба щорічно вносити енну суму, Якщо настає страховий випадок (наприклад, не дай бог, людина померла) - накопичене виплачується протягом 30 днів, якщо застрахований залишається живий і здоровий, то по закінченні строку договору. У «нашої» програмі «накопиченим» виступить квартира. «Умови вигідні, але щоб їх заслужити, треба зробити 2 кроки», - каже мені Наталя.

Крок 1. Стати агентом СК. Суть діяльність проста: вам потрібно буде «закадрити» таких же, як ви, бажаючих придбати квартиру на «вигідних» умовах. Ті, у свою чергу, повинні привести своїх клієнтів. Впізнаєте стару-добру піраміду?

Крок 2. Розкрити страхові резерви (тобто залучити клієнтів на певну суму). «Якщо ви берете кредит на $70 тис., то розкрити резерви вам треба на 110% від цієї вартості, тобто на $77 тис.», - каже Наталя. У цю суму увійшли б стартові платежі мої ($4050) і моїх клієнтів. Тобто людей потрібно завербувати стільки, щоб їх внески покрили мою суму позики в $ 72950 ($77 тис. - $4050).

НА ФІНІШНІЙ ПРЯМІЙ. Як тільки ви розкриєте резерви, протягом 10 днів СК зобов'язана придбати житло для вас. Але вселяється ви в нього не на правах власника, а на пташиних правах квартиранта, виплачуючи по 200 грн. на рік за оренду і гроші за компослуги. Повноправним господарем квартири можна стати тільки після закінчення терміну договору. Тобто якщо договір ви підпишіть на 30 років, а виплатите щорічні внески за 10 років, квартира перейде у вашу власність через 20 років після всіх виплат.

КЛІЄНТ ДОЗРІВ. Існує програма з 2006 року, але її почали просувати з кінця 2009-го. І роблять це дуже активно: шлють «листи щастя» на пошту, зазивають оголошеннями «Оренда з правом викупу» на стовпах. Як розповіли в самої СК, вже за цією програмою придбано 17 об'єктів нерухомості. «Але власниками квартир поки ніхто не став: мінімальний термін договору - 10 років, і перші власники з'являться через 9 років». Те, що все-таки люди «клюють» на таку пропозицію, підтверджують і на форумах. «Мені показували два укладені договори за цією програмою, причому на суму $150-180 тис. І ще парочка сиділа оформляла», - пише одеситка.

Річний внесок = страхова сума (ціна «двійки» $70 тис.) + коефіцієнт (залежить від статі, віку та ін, мій коеф. 0,02393).

$70 000 х 0,02393 = $1675

Стартовий платіж = $1675 х 2 + 1% від страхової суми $700 = $4050 (перший + останній платіж)

Всі виплати - у гривнях за курсом НБУ, 1% - посереднику, який навчає, як розкрити страховий резерв

«МІНИ» У ДОГОВОРІ 

«А що, якщо страхова компанія збанкрутує, куди подінуться мої щорічні внески?» - Запитую в Наталі. «Житло викуповується на компанію, але не є її власністю, а числиться на страхових резервах. А це означає, що у випадку банкрутства компанії вони переходять до іншої страхової компанії», - відповідає мій консультант. «Все це нісенітниця, - у свою чергу коментує Леонід Хорін, генеральний директор Асоціації страхувальників України. - Може так статися, що просто нічого буде передавати іншій страховій компанії ». Я попросила експерта проаналізувати договір страхової компанії за новою схемою придбання житла. Результати вражаючі.

У договорі відсутня адреса СК - це порушення вимог ст. 16 Закону України «Про страхування» (якщо що - шукай вітру в полі).

Відповідно до Законів України «Про страхування» (абз. 4 ст. 18) та «Про захист прав споживачів» (ч. 1 ст. 15) «Правила» повинні бути видані при укладенні договору, а не дані для ознайомлення, як написано в договорі.

У договорі не передбачено умови і наслідки його розірвання, штрафні санкції на випадок невиконання СК своїх зобов'язань (гроші клієнту можна не повертати багато років).

Не пояснив, що розуміється під «страховим резервом» (коли дійде справа до виплати, СК на свій розсуд все переполовинити).

Нічого не сказано про принцип формування викупної суми (основа для обману).

Один з пунктів дає СК широкі можливості для нескінченних вимог до клієнта про надання різних документів і для відмови від виплати відшкодування на підставі ненадання будь-який папірці по капризу СК.

У додатку до договору (залучення інших фізосіб) прописаний принцип найчистішої води піраміди, створення якої заборонено п. 7 ч. 3 ст. 19 Закону України «Про захист прав споживачів».

В порушення вимог абз. 3 ст. 10 Закону України «Про страхування» у договорі відсутня інформація про величину інвестиційного доходу (використовуються загальні фрази, без єдиної цифри).

Олена Токарчук"Сегодня"


Топ-оголошення

офис 110м open-space евроремонт Кловский спуск 7 от хозяина
Майдан Незалежности, 110 кв.м, 29 000грн/месяц, Аренда офиса open-space с ремонтом, Кловский спуск ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Продам квартиру с мебелью и техникой
Котовского, 3 комнаты, 64/38/10 кв.м, 5/9, 33 500$, Код 229716 Просторная квартира в хорошем ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

Продам. 2-к.кв. 5/9, ж/м Победа-3
Набережна Перемоги вул., 2 кімнати, 52/-/- кв.м, 5/9, 45 000$, Продам. 2-к.кв. 5/9, ж/м Победа-3, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
17 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Заставнівський р-н > Заставна

Продам. Будинок 80 м.кв. 4 сотки. Центр, ул.Симона Петлюры
Шпиндяка вул., 5 і більш за кімнати, 80 кв.м, 4 соток 70 000$, Продам. Будинок 80 м.кв. 4 сотки. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н