Вся нерухомість > Новини > Будинок у кредит: старт без нічого
↑ До списку новин

Будинок у кредит: старт без нічого

25 серпня 2010

За останні тижні кредитувати купівлю житла на первинному ринку почали ще два банки. Але поки що існуючі іпотечні програми пропонують обмежений вибір квартир і високі відсотки. Продукти, що суміщають в собі лояльний підхід до клієнта та вигідні умови кредитування, подібні до запропонованого компанією «Центросталь-Домсталь» і «Фольксбанк», поодинокі.

За даними Української національної іпотечної асоціації, сьогодні в Україні покупку житла кредитують 23 банки, у т. ч. на первинному ринку - 13, серед яких «Фольскбанк», «Таврика», «Індекс-Банк», «Форум», «Банк Кіпру» та ін. Процентні ставки за кредитами на первинне і вторинне житло складають 11% -28% річних у гривні при термінах кредитування в 3-20 років і першим внеском в 30-60%.

Отримати кредит на купівлю житла на первинному ринку позичальник найчастіше може двома шляхами: у рамках партнерських програм, коли банк і забудовник тісно співпрацюють або входять в один холдинг, або під заставу альтернативної нерухомості. Перший варіант зручний для тих, хто не має «запасної» квартири для застави. У той же час він обмежує свободу дій - покупець може вибирати лише з тих варіантів, які пропонує банк. Зазвичай мова йде про квартири в одному або декількох будинках, рідше - про котеджі в містечках, у виняткових випадках можна отримати кредит на будівництво будинку по своєму смаку і в будь-якому місці.

Оригінальну програму кредитування будівництва житла розробили в ЗАТ «Центросталь-Домсталь» спільно з «Фольксбанком». У рамках проекту замовник отримує можливість побудувати житло в стислі терміни з відстрочкою платежу і мінімальним відсотком за кредитом. «Фольксбанк», у свою чергу, кредитує забудовника на 60% від вартості об'єкта під заставу існуючого нерухомого майна. Позика надається на 15 років з можливістю дострокового погашення без виплати комісійних. Максимальна сума кредиту, що надається фізособі, при цьому становить 400 000 грн, але при достатньому доході клієнта він може розраховувати і на більше. Комісія, знімається при підписанні договору, становить 1%.

Схема кредитування при цьому виглядає наступним чином. У 1-й рік кредитування позичальник оплачує рівними частинами 18% кредиту, а також 0,01% річних, 0,5% щомісячної комісії. Надалі сума, що залишилася, погашається щомісяця рівними частинами, відсотки нараховуються у розмірі 9,5% від боргу, що залишився, щомісяця виплачується комісія в розмірі 0,5% від початкової суми кредиту.

За даними банкірів, більша частина кредитів для покупки первинки пропонується фінустановами як раз в рамках спільних проектів. У таких випадках вартість іпотеки виявляється на кілька відсотків нижче, але істотно звужується вибір квартир, тому будівництво власного будинку мимоволі стає краще.

З урахуванням прагнення ринку до спрощення технологій і прискорення процесів зведення будівель, не дивує орієнтація забудовників на швидкомонтоване житло, зокрема, за технологією легких сталевих каркасів (ЛСК). «Середня вартість житла, побудованого за даною технологією, становить від 700 у. у.о. за кв. м, у той час як вартість житла економ-класу, побудованого за традиційними технологіями, становить 1300 у. у.о. за кв.м», - розповідає фахівець з маркетингу «Центросталь-Домсталь» Тетяна Лупій.

Виглядає технологія наступним чином. Спочатку зводиться каркас з холодногнутих оцинкованих профілів, який потім обшивається будівельною плитою OSB із зовнішнього боку і гіпсокартоном із внутрішнього. Між плитами розміщується утеплювач з мінеральної вати. Зовнішні панелі облицьовуються будь-якими фасадними матеріалами: від декоративного каменю до штукатурки і цегли. Внутрішні стіни не потребують особливої обробки перед фінішною обробкою - їх можна відразу фарбувати або обклеювати шпалерами. Покрівля, як правило, покривається металочерепицею або м'якою черепицею, а підлога - будь-яким підлоговим покриттям від лінолеуму до паркету. Міжкімнатні перегородки, підлоги і панелі перекриття виконуються з каркасних панелей з утеплювачем. Це дозволяє виключити протяги, створити мікроклімат в кожній кімнаті, істотно знизити шуми.

Не викликає ніяких нарікань і екологічність каркасного будинку. Гіпсокартон і плита OSB - такі ж екологічно чисті матеріали, як і оцинковані сталеві профілі, які складають каркас. На відміну від цегляних або бетонних будинків, стіни в таких будівлях «дихають», при підвищеній температурі акумулюючи вологу, а при зниженій - повертаючи її повітрю, подібно деревині. Ще одна відмітна риса каркасного будинку - його внутрішня мобільність, можливість перепланування внутрішніх просторів.

Використання високоякісних покриттів покрівлі й стін, ізоляційних і фасадних матеріалів дозволяє добитися відмінних експлуатаційних та архітектурних властивостей споруди. Дана система дозволяє швидко та недорого реалізувати одно-та двоповерхові житлові будинки, а також торговельні павільйони, промислові, спортивні, складські приміщення. Конструкція виходить легкою - ЛСК-будинок набагато легший за традиційний аналогічної кубатури, тому каркаси можна використовувати для надбудови об'єктів, споруджених за іншою технологією.

За словами експертів «Центросталь-Домсталь», за технологією ЛСК приватний будинок може змонтувати бригада з 3-4 чоловік без застосування важкого монтажного і транспортного устаткування і при цьому не зашкодити ділянці. До того ж конструктивні елементи можна простим способом монтувати у вузли стін або крівлі поза будмайданчиком. Такий спосіб значно впливає на зниження вартості будівельно-монтажних робіт і скорочує терміни реалізації інвестицій. Завдяки точному різанню всіх конструкційних елементів в заводських умовах, будинок «під ключ» можна побудувати за 3-4 місяці з «нульового» рівня. Роботи з монтажу будівлі можуть вестися в будь-який сезон, оскільки «мокрі» цикли зведені до мінімуму.

Як розповідає Т. Лупій, в процесі монтажу каркаса не використовується зварка, основним видом з'єднання є болтове з'єднання, а також з'єднання з використанням шурупів-саморізів, що спрощує і здешевлює будівництво. Використання таких кріплень дозволяє при необхідності демонтувати споруду і швидко зібрати його на новому місці. На заводі каркас покривають цинком як антикорозійного захисту, що забезпечує термін служби не менше 50 років.

Василь СалатовUGMK.INFO


Топ-оголошення

шикарна квартира в новострое в 150 метрах від парку Глобы
"нагорный", 3 кімнати 95/-/- кв.м 155 000$, 3х комн квартира в новострое на би-ре Кучеревского з ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Хрещатик 27б 9/14-эт, 214м "Капитолий" премиум класс
Крещатик ул., 27б, 4 комнаты, 214/130/50 кв.м, 9/14, 1 450 000$, Крещатик 27Б, Клубный дом премиум ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

Продам большую 1к кв./53м2/ метро Лесная - 10 мин.пешком
Лесной массив, Шолом-Алейхема ул., 17-Б, 1 комната, 53/25/9 кв.м, 2/16, 50 000$, ул.Шолом-Алейхема, ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н

СРОЧНО комната БЕЗ ХОЗЯЕВ для 1-2 чел ул Бальзака ТРЦРайон.Новая Линия
Троещина, 2 800грн/месяц, СРОЧНО ул. Бальзака 65 (рядом Милославская, Маяковского, Цветаевой, ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

офис 100м евроремонт мебель Печерские Липки от хозяина
Липки, 100 кв.м, 29 900грн/месяц, Офис на ул.Бнковой, - прямо напротив Администрации президента. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н