Вся нерухомість > Новини > Банки готують чорний список
↑ До списку новин

Банки готують чорний список

12 жовтня 2010

Компанії та підприємства, які під час кризи перестали обслуговувати свої борги перед банками, потраплять в єдиний список проблемних боржників. «Нещодавно ми збиралися з керівниками двадцяти найбільших українських банків і домовилися сформувати спільну картотеку несумлінних позичальників», - повідомив «Делу» голова правління банку «Форум» Ярослав Колесник.

Картотека буде містити інформацію про позичальників, які всіляко намагалися ухилитися від виконання своїх зобов'язань перед банком і не погодилися на запропоновані варіанти реструктуризації боргу. «До списку входять тільки найбільші за сумами боржники банків», - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець. Позичальники, які погодилися піти на кредитні канікули або переглянули графік погашення боргу, за словами банкірів, в чорний список зараховані не будуть.

У бюро кредитних історій, для яких створення подібних баз є профільним заняттям, ініціативу банків щодо створення чорного списку боржників не підтримують і піддають критиці. «Замість того. щоб створювати такі клуби за інтересами та обмінюватися списками, потрібно переймати досвід цивілізованих країн і приєднатися до одного з п'яти зареєстрованих бюро кредитних історій», - вважає директор Українського бюро кредитних історій Богдан Пшеничний. З топ-20 банків в числі партнерів цього бюро всього п'ять - ПриватБанк, УкрСиббанк, Сведбанк, ВТБ і ПУМБ. У Міжнародного бюро кредитних історій таких партнерів всього чотири - Сведбанк, Родовід Банк, ВТБ і ПУМБ.

Головна проблема, з якою зіткнуться банки-творці картотеки неплатників, на думку фахівців бюро, полягає в актуалізації даних зі списку та їх оновлення. «У мене є частка скепсису з приводу чорних списків, так як завжди виникне питання актуалізації інформації, процедури виведення з чорного списку компаній, які розрахувалися з банком, питання про право позичальника на оспорювання факту перебування в цьому списку та інші спірні питання», - відзначає Богдан Пшеничний.

Однак банкіри стверджують, що все під контролем. «На даний момент це питання проробляється, шукаються методи створення картотеки, яка б не торкалася банківської таємниці і не порушувала чинне законодавство», - говорить Ярослав Колесник.

Об'єднані зусилля

За словами фінансистів, у них і в думках не було створювати конкурента бюро кредитних історій. Список, складений банкірами, та інформація, яку збирають бюро, практично не перетинаються. «Ми створюємо список з топ-10 бізнесменів-бенефіціарів, чиї компанії не обслуговують свої борги перед банками і всіляко намагаються піти від сплати боргу. Це дуже значущі прізвища та досить великі борги, якими бюро не займаються», - стверджує член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

За його словами, задумка створення списку полягає в тому, щоб зрозуміти ситуацію того чи іншого боржника, докопатися до суті і далі загальними зусиллями банків, які постраждали від цього клієнта, намагатися з ним боротися. «Це окремий специфічний план боротьби банків з великими неплатниками», - пояснює Кравець.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

офіс 140 м фасад н/фонд 2 мин.м. "Олімпійська" від господаря
Майдан Незалежности, 140 кв.м, 28 000 грн./місяць, Задається приміщення по вул. Горького, общ. 140м . ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продам чудову 3к кв-ру в самому центрі Броварів
Героїв Упа, 15Б, 3 комнаты, 44/31/7 кв.м, 1/2, 37 500$, Продам чудову теплу 3к кв-ру в центрі ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Топ-оголошення

Абсолютно для Вас - Шикарное предложение на Нивках!
Нивки, Щербаковского (Щербакова) ул., 55, 2 комнаты, 50/30/8 кв.м, 4/9, 10 999грн/месяц, комнаты ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Унікальна пропозиція! 5 кв. з новими меблями та технікою!
Шолуденко, 15д, 5 і більше кімнат, 125/63/33 кв.м, 10/11, 147 000$, Унікальна пропозиція 5ти ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород

Складські та торгові приміщення
Запорізьке шосе, 500 кв.м, 100грн/кв.м/місяць, Надам в оренду складські та торгові приміщення в ...

Складські приміщення > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н