Вся нерухомість > Новини > Моя адреса: Київ, вулиця Леніна…
↑ До списку новин

Моя адреса: Київ, вулиця Леніна…

13 серпня 2012

У столиці України напередодні 21-ї річниці Незалежності досі існують вулиці, названі на честь вождя Жовтневої революції. Правда, скоро таблички на будинках вулиць Леніна можуть змінити.

Як планують перейменувати чотири столичні вулиці, а також скільки буде коштувати таке перейменування для киян, розбирався "Обозреватель".

Ленінські стануть геройськими

Київські вулиці Леніна створюють враження найбільш тихих і спокійних вулиць у столиці. Яскравий тому приклад - вулиця Леніна у Бортничах. По один бік її розташовані п'ятиповерхівки, по інший - бетонний паркан.

"Будуть перейменовувати вулиці чи ні - мені все одно. Але нехай краще вулиця буде названа на честь українського героя, а не на честь Володимира Ульянова", - говорить Юрій Павлович, який прожив на вулиці Леніна 28 років.

А ось така ж вулиця в Жулянах є частиною приватного сектора.

Жителям цих вулиць доведеться міняти таблички на своїх будинках на інші. Комісія з питань найменувань та пам'ятних знаків КМДА підтримала ініціативу "Української громади Києва" і ВО "Свобода" про перейменування вулиць Леніна.

Назви таких вулиць (яких у Києві - 4) запропонували замінити іменами українських героїв. Тому в Бортничах (Дарницький район) з'явиться вулиця сотника Аверкія Гончаренка (український військовий, командир українських частин у бою під Крутами), в Жулянах (Солом'янський район) - вулиця отамана Зеленого (Данило Терпило - повстанський отаман, звільняв Київ від більшовиків).

Крім того, вулицю Леніна в селі Троєщина (Деснянський район) перейменують на вулицю козака Степана Щербака (козак 4-ї Київської дивізії Армії УНР), а в Святошинському районі з'явиться вулиця Олексія Алмазіва (генерал-хорунжий армії УНР).

Ініціатива перейменування вулиць належить голові комісії з питань культури і туризму, члену комісії КМДА з питань перейменувань і пам'ятних знаків Олександра Бригинця. "На мою пропозицію відреагувала певна група громадян і, як результат, було зроблено письмові звернення", - пояснює він.

За вулицю в паспорті - 85 копійок

У ВО "Свобода" вважають, що імена більшості українських героїв, які боролися за незалежність, на сьогоднішній день не представлені на вулицях столиці. "Герої часів Української народної республіки були обділені увагою. З цієї причини ми зібралися з колегами і, обговоривши це питання, вирішили, що імена українських героїв були б вдалою заміною (для вулиць Леніна - авт.)", - говорить Сергій Рудик, лідер Союзу національно-патріотичних об'єднань громадян "Українська громада Києва", заступник керівника Центрального виборчого штабу ВО "Свобода".

Ми поцікавилися у Рудика, як, на його думку, відреагують мешканці вулиць на перейменування. "Думаю, що реакція буде приблизно 50 на 50. У тих, хто вважає себе патріотом, подібна зміна однозначно викличе позитивну реакцію. Побутові незручності, пов'язані з перейменуванням, відійдуть на другий план", - вважає лідер "Української громади Києва".

У Головному управлінні з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю КМДА "Обозревателю" повідомили, що перейменування вулиць Леніна не принесе зайвих клопотів киянам: їм потрібно буде пройти процедуру перереєстрації, але терміни її не обмежені.

За словами начальника Головного управління Марини Хонди, це можна зробити під час заміни паспорта, фотографій, зміни прізвища, тобто, коли людині потрібно звернутися до паспортиста. При перереєстрації необхідно сплатити мито в розмірі 85 копійок. Наскільки швидко вулиці імені вождя по-справжньому стануть вулицями імені героїв, передбачити непросто. Часто перейменовані столичні вулиці роками залишаються зі старими назвами.

Наприклад, на житлових будинках проспекту Георгія Гонгадзе, який до 2007 року був проспектом Радянської України, до цих пір висять таблички зі старою назвою.

Наталія Литвинова, «Обозреватель»


Топ-оголошення

Центр. вул.Січових стрільців, 58/2а. метро Лук'янівська.
Лук'янівка, Січових стрільців (Артема) вул., 58/2а, 5 і більше кімнат, 546/-/- кв.м, 5/6, 995 000$, ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Вторинний новострой! 97 кв м! 2 спальні! Центр Набережна Ливарня парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 97/80/17 кв.м 12/15, 175 000$, Продам елітну 3 х комн квартиру 97 кВ м з ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продам 3-х квартиру в цегляному будинку, пр-т Б. Хмельницького-Поля
Новый, 3 комнаты, 57/42/6 кв.м, 4/5, 35 999$, Продаж трикімнатної квартири в цегляному будинку за ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н

БОЧАРОВА/САХАРОВА 1-КВ СДАМ
Котовского, 1 комната, 15/16, 6 000грн/месяц, Квартира с ремонтом чистая имеется вся необходимая ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Продаж 1-кімнатних же/би 1 ЖК ДЕСНЯНСЬКИЙ Троєщина!
Троєщина, Електротехнічна вул. 43, 49/18/12 кв.м 4/25, 41 975$, ЖК Деснянський, ул.Электротехническая ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н