Вся нерухомість > Новини > Індивідуальне опалення: а МінЖКГ проти?
↑ До списку новин

Індивідуальне опалення: а МінЖКГ проти?

27 травня 2010

Встановлення легального індивідуального опалення більшості жителів українських міст у найближчі роки не загрожує. МінЖКГ тільки починає проводити реформи та експерименти в цьому напрямку, але скасовувати свою заборону на масову установку індивідуальних газових котлів не має наміру.

Держава та громадськість у черговий раз розійшлися у своїх поглядах на реформування ЖКГ. Якщо представники громадських організацій налаштовані скасування обов'язкового централізованого опалення, то чиновники борються за його збереження.

Так, президент Асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук вважає, що там, де щільність теплових потоків висока, тобто, в густонаселених містах, необхідно користуватися лише централізованим опаленням. А заступник мера м. Славутич Юрій Острянин пояснює, що на прикладі власного міста переконався в енергетичній та економічній ефективності централізованого опалення. Щоправда, в такому разі влада містечка провела чималу попередню роботу по створенню детального плану енергомережі, вивчила громадську думку і стан мереж, вклала кошти в їх модернізацію. Але, на переконання Ю. Острянина, грамотний підхід до роботи центрального тепло-і водопостачання скорочує енерговтрати і фінансові витрати.

Схильні підтримувати ідею про центральне опалювання і в МінЖКГ. Правда, як уточнила начальник управління теплоенергетики міністерства Олена Малежик, стратегія щодо переходу на індивідуальне опалення буде виборчою та заснованою на економічній доцільності. За її словами, у великих містах перевага буде віддаватися централізованому опаленню, у той час як у невеликих містечках і в окремо розташованих багатоквартирних будинках перехід на індивідуальне опалення можливе. «Якщо це вже віддалені чи будинки, які перейшли більше ніж на 50% на індивідуальне, і схемою визначається індивідуальне як більш доцільне, то будинок - можливо, поетапно - переходить на індивідуальне», - пояснила вона.

Виходом із ситуації ж, коли жителі України мерзнуть у своїх квартирах, О. Малежик назвала об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. «Якщо люди замерзають, у нас є стратегія на створення ОСББ. Якщо будинок переходить на ОСББ, він може отримати кошти на капітальний ремонт, на утеплення будинку. Зараз у загальнодержавній програмі з реформування, яка буде фінансуватися в цьому році, всі кошти спрямовано на допомогу ОСББ», - запевнила вона. «Таким будинкам ми маємо можливість допомагати державною підтримкою. Але допомогти квартирі, там, де є власник приватизованого житла, держава не може. Ми можемо допомагати дому, ОСББ, але не окремій квартирі», - підкреслила О. Малежик.

На відміну від чиновника, керівник ВОД «Комунальний фронт» Віталій Яковенко вважає, що ОСББ є не єдиним виходом із ситуації. Він пропонує скористатися європейським механізмом загальних зборів мешканців під'їзду, будинку або кількох будинків, які збираються лише періодично для вирішення поточних проблем. Зараз, за його даними, близько 40% городян вже хочуть відмовитися від централізованого опалення і перейти на індивідуальне. Серед основних причин такого рішення, згідно з дослідженням ЦСМ «Соціополіс» - занадто високі тарифи, невідповідність між ними і якістю послуг, зокрема, перебої з опалюванням і гарячою водою. Крім того, як запевняє В. Яковенко, після прийняття бюджетів більшістю українських міст стало видно, що різницю в тарифах компенсувати з бюджетів в більшості випадків не вийде. Отже, все навантаження по комунальних платежах ляже на плечі пересічних громадян.

Вже до осені експерт очікує бунти через ущербність комунальної теплоенергетики країни. «Половина городян готові вийти на вулиці, якщо тарифи підвищаться на 50%, третина городян готові вийти на вулиці на акції протесту, якщо тарифи підвищаться лише на 20%», - прогнозує він. Щоб зняти соціальну напругу, він пропонує скасувати всі обмеження на встановлення індивідуального опалення.

Його підтримує директор Асоціації теплотехнічних компаній України Денис Риндін. «Єдиним виходом, на нашу думку, з цього положення є легалізація систем автономного опалення», - вважає він, оскільки цей ринок за двадцять останніх років став цілком зрілим. Перервав природний розвиток ринку, на думку експерта, заборону на установку систем індивідуального опалення 2006 р., коли ринок був фактично на поза законом. Врятувати ситуацію в соціальному, економічному та енергетичному сенсах може тільки перехід на індивідуальний обігрів квартир.

Але, як запевняє О. Малежик, мораторій на хаотичний перехід українців на індивідуальне опалення МінЖКГ скасовувати не планує. У той же час вона повідомляє, що відомство має намір розробити державну програму переходу від централізованого до індивідуального опалення, причому до її розробки обіцяє залучати і громадські організації, та інші зацікавлені сторони. «Ми вже проводили кілька нарад і прийняли рішення все-таки рішення розробити державну програму цивілізованого переходу на індивідуальне опалення», - говорить вона.

Пілотні програми, за словами О. Малежик, вже запускаються в декількох невеликих містечках. «У нас вже є намітки на пілотні міста - це шахтарські міста Луганської області. Там дійсно практично всі пішли на індивідуальне, але залишилися питання соцсфери і вирішення питань з малозабезпеченими», - пояснює вона.

Вирішувати ці питання експерти галузі пропонують двома шляхами. Наприклад, керівник «Центру енергозбереження та альтернативної енергетики» з Дрогобича Володимир Кондзьолка впевнений, що платити за бідних повинні багаті. Наприклад, як це зробили в його рідному місті, коли при переході будинків на індивідуальне опалення мешканці платили в міськбюджет спеціальні відрахування у розмірі близько 10% вартості установки обладнання. Таким чином, одинадцятий комплект обладнання місто могло встановити за рахунок отриманих коштів малозабезпеченим. У той же час в МінЖКГ вважають, що необхідно розробити програму соціального кредитування незаможних, щоб ті змогли самостійно підключати собі індивідуальне опалення. Слід гадати, що вихід з фінансової безвиході будуть шукати ще довго, оскільки очевидно, що платити населення не хоче навіть за себе, не те що за інших.

Наталія Тарасоваugmk.info


Топ-оголошення

Дарница Шевельова 49, Цегляний дом S=71м, м. Бориспільська
Новая Дарница, Шевелева (Руднева) ул., 49/20, 3 комнаты, 71/40/8 кв.м, 4/9, 63 000$, Дарница. Вул. ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

2 кім.кв. зі свіжим ремонтом в ЖК Княжа Гора, м. Вишгород! Єоселя!
вул.Симоненка, 4в, 2 кімнати, 65/30/10 кв.м, 5/13, 77 000$, Продається світла 2 кімнатна квартира зі ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород

Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру, ул. Доковая/Танкерная, 2/7, 31.8 кв.м.
Доковая ул., 1 комната, 31,8/-/- кв.м, 2/7, 32 000$, Продам 1 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

2-х комнатная квартира на Уинстона Черчиля 14 /Красноткацкая/
Соцмістечко, 2 кімнати, 42/28/7 кв.м, 4/5, 42 000$, Красноткацкая -Уинстона Черчиля 14 4/5 этажного ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Оренда 2 квартири студіо після євроремонтат здається вперше м.Вокзальна вул. Ніщинського 12
Соломенка, 2 комнаты, 46/-/- кв.м, 1/5, 19 000грн/месяц, Оренда 2 квартири студіо після євроремонта, ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н