Вся нерухомість > Новини > Еклектика в інтер'єрі
↑ До списку новин

Еклектика в інтер'єрі

20 березня 2014

Еклектика —напрям в архітектурі і дизайні, що з'єднує різнорідні стилі, яскраво виражена реконструктивна прихильність класичним канонам і традиціям, яка базується на усталених стереотипах і ідеалах.

На противагу суворим законам класики, еклектика дає свободу формування простору і вибору деталей інтер'єру. Прихильників цього стилю часом обвинувачують у відсутності смаку та індивідуальності. Проте, незважаючи на критику, еклектика давно довела свою спроможність, самобутність і право на існування.

Еклектика популярна не тільки у створенні приватних інтер'єрів квартир, апартаментів та будинків, але й при створенні інтер'єрів офісів, громадських просторів бутиків, салонів, готелів та інших приміщень для масового відвідування.

Еклектика як стиль в архітектурі виникла в 1830 році і була популярна до кінця 19 століття, пройшовши кілька етапів свого розвитку. Еклектика відповідала вимогам епохи - зростанню будівництва та функціональності будівель. Поява стилю пов'язана з бажанням відійти від жорстких рамок попередніх класичних стилів в архітектурі.

Еклектика успішно увійшла в побут в епоху романтизму, де домінували ідеї відмови від жорстких правил і канонів і на противагу ставилися свобода переміщення, вираження думок і форм. Як архітектурний стиль, еклектика була результатом переосмислення попередніх стилів, що змінювали один інший.

Еклектика проявляється у змішуванні двох-трьох (і більше) близьких напрямків. Так, поєднання ампіру і бароко, бароко і класицизму в підсумку дає еклектику. Змішання стилів далеких (класика і етно, ампір і хай-тек) породжує стиль фьюжн.

Фьюжн - поєднання несумісного - віденського стільця та ампірних дверей з ванною в стилі хай-тек. Фьюжн - поза просторами і правилами, і модний, тому що дотримуватися єдності стилю в дизайні набагато складніше.

На відміну від стилю фьюжн, еклектика все ж залишається в межах напрямків у дизайні, які гармонійно поєднуються один з одним і не суперечать один одному. Це правило діє і на рівні гармонійно поєднаних матеріалів, кольорів, фактур.

Як створити еклектичний інтер'єр? Почнемо зі стін, саме вони тримають весь простір кімнати. Стіни в еклектиці максимально нейтральні. Монотонного кольору (пастель, пісочні, м'яко-охристі, молочно-сині відтінки). Експериментувати зі стінами не варто, інакше є ризик перетворити будинок в хаос. Доречний прийом, коли частина стін залишається білою, а частина - пофарбована в насичені кольори.

Припустимо розбити стіни на колірні зони, спроектувати ніші, повісити полки, використовувати декоративну штукатурку, французькі шпалери "ліберті", бамбукові шпалери, вставки з марокканського канта. Головне - дотримати баланс.

Стеля може бути багаторівневою, з оформленням рівнів у близьких за духом стилях.

В якості підлогового покриття підійде дерево з хитромудрим візерунком, керамічна плитка і каміння з різними вкрапленнями.

Меблів в еклектиці багато, тут позначається вплив англійського класичного інтер'єру. Меблі м'яких вигнутих і закруглених форм повинні бути затишними, благородними, під старовину. З примхливо зігнутими і закрученими деталями, фігурними прикрасами, різьбленими спинками, спіральними завитками на підлокітниках.

У стилі еклектика сучасна техніка дуже легко уживається зі старовинними комодами (хай-тек, мінімалізм і бароко, мавританський стиль). А старі радянські годинник - з китайським посудом і грецькими килимами. Поруч з дорогою картиною можна повісити дитячі малюнки.

Для стилю "еклектика" в інтер'єрі характерне використання великої кількості текстилю, достаток декору та етнічні мотиви. На класичні важкі штори з бавовни або парчі дизайнери наносять візерунки. Оксамит і тюль поєднують з пір'ям, стразами і рюшами. Атлас і шовк декорують у роковому стилі, «заковують» клепками. У шторах може бути багато складок, шнурів і бантів. Тканиною прикрашають вікна, двері і навіть стіни. Санвузол у стилі еклектики - це використання « петчворк» (клаптеве шиття), велика кількість фіранок, плетені килимки, валики і подушки.

Еклектика не втрачає актуальності завдяки прагненню до певної любові до свободи в інтер'єрі. В оформленні приміщень в стилі еклектика часто використовуються вінтажні речі та меблі ручної роботи, численні подушки, що підкреслюють комфорт.

Скляні світильники з позолоченого дерева, з безліччю дрібних плафонів або об'ємним абажуром. Ще один варіант - відкриті лампи в стилі лофт.

Не забудьте про фітодизайн. Розставте на підвіконнях квіткові горщики. Поруч з орхідеями цілком можуть сусідити горщики з пророщеним просом чи пшеницею. Можете вирощувати плющ або кактуси, перекинути рослини на дзеркала (якщо вони знаходяться поблизу полиць з квітами)... Словом, це один з найбільш вільних стилів інтер'єру. Все залежить від вашої уяви. Творіть, не втрачаючи смаку і міри.

Vira.ru


Топ-оголошення

Продам 3-х ком.кв. ул.Академическая/ ЖК "Пионер".
Аркадія, 3 кімнати, 92/50/20 кв.м, 11/16, 120 000$, Продам 3-х ком.кв. ул.Академическая/ ЖК "Пионер". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Шикарна 2к кв-ра з терасою в клубному будинку біля лісу та озера.
Фіалковського, 2 кімнати, 78,2/48,4/15,4 кв.м, 1/3, 54 700$, Продам чудові 2к кв-ри в м.Бровари в ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
1грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Городоцький р-н > Городок

Бородянка Приватизована ділянка 12 соток п/садівництво, розташований біля лісу
12 соток 10 000$, Бородянка Приватизована ділянка 12 соток п/садівництво, розташований біля лісу, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бородянка

Продам дом 80 кв.м. по ул. "Січових Стрільців" (Артема).
Артема вул., 4 кімнати, 80 кв.м, 4 соток, 47 000$, Продам дом 80 кв.м. по ул. "Січових Стрільців" ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н