Вся нерухомість > Новини > Тарифоутворення від МінЖКГ: справа ясна, що справа темна
↑ До списку новин

Тарифоутворення від МінЖКГ: справа ясна, що справа темна

22 травня 2012

В МінрегіонбудЖКГ розробили документ, завдяки якому українці нарешті зможуть вимагати від комунальників пояснити, як же і з чого формуються тарифи. Втім, якщо проект наказу візьмуть в його нинішньому вигляді, користі від нього не буде ані органам влади, ані постачальникам ЖК послуг, ані їх споживачам.

Постаралися

15 травня МінрегіонбудЖКГ оприлюднив на своєму сайті проект наказу про затвердження порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін / тарифів, зміну цін / тарифів з обґрунтуванням його необхідності і про врахування відповідної позиції територіальних громад. Якщо простіше, то цей документ зобов'яже органи місцевого самоврядування оперативно інформувати споживачів про зміну тарифів.

Як уточнює юрист компанії «Рибін та партнери» Станіслав Лобко, зазначений порядок розроблено на виконання закону № 4231 від 22.12.2011 р. про порядок інформування про зміну тарифів, згідно з яким повідомлення має бути надано не пізніше, ніж за 15 днів до дня їх введення (ч.5 ст. 32).

У пояснювальній записці до проекту вказується, що його прийняття викликане необхідністю на законодавчому рівні закріпити порядок інформування споживачів про тарифоутворення. І навіть названа цілком благородна мета документа: забезпечення реалізації принципів державного регулювання цін / тарифів на ЖКП, зокрема, таких як відкритість, доступність та прозорість структури цін / тарифів для споживачів та суспільства і відповідність рівня цін / тарифів розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

У загальних рисах, згідно з майбутнім наказом, виробники і постачальники ЖК послуг повинні будуть протягом 5 днів з моменту подачі заявки на зміну тарифів уповноваженому органу (їм, швидше за все, буде Нацкомісія з регулювання сфери комунальних послуг), донести відповідну інформацію до кінцевих споживачів. Вона повинна містити дані про загальний розмір тарифу та його структуру, обґрунтування причин його зміни, зазначення відсотка збільшення його основних складових. Причому в порядку є перелік обов'язкових відомостей по кожній конкретній послузі, будь то гаряче водопостачання або вивезення побутових відходів.

Вийшло на «трієчку»

Але на ділі все, як завжди, виявляється не так благородно і красиво. По-перше, як пояснює юрист Андрій Осадчий, вирішення питання про порядок повідомлення споживачам про зміну цін / тарифів на послуги ЖКГ, а також про їх структуру та якість, і комунальники, і споживачі очікували вже давно, адже це питання не врегульоване вже 8 років. «Суперечки, як і яким чином комунальники повинні розкривати свої «карти» щодо структури тарифу і його зміни нерідко призводили до судових спорах. Але так по суті нічого і не вирішено, тому що суди приймають рішення, які іноді суперечать один одному», - розповідає він.

По-друге, викликає багато запитань запропонований в проекті наказу формат донесення інформації. «Незважаючи на загальну високу якість підготовленого проекту, є деякі суттєві недоліки, які істотно погіршують становище споживача і порушують його права», - говорить А. Осадчий.

Справа в тому, що норми майбутнього положення прописані таким чином, що підприємство, яке надає ЖК послуги, може обрати будь-який із запропонованих у проекті способів розміщення інформації: на сайті в інтернеті, в друкованому ЗМІ, на під'їзді будинку. «Загалом, повна свобода вибору. Звичайно, підприємство вибере сайт, оскільки користувачів інтернету серед пересічних українців, особливо в райцентрах, не так вже й багато», - говорить він. Втім, навіть активні користувачі інтернету навряд чи будуть цілими днями сидіти на сайтах районних і міських адміністрацій, вишукуючи інформацію про зміну тарифів.

С. Лобко також вважає цей момент найбільшим недоліком документа, адже, за його спостереженнями, ані офіційні друковані видання райвиконкомів, ані інформаційні стенди ніхто або майже ніхто не читає. Втім, як підкреслює юрист, навіть якби постачальників ЖК послуг зобов'язали розміщувати інформацію на всіх можливих носіях, все це має чисто формальний характер. «Адже в порядку немає адекватної норми, яка б явно зобов'язувала враховувати пропозиції та зауваження громадян і нести відповідальність за їх ігнорування або необґрунтовану відмову в задоволенні», - пояснює він. Тобто тарифоутворення, як і раніше, буде відбуватися в односторонньому порядку, без урахування думки громадськості.

Крім цього, залишається незрозумілим, чому для водопостачальних підприємств і теплопостачальників є обов'язковою норма про розкриття інформації щодо витрат на фонд оплати праці, а підприємствам, які здійснюють утримання будинків і прибудинкових територій, це робити не обов'язково. «Виходить, що зарплата директора ЖЕКу на законодавчому рівні стає державною таємницею», - дивується А. Осадчий.

Тим не менше, експерти позитивно оцінюють уже сам факт того, що документ нарешті розроблений. Як вважає С. Лобко, він з високою часткою ймовірності буде прийнятий. Втім, враховуючи формальний характер майбутнього порядку, від нього навряд чи виграє хоч хтось. У його нинішньому варіанті реальної користі від нього, схоже, не отримають ані органи влади, ані обслуговуючі організації, ані постачальники ЖК послуг, ані, що найголовніше, пересічні українці.

Василь Салаоів, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Луганська обл. > Станично-Луганський р-н > Станиця Луганська

Унікальна цінова пропозиція! Новострой! Центр!
"нагорный", 3 кімнати 125/-/20 кв.м 3/10, 190 000$, Пропоную квартиру 125 кв.м в новострое в центрі ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам 3к 93м Электротехническая 43 ЖК Деснянский без комиссии
Троещина, Электротехническая ул., 43, 3 комнаты, 93/48/18 кв.м, 5/25, 73 000$, Продам 3к квартиру 93м ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н

Сдам квартиру
Баумана вул., 2 кімнати, 15 000грн/місяць, Центр, ЖК "ДУЭТ", р-н Цирка, Мост-Сити, Новострой, 2 ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Мокра (Кудряшова), 18, 2к., м.Вокзальна, 21 000 грн/міс., торг, євроремонт, 65кв.м.
Соломенка, Кудряшова ул., 18, 2 комнаты, 65/40/15 кв.м, 8/25, 21 000грн/месяц, Мокра (Кудряшова), 18, ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н