Вся нерухомість > Новини > Бізнес на прописці: хто, навіщо і за скільки підселює "мертві душі"
↑ До списку новин

Бізнес на прописці: хто, навіщо і за скільки підселює "мертві душі"

20 липня 2012

В Одесі процвітає напівлегальний «бізнес» на прописці: за заповітний штамп про реєстрацію в місті посередники беруть від $200 до 300. «Сегодня» з'ясувала, хто і навіщо підселює «мертві душі».

Через тиждень після покупки «одинички» на Молдаванці 47-річна одеситка Тетяна Кудрявцева була шокована - з'ясувалося, що в квартирі прописано шестеро китайців! «Іноземців нелегально реєструвала попередня власниця. У паспортному столі відомості про це «загубилися». Але через тиждень після вселення до нас прийшов дільничний і заявив, що за цією адресою, крім мене і дочки, нібито «проживає» купа народу! Міліціонер показав нам ксерокопії паспортів китайців - в них штампи з реєстрацією в моїй квартирі. Колишня власниця квартири поїхала жити до Росії, довелося виписувати «квартирантів» через суд », - розповіла нам потерпіла.

За словами співробітника Одеської облміліції, прописка іноземців в Одесі - вигідний бізнес. Їм вона потрібна для отримання виду на проживання в Україні. А жителям області та інших регіонів - щоб влаштуватися на пристойну роботу. «Головний прибуток отримують посередники, які відкрито рекламують свої послуги навіть в маршрутках. Середня вартість реєстрації однієї людини - $250. З них $50-100 посередник виплачує власникові квартири - як правило, пенсіонеру. $100-150 - частка посередника. У їх «картотеках» іноді значиться до 30-40 пенсіонерів, згодних за гроші реєструвати людей в своїх квартирах. Раніше доводилося давати хабар паспортистці, а зараз для реєстрації достатньо заяви відповідального квартиронаймача зі згодою прописати людину. Тому паспортистці лише «віддячують» цукерками і шампанським. На приватну житлову площу можна прописати необмежену кількість людей. Іноді доходить до абсурду: в комунальній кімнаті 6 на 6 м можуть «проживати» до 20 осіб», - розповів правоохоронець. Ми вирішили провести експеримент, зателефонувавши за оголошенням в інтернеті: «Прописка в Одесі». «Через 3 дні прописка в центрі міста буде у вас у кишені, гроші - вперед. Ціна питання - $300. Не забудьте виписатися з колишнього місця реєстрації», - заявили нам.

За словами начальника Одеського облуправління паспортної роботи та громадянства Ігоря Євстратова, практика реєстрації людини за адресою, де вона ніколи не буде проживати, - на «межі закону»: «Відповідно до законів України, людина має право вільно вибирати, де жити і реєструватися. Але реєструватися необхідно за місцем фактичного проживання. Тому наша служба негативно відноситься до «продажу прописки», але законних важелів впливати на ситуацію немає». А юрист Ігор Завальнюк нагадує: прописка не дає права претендувати на житло.

Газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Продам приміщення 3400 кв.м. по вул. Ударників.
Ударників вул., 3400 кв.м 350 000$, Продам приміщення 3400 кв.м. по вул. Ударників. Чотириповерхова ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Сучасний будинок в Вишгородському районі, с.Лебедівка 24 сот!
4 кімнати, 191 кв.м, 24 соток, 170 000$, Продається сучасний будинок в Вишгородському районі, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Лебедівка

Топ-оголошення

Семинарская/Канатная: продам перспективную 2к квартиру в уютном районе!
Семинарская ул., 11, 2 комнаты, 43/28/6 кв.м, 4/5, 39 500$, Семинарская / Канатная, продам квартиру, ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам комнату 14 м в центре города/ул, Комитетская.
Центр, 14 кв.м, 4/10, 3 000грн/месяц, Ул, Комитетская/Мясоедовская, рядом "Таврия В", Новый кирпичный ...

Кімнати > Здам > Одеса > Приморський р-н

Продажа 49.3 кв.м ул.Полесская ж/б 1 ЖК ВУДСТОРИЯ
Новая Дарница, Полесская ул., 4, 1 комната, 49/18/10 кв.м, 21, 59 000$, м.Красный Хутор, ЖК Вудстория ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н