Вся нерухомість > Новини > Житло для фанів: як заробити на оренді під Євро-2012
↑ До списку новин

Житло для фанів: як заробити на оренді під Євро-2012

29 лютого 2012

До початку чемпіонату Євро-2012 залишається всього три місяці. Деякі українці планують непогано заробити на здачі в оренду квартир іноземцям. Експерти окреслили можливості та ризики такого "подієвого" бізнесу.

Тільки для професіоналів

Аналітики ринку нерухомості поспішають охолодити комерційний запал українців. Заробити на оренді квартир для іноземців зможуть тільки ті, хто професійно займається орендою квартир і працює на ринку як мінімум кілька років, кажуть експерти. Новачкам же замислюватися про вихід на ринок вже занадто пізно.

Зрозуміло, що якщо людина стане на вокзалі і буде пропонувати свої послуги, її звідти дуже швидко заберуть

Як підкреслив провідний фахівець компанії SV Development Сергій Костецький, для успішного бізнесу в орендодавця повинно бути як мінімум кілька квартир. По-друге, доведеться укладати договори з турагентствами і авіакомпаніями, які займаються трансфером вболівальників в Україну. "Зрозуміло, що якщо людина стане на вокзалі і буде пропонувати свої послуги, її звідти дуже швидко заберуть. Тому крім того, що потрібно мати нерухомість, необхідно ще й організувати сам процес", - говорить експерт.

Спочатку бізнес треба поставити грамотно, щоб з максимальною вигодою використовувати квартири. "Уболівальники можуть приїхати, два дні пожити і поїхати, а потім тиждень квартира буде пустувати. Тому турагентства, всілякі компанії - це дуже важливе джерело постачання клієнтури", - зазначив фахівець SV Development.

Сергій Костецький спростував чутки, що поширюються, про те, що багато гравців ринку довгострокової оренди тимчасово перекинуться на "подобовий" ринок. "Це їм не цікаво, тому що за два місяці людина толком нічого не організує, а її квартиру розбомблять. І довгострокова оренда рівнем свого ремонту, як правило, не особливо підходить. Ну і, врешті-решт, після Євро доведеться знову переходити на довгострокову оренду, при тому, що довгострокових постояльців уже немає", - пояснив він.

Разом з тим, ті, хто все ж візьметься розміщувати іноземців, зможе непогано заробити. Дохід від оренди в період проведення чемпіонату може скласти від $1000, залежно від якості та місця розташування квартири, відзначають в інвестиційно-девелоперської компанії Каскад.

Новачкам тут не місце

Вийти на ринок професійної подобової оренди взагалі вкрай складно. А встигнути це зробити зараз, за ​​три місяці до початку Євро-2012, практично нереально, запевняє Костецький.

За його словами, справа зовсім не в складнощах офіційного оформлення. "Ніхто вас, мафія, грубо кажучи, не пустить на ринок. Ось у чому найбільша проблема ... Формальності можна за пару сотень доларів вирішити, але ніхто вас на цей ринок не пустить", - підкреслює експерт.

Ринок подобової оренди в Києві перенасичений, і на нього складно вийти людині "зі сторони". "Потрібні дуже великі гроші, які в принципі за період Євро не відіб'ються", - говорить Костецький.

Мафія, грубо кажучи, вас не пустить на ринок. Ось у чому проблема

Як пояснив фахівець, шанс вийти на ринок все ж таки є, але він невеликий. "Якщо з'являється якийсь дуже класний, крутий гравець, який запропонує 30 цікавих варіантів, то все буде залежати від того, наскільки ринок в окремо взятому регіоні конкурентний, - говорить він. - Якщо він дуже конкурентний, то на нього ніхто не пустить. Але якщо стерплять, тоді можна увійти".

Тим, хто все ж ризикне, доведеться найняти з десяток людей, які будуть займатися просуванням - маркетологів, рекламістів, менеджерів з продажу. Інакше нова компанія просто загубиться серед сильних гравців. "Уявіть, ви вийшли на ринок. І що? Ну, дасте оголошення в AVISO або ще десь. Але який же іноземець його побачить? А в турагенції акредитуватися - дуже складно. Потрібно зібрати всі документи, потрібно відкати давати. Зараз їх ще і не особливо беруть", - додає Костецький.

Ціни на квартири зростуть втричі

Найбільш "гарячий" час, за даними девелоперів, доведеться безпосередньо на час проведення матчів, плюс тиждень до і, можливо, один-два місяці після. Сергій Костецький підкреслює, що кількість гостей буде залежати від команд, які гратимуть у кожний конкретне час. "Футбол скрізь по-різному розвинений в європейських країнах. Ті команди, у яких фанів більше, відповідно будуть на більший проміжок часу орендувати", - пояснив він.

Українські готелі вже підняли вартість проживання на цей період в два-три рази. Відповідно, і вартість оренди житла підніметься в середньому рази в три, говорять фахівці компанії Каскад.

Дійсно, якщо вірити сайтам бронювання квартир, вартість оренди житла в Києві на період проведення матчів вже виросла мінімум втричі. Наприклад, якщо сьогодні однокімнатну квартиру в центрі Києва можна зняти за $60-80/суткі, то в червні за неї просять вже $250. Трикімнатна квартира, яку зараз здають за $115 на добу, на період чемпіонату подорожчає до $360.

Українські готелі вже підняли тарифи на червень в два-три рази. Вартість оренди житла підніметься аналогічно

Ціни будуть змінюватися в залежності від близькості до стадіону "Олімпійський". Так, житло безпосередньо біля "Олімпійського" буде на 20-25% дорожче квартир такого ж рівня на Печерську або Хрещатику, кажуть експерти.

"Традиційно центр Києва завжди дорожче. Те ж саме - близькість до об'єкта, на якому буде проводитися захід. Вона безпосередньо впливатиме на ставку оренди", - говорить експерт. На його думку, найбільш "ходовими" будуть тільки квартири в центральних районах. Навряд чи хтось захоче знімати квартиру на Троєщині або на Харківському масиві виключно через різницю у вартості.

Квартира для вболівальників повинна відповідати європейським вимогам і обладнана, як мінімум, як номер в готелі "три зірки": пристойні меблі, телевізор, холодильник, побутова техніка, ремонт на рівні не нижче середнього.

Але навряд чи хтось буде спеціально готувати житло для уболівальників, підкреслюють в компанії Каскад: "Швидше за все, буде така ж ситуація, як влітку в Криму".

Готелі та хостели

Що стосується готелів, відповідно до даних порталів онлайн-бронювання номерів, готелі Києва на період Євро-2012 вже практично заповнені. Це стосується як номерів низького, так і високого цінового сегмента. Ціни, так само як і на квартири, в червні виростуть в три рази. Якщо сьогодні двомісний номер "стандарт" у двозірковому готелі коштує $35, то на період Євро його ціна складе $112. Вартість номера в тризірковому готелі виросте з $87 до $338, у чотиризірковому - з $212 до $626, у п'ятизірковому - з $500 до $1500.

UEFA вже стурбувався настільки високими цінами на номери в українських готелях в період Євро-2012 і попросила готельєрів більш раціонально підходити до цінової політики. І до вирішення цього питання має підключитися уряд. Проте влада компетентна змінити ситуацію тільки в тих готелях, які не підписали договори з офіційним туроператором футбольного союзу TUI Travel. Він встановив рекомендовану вартість номерів для трьох-і чотиризіркових готелів, виходячи з цін, які були під час Євро-2008 (від 100 до 250 євро за добу).

Цікавими пропозиціями для європейських уболівальників, на думку фахівця SV Development, були б койко-місця. Зараз популярністю користуються квартири, обладнані парою десятків ліжко-місць. І саме на цьому ринку зараз спостерігається конкуренція. Але її пояснює не тільки популярність таких місць розміщення, а й незначна представленість хостелів на ринку, впевнений Сергій Костецький.

"Таких хостелів не дуже багато, пара десятків. Там чоловік 400 розміститься. А так, щоб усі приїжджі, які приїдуть на футбол, там розмістилися - поки такого немає. У глобальному сенсі це ще не ринок", - додав він.

З іншого боку, каже експерт, не можна бути впевненими, що іноземці виберуть саме квартири або хостели. "Як показало Євробачення, орендодавці підготувалися, а в результаті усі жили в наметах на Трухановому острові. Щоб тут так не вийшло. Це буде все-таки літо, ніхто особливо не буде перебирати, де жити", - сказав він.

Ризики футбольної оренди

Аналітики компанії Каскад припускають, що навряд чи хтось буде офіційно оформляти оренду з-за короткого періоду часу: "Тільки мешканці, які здають квартири зараз з оформленням, будуть дотримуватися цього правила і в період чемпіонату".

Але тим, хто все ж захоче узаконити свою діяльність на ринку оренди, знадобиться грамотно складений договір оренди, підписаний сторонами. Як каже Владислав Кисіль, партнер юридичної компанії КПД Консалтинг, незайвою для орендодавця буде можливість упевнитися в особистості орендаря, ознайомившись з його паспортом і отримавши копії цього документа.

Заступник директора ТОВ Юридичне бюро Дерев'янчук та Партнери Анастасія Гуменюк додає, що закон допускає укладення договору оренди (найму) житла в простій письмовій формі, але за домовленістю сторін договір може бути засвідчений нотаріально. Такий договір не підлягає державній реєстрації.

Приміщення для оренди, за її словами, має бути придатним для постійного проживання в ньому. Тобто здавати в оренду підвали, горища, а також підсобні приміщення (кухня, коридор, комора тощо) не можна.

Експерти нагадують, що вболівальники - дуже специфічна публіка. Основні ризики від передачі в оренду житла іноземцям полягають в тому, що вони можуть виїхати додому, за кордон, не розрахувавшись, говорить Анастасія Гуменюк.

"Крім того, більшість майбутніх орендарів це футбольні фанати, які в разі перемоги або поразки улюбленої команди можуть себе вести неадекватно (привести в непридатність меблі, техніку, влаштувати квартирі вечірку на 40 осіб)", - підкреслює вона.

Владислав Кисіль поділив ризики орендодавця на три групи:

- ризик несплати;

- ризик псування орендованого майна;

- ризик заподіяння шкоди третім особам - сусідам (затоплення, псування майна сусідів, пожежа тощо).

"Виходячи з означених ризиків, засоби їх зменшення - отримання орендної плати наперед (авансом); отримання від орендаря гарантійної суми, що покриває ризик псування майна; страхування квартири та відповідальності перед третіми особами", - зазначив він. У компанії Каскад припускають, що ріелтори заздалегідь допоможуть мінімізувати ризики, тим більше, що міста, де проходить чемпіонат, вже давно освоїли практику здачі в оренду житла як погодинно, так і на кілька діб. "Складності можуть виникнути у взаєминах, тільки якщо орендарі не знають достатньо мови, щоб заздалегідь обговорити умови", - додають аналітики.

Але навряд чи хтось зможе притягнути до відповідальності іноземця, заявив фахівець SV Development: "Це може бути міжнародний скандал ... У будь-якому випадку, посольство буде їх захищати. На рівні держави, щоб держава не втратила обличчя, ніхто скандали серйозні роздмухувати з приводу оренди квартир не буде. Буде акуратно, тихенько заминати на рівні господарів. Господарям будуть рекомендувати, що скандалити не потрібно. Ну а якщо ви на цей ринок прийшли, будьте ласкаві, контролюйте".

Воно радить просто дивитися на людей, які будуть заселятися, візуально оцінювати їх "осудність", і, виходячи з цього, приймати рішення. Можливо, багато потенційних орендодавців, оцінивши можливі витрати і ризики, відмовляться від можливості поліпшити своє матеріальне становище, або, принаймні, поставляться до такої можливості більш виважено, додає Владислав Кисіль.

Світлана Чепуренко, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продам 1 ком.квартиру на 5 ст.Большого Фонтана
Франко ул., 40, 1 комната, 41/16/15 кв.м, 8/22, 41 000$, 8/22.Ивана Франко-Судостроительная.Район 5-6 ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

3-х комнатная квартира на Большой Арнаутской по интересной цене
Центр, Большая Арнаутская ул., 3 комнаты, 72/54,2/6,4 кв.м, 3/3, 39 900$, Квартира в историческом ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

здам кімнату ул.Лисковская поруч Бальзака Радунская
Троєщина, 2 500 грн./місяць, кімната задається по .ул Лисковская 5 - ТРЦРайон (поруч Бальзака. ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

м.Почайна 10мин.езды комната для 1-2-чел.БЕЗ ХОЗЯЕВ пр.Маяковского-начало
Троєщина, 3 000грн/місяць, ФОТО РЕАЛЬНОЕ = комната с балконом.для 1-2-чел.БЕЗ ХОЗЯЕВ пр.Маяковского ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Сдам банкетній зал на берегу Днепра для Свадьбы, Праздников, 25 км от Черкасс
1/1, 100грн/сутки, Сдам банкетный зал на берегу Днепра для проведения Свадьбы, Выпускного, праздников ...

Інше > Здам > Черкаська обл. > Золотоніський р-н > село Коробовка