Вся нерухомість > Новини > Офіси оживають
↑ До списку новин

Офіси оживають

8 листопада 2010

Компанії, які здають в оренду приміщення в бізнес-центрах столиці, відзначають значне збільшення кількості угод. Ставки поки що не ростуть, але середній термін оренди виріс до трьох років.

За даними компанії Jones Lang LaSalle, у III кв. 2010 р. обсяг угод оренди офісних площ збільшився більш ніж в два рази проти попереднього кварталу і на 35% щодо аналогічного періоду в 2009 р. Експерти відзначають, що найбільш затребуваними стали приміщення від 300 до 1500 кв. м. При цьому знижена і стабільна ставка стимулює компанії до розгляду варіантів оренди великих блоків.

У «Jones Lang LaSalle України» заявляють, що компанія в III кв. 2010 здала в оренду 4640 кв. м. «З найбільш великих угод варто відзначити оренду міжнародною фармацевтичною компанією 2600 кв. м у бізнес-центрі «Горизонт Парк», фаза 2, FMCG компанією - 890 кв. м у БЦ «Леонардо», IT-компанією Consumer Health Technology - 430 кв. м у БЦ на вул. Кутузова, 18/7 », - говорять аналітики. І стверджують, що зараз максимальна ставка залишається на рівні $420/кв. м на рік. Ставки для будівель класу «А» знаходяться в діапазоні $360-420/кв. м на рік, операційні витрати варіюються від $60 до $ 96/кв. м на рік. Ставки в будинках класу «B» становлять $216-300/кв. м на рік.

У «Colliers International (Україна)» говорять, що їх угоди в ІІІ кв. 2010 р. зросли в чотири рази у порівнянні з II кварталом, а в цілому за участю компанії здано в оренду або продано 9400 кв. м професійних офісних приміщень. «Основними трансакціями стали: оренда офісної будівлі для страхової компанії «Універсальна», офісних приміщень для Quintiles, LG Electronics, ЗАТ «Сармат» і OYMA, а також перша за останні півтора року ринкова продаж окремого офісного приміщення за адресою: вул. Саксаганського, 105, банку «Русский стандарт», - заявляють експерти «Colliers International (Україна)».

Максим Ткаленко, керівник відділу агентських послуг департаменту офісної нерухомості «Colliers International (Україна)» пояснює, що середній термін договору оренди на даний момент становить три роки - за цим показником ринок повернувся до докризових умов. «Практично 100% нових договорів оренди укладаються з компаніями, вже присутніми на нашому ринку. Дані компанії або розширюються, або консолідуються, або переїжджають у нове приміщення з метою поліпшення умов оренди», - зазначає пан Ткаленко.

Анатолій Шахновський, генеральний директор ІДК «Каскад» говорить, що ситуація на ринку офісної нерухомості в Києві з середини року трохи покращилася, але ціни залишилися на колишньому рівні: «В останні місяці спостерігається позитивна динаміка обсягу площ, що здаються, зі збільшенням на 2-3%. Традиційно більшою популярністю користуються офіси на правому березі, при цьому в центрі столиці стало більше пропозицій оренди / продажу офісних приміщень». За його словами, найбільш затребуваний формат - офіси до 100 кв. м (близько 50%), на другому місці - приміщення від 250 до 500 кв. м (близько 1/3 приміщень), і тільки 3% орендарів цікавилися великими обсягами - більше 500 кв. м.

«Темпи зростання нової пропозиції продовжують сповільнюватися. У III кв. 2010 р. було введено в експлуатацію три об'єкти загальною орендованою площею 22500 кв. м. За винятком одного будинку «Горизонт Парк», фаза 2, всі нові будівлі 2010 р. будуть будівлями класу «В». Незважаючи на те, що багато об'єктів знаходяться на високій стадії будівництва, у 2011 р. очікується вихід тільки одного будинку класу «А» - «Еспланада» (48 тис. кв. м)», - підкреслюють аналітики« Jones Lang LaSalle України». І прогнозують, що, оскільки більша частина нової пропозиції буде знаходитися поза центральним діловим районом, максимальні орендні ставки будуть поступово рости при подальшому відновленні попиту.

Глобальне дослідження Colliers International (червень 2010 р.) показує, що ринки офісних приміщень у всьому світі за останнє півріччя зробили ще один крок на шляху до відновлення. Більшість регіонів показують все більш явні ознаки того, що гірший період глобальної фінансової кризи вже позаду, а орендна активність значно збільшилася в порівнянні з попереднім півріччям. При цьому Київ в рейтингу «Міст з найбільшими орендними ставками в регіоні EMEA (Європа, Близький Схід і Африка)» (оцінюються приміщення класу «А») займає 13-у позицію з максимальною запитуваною орендною ставкою в преміум-класі - $40/кв. м на місяць. При цьому вакантність в столичних бізнес-центрах знизилася до 14,5% з 20% у грудні 2009 р.

Ніна МіщенкоЭкономические известия


Топ-оголошення

БЕЗ %, здам 237м2, Лобановського 4ж (Червонозоряний пр.), бувша студія запису ISTOK, Севастопольська площа Київ Соломян
Олександрівська Слобідка, Лобановського (Червонозоряний) просп., 4ж, 237 кв.м, 2 650$/місяць, БЕЗ %, ...

Сфера обслуговування > Здам > Київ > Солом'янський р-н

От собственника. Продажа офиса в БЦ, улица Преображенская, офис 47 кв.м.
Солом'янка, 47 кв.м, 1 150$/кв.м, Без комиссии . Продажа офисов в Бизнес-центре, улица Преображенская ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Продам 3-х кімнатну квартиру, по вул. Лермонтова (тихий затишний центр міста)
Лермонтова, 18, 3 кімнати, 55/40/6 кв.м, 1/2, 43 500$, Продам 3-х кімнатну квартиру, по вул. ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Сдам Склады 740 кв.м и 28 кв.м+ офисы Куреневка Длительно!
Куреневка, 740 кв.м, 199грн/месяц, отличная транспортная развязка, круглосуточная охрана, предоплата ...

Складські приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Пропонується охайна 2-х кімнатна квартира в Оболонському районі
Мінський масив, Полярна вул., 5, 2 кімнати, 48/29/7 кв.м, 9/9, 48 200$, Пропонується охайна 2-х ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н