Вся нерухомість > Новини > Чим загрожує спрощення процедури перепланування житла
↑ До списку новин

Чим загрожує спрощення процедури перепланування житла

20 травня 2013

Запропонувавши спростити перепланування квартир, Кабмін не вказав види робіт, які не вимагають спецдозволів. Підстава для корупції і халатності збережена, пише ІА ЛIГАБiзнесIнформ.

Кабмін запропонував скасувати обов'язкові дозволи на незначне перепланування квартир. Документ покликаний значно скоротити паперову тяганину при купівлі й продажу переобладнаного житла. Однак проблему небезпечної реконструкції житла закон не вирішить, переконані представники ринку. Так само як і проблему корупції.

Менше бюрократії

Проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання і перепланування житлових приміщень", який вже погоджено Держпідприємництва, передбачає скасування дозволу на виконання робіт з переобладнання та перепланування житлового будинку або приміщення, яке не передбачає втручання в несучі та огороджувальні конструкції або інженерні системи. Після завершення таких робіт введення об'єкту в експлуатацію буде не потрібне. При цьому перелік будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання дозволів, визначається Мінрегіоном.

Подібний документ на ринку давно чекають, каже директор департаменту оцінки нерухомості агентства нерухомості NAI Pickard Ігор Сіренко. Адже часто відчуження або інша транзакція з нерухомістю призупиняється через незначні зміни у плануванні квартир. Часто угоду призупиняють через незначні змін у плануванні квартири. Отримати дозвіл досить складно, кожний власник вирішує питання як може, в тому числі і за допомогою хабарів.

Якщо документ буде прийнятий, теоретично питання з узаконенням перепланування буде вирішувати набагато простіше, каже Сіренко. Проте оцінити ефект заздалегідь досить складно, адже поки що не затверджений перелік робіт, дозвіл на які все одно доведеться отримувати. Тут можуть виникнути додаткові перешкоди, які створюють підставу для корупції. "Думаю, як і раніше, господарі квартир будуть міняти планування на свій страх і ризик", - додав експерт.

Поспішили зі спрощенням

Законопроект про скасування спецдозволів на перепланування житла є передчасним, вважає президент Союзу фахівців з нерухомості України (ССНУ) Олександр Рубанов. "Безумовно, всі розуміють позитивні моменти, закладені в законопроекті, - каже Рубанов. - Однак ми не замислюємося поки про відповідальність, а також про зобов'язання, які виникнуть перед власниками нерухомості зі вступом цього документа в силу".

За словами експерта, закладене в законопроекті послаблення несе в собі певні ризики, враховуючи, що в Києві, особливо в будинках старої споруди, переобладнання часто призводило до обвалення конструкцій. Потрібно, щоб у самих власників було почуття відповідальності, каже Рубанов, інакше наслідки реконструкції можуть бути непередбачуваними.

Що ж до корупційної складової при вирішенні питання перепланування, то на сьогоднішній день вона, в принципі, вже зникла, стверджує глава ССНУ. "Раніше, дійсно, існувала проблема при продажу об'єкта нерухомості. Це питання вирішувалося за участю БТІ, і часто за відповідну суму. Зараз БТІ виключено з цього процесу - як відомо, реєстрація прав власності проводиться вже без участі бюро".

Поза законом

За словами Рубанова, ще десять років тому кожен власник квартири вважав своїм обов'язком щось перенести, переробити - стіну, санвузол, балкон. Сьогодні такі випадки поодинокі.

За оцінками Ігоря Сіренка з NAI Pickard, зміни несучих конструкцій спостерігаються максимум в 20-30% від загального числа переобладнаних приміщень.

Проте директор асоціації "Палата БТІ" Дмитро Павленко вважає, що глибоких реконструкцій набагато більше. За його даними, в цілому по Україні близько 70-75% об'єктів, які самовільно реконструюються або піддаються переплануванню. "З досвіду звернень громадян, з 100% переобладнаних або реконструйованих квартир, житлових об'єктів (не брати в розрахунок офісні та промислові об'єкти), тільки 10% реконструкцій не зачіпає несучі стіни. У цих випадках робляться просто перегородки, прибираються або ставляться картонні, гіпсокартонні", - розповів Павленко.

За його словами, основна частина робіт з реконструкції та переобладнання квартир зачіпає несучі конструкції. "Це переміщення вхідної групи, наприклад, входу в кімнату, поєднання кухні з балконом, де прибираються несучі елементи. А після такої реконструкції, згідно з чинним сьогодні законодавством, об'єкт потрібно вводити в експлуатацію", - говорить експерт.

У багатоквартирних будинках власник часто самостійно оцінює, чи зачіпають роботи несучі конструкції чи ні. "Фахівців у цій області мало, і знання про несучі конструкції переважає в парі випадків зі ста. Тому на рівні законодавства потрібно все ж таки чітко регулювати процедуру проведення таких робіт", - переконаний Павленко.

Корупція і штрафи

Політика Мінрегіонбуду в питанні перепланування, як і в інших питаннях останні півроку-рік, полягає в тому, щоб максимально дистанціюватися від процесу, у даному випадку - перекласти відповідальність за реконструкцію на плечі тих, хто буде проводити ці роботи, вважає Павленко. "Але від цього проблеми не зникнуть. Просто можливий збиток буде відшкодовуватися не з бюджету, а з кишені тих, хто проводив реконструкцію", - додає директор асоціації "Палата БТІ".

Якщо закон буде прийнятий, після реконструкції до господаря квартири все одно можуть прийти з перевіркою з державно-архітектурної інспекції. І якщо буде зроблено висновок про те, що роботи треба було узгоджувати, отримувати на них дозвіл або вводити після них об'єкт в експлуатацію, то порушників у підсумку виявиться ще більше. "Тому, чесно кажучи, законопроект більше не регуляторний, а популістський", - підкреслив Павленко, додавши, що в результаті власники квартир тільки заплутаються у процедурі.

Основні проблеми у сфері перепланування - небезпечна реконструкція та корупційні збори - одним законом не вирішуються. Власник квартири, за Конституцією, має право не пускати нікого на свій поріг, крім як за рішенням суду. У підсумку дізнатися, що насправді в квартирі відбувається, досить важко, а загроза для жителів у разі зміни несучих конструкцій дуже велика.

Що ж до корупції, то з 10 січня робити інвентаризацію нерухомості може будь-який суб'єкт, який отримав відповідний сертифікат. Однак усіх проблем це не вирішує. Так, часто в поданих деклараціях і техпаспорті чиновники або знаходять невідповідності, або їх мовчки приймають, після чого проводять перевірку, яка в 99% виявляє порушення. У підсумку власника відправляють до "свого" суб'єкту для проведення інвентаризації, змушуючи знову розщедритися.

Станіслав Погорілов, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Б. Арнаутская/Бориса Литвака, 9/9, спецпроект, 56 кв.м.
Центр, Большая Арнаутская ул., 2 комнаты, 56/32/9 кв.м, 9/9, 57 000$, Продам 2 комнатную квартиру, ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

2-хкімнатна стільникова на Люстдорфской дорозі за цікавою ціною
Люстдорфская дор., 2 кімнати 56,3/30,3/7,8 кв.м 10/16, 36 000$, Стільникова. Кімнати роздільні. Три ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область --
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Ізмаїльський р-н > Ізмаїл

Сдам. 2-к.кв. 1/3, ул.Новоселовская
Новоселівська вул., 2 кімнати, 40/-/- кв.м, 1/3, 12 000грн/місяць, Сдам. 2-к.кв. 1/3, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Будинок в с. Шубівка
3 кімнати, 100 кв.м, 80 соток, 13 500$, Продається будинок в мальовничому селі Шубівка по вул. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Кагарлицький р-н > Шубівка