Вся нерухомість > Новини > Українцям дозволили продавати квартири без згоди співвласників
↑ До списку новин

Українцям дозволили продавати квартири без згоди співвласників

29 липня 2014

Нерухомість та інше майно, що перебуває у спільному володінні, може продаватися без дозволу співвласників з невеликими частками. Так постановив Верховний суд, розглядаючи справу № 6-68цс14.

«У ній говориться, що один з найбільших власників майна, в даному випадку, приватного будинку, може без згоди іншої особи – яка володіє меншою часткою у цій нерухомості – її продати. Це не означає, що остання нічого не отримає з цього продажу - їй дістанеться сума пропорційна частці цієї особи, проте важливий сам факт угоди: нерухомість може бути продана без згоди співвласника, якщо продаж, на думку суду, така, що не завдає усім сторонам «істотної шкоди». Яку саме частку майна - який відсоток - тепер слід вважати значною і незначною, теж не ясно. Це повністю передано на розсуд судам, тобто з'явилася нова корупційна лазівка​​», - пояснив «Вестям» старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери » Ростислав Кравець.

Юристи практично не сумніваються, що переконувати суддів у своїй правоті тепер побіжать мало не всі, кому не вдавалося вмовити рідних і близьких на продаж квартир. Домашні склоки перенесуться в зали засідань. Рішення ж судів будуть дуже непередбачуваними ще й тому, що кожний суддя буде на власний розсуд вирішувати, завдає угода «істотної шкоди» усім співвласникам майна чи ні. Дане поняття чітко не прописане чинним законодавством.

«Це суб'єктивний фактор. Суди приймають рішення виходячи з оцінки доказів за своїм внутрішнім переконанням, які має ґрунтуватися на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому вивченні наявних у справі доказів. Власник починає піддаватися ризику суб'єктивної оцінки матеріалів справи з боку суду, що може спричинити за собою позбавлення права власності», - прокоментував «Вестям» ситуацію керуючий партнер юрфірми «Можаєв та Партнери » Михайло Можаєв. При цьому він зазначив, що, незважаючи на те, що рішення ВСУ прийнято у спорі за нерухомість, воно стосується ще й рухомого майна.

Головна порада, яку сьогодні дають юристи на випадок, якщо ваше майно захочуть продати - це постаратися максимально закріпити свої права на нього. «Власникові, який побоюється позбавлення його частини у спільному майні, я б порекомендував проживати у даному нерухомому майні самостійно або поселити туди членів своєї сім'ї», - сказав «Вестям» керуючий партнер юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Григорій Трипульський.

Олена Лисенко, «Вести»


Топ-оголошення

Продаж ділянки 618 соток з.ХЛЕПЧА!
618 соток 525 300$, сіло Хлепча, як на додоні. Ліс, Річка.6.18 Га Пропоную дуже цікаву земельну ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Хлепча

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Золочівський р-н > Золочів

Топ-оголошення

Продаж ділянки пром.назначения 1, 89 га
189 соток 450 000$, Продаж земельної ділянки 1, 89 га в Києво-святошинському районі (с. Гореничи), 11 ...

Земельні ділянки під комерційну забудову > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Гореничі

Продам будинок 328 м2, Крим, Сімеїз, на березі Чорного моря, скеля Кішка, 18 км. Ялта
Радянська, 5 і більш за кімнати, 328 кв.м, 7 соток 1 200 000$, Продам будинок 328 м2, Крим, Сімеїз, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Крим АР > Симеиз

Продаю дом 270 кв.м. с ремонтом и мебелью в коттеджном городке Балатон
Строителей Первая, 5 и более комнат, 270 кв.м, 11 соток, 320 000$, Продаю дом, 8 км от Киева по ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці