Вся нерухомість > Новини > Нова оцінка нерухомості запрацює в Україні з 1 вересня
↑ До списку новин

Нова оцінка нерухомості запрацює в Україні з 1 вересня

29 серпня 2014

Змінені правила оцінки майна для оподаткування запрацюють в нашій країні з 1 вересня. До цього моменту повинні бути вирішені всі технічні питання з доступу оцінювачів до єдиного реєстру Фонду держмайна.

Відповідні роз'яснення ФДМ розмістив на своєму сайті, пишуть «Вести».

«Суб'єктам оціночної діяльності необхідно в письмовому зверненні (в довільній формі) повідомити ФДМ про свій намір здійснювати практичну діяльність з оцінки майна для цілей оподаткування з додаванням копії чинного сертифіката суб'єкта оціночної діяльності. Фонд у термін, що не перевищує 10 робочих днів з дати надходження такого звернення, автоматично забезпечує надання суб'єкту доступу до єдиної бази даних звітів про оцінку з метою внесення ним інформації, яка міститься в звіті про оцінку, в таку базу», — повідомляє ФДМ.

Оцінювачі вже почали писати заяви і виконувати замовлення. «Багато хто, і ми в тому числі, написали заяви і вже виконуємо оцінки. Клієнтів попереджаємо, що звіт вони отримають 1 вересня, коли ФДМ зобов'язаний видати нам ключі від реєстру, — розповів віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков. За його словами, оскільки процес продажу нерухомості завжди розтягується на тиждень-два, ніякого збою на ринку ці зміни не справлять.

При цьому частина реєстру з податковими оцінками як і раніше доступна для нотаріусів, і ті можуть оформляти операції. «Завтра оформляю угоду купівлі-продажу. Сьогодні перевіряла: звіт в реєстрі оцінок видний, так що проблем не буде», — розповіла приватний нотаріус Наталія Цопіна.

Як писали «Вести», 23 серпня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 358 «Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства», якою скасована так звана податкова оцінка майна при угодах купівлі-продажу нерухомості. Чиновники зобов'язалися приймати оцінки всіх без винятку оцінювачів.

До цього моменту протягом майже шести місяців оцінювати нерухомість мали право тільки фахівці, які пройшли спеціальну підготовку та сертифікацію у ФДМ. Це викликало різке скорочення кількості оцінювачів на ринку і майже п'ятикратне зростання вартості цієї процедури (наприклад, для квартир до 2,5 тис. грн). Багато фахівців були налаштовані проти запровадження податкової оцінки і всіляко схвалюють рішення Кабміну.

Зараз громадяни вже можуть знову звертатися до «звичайних» оцінювачів (несертифікованих Фондом держмайна) — їх висновки матимуть юридичну силу: їх послуги в півтора-два рази дешевше сертифікованих колег. Але поки фахівці не мають доступу до єдиного реєстру ФДМ, нотаріуси не можуть оформити угоду, ґрунтуючись на їх звіті.

Як проходитиме доступ до частини реєстру з податковими оцінками після перехідного періоду, поки що невідомо — нотаріуси чекають розгорнутих роз'яснень Мін'юсту. «Сподіваюся, ми їх побачимо до 1 вересня, коли закінчиться перехідний період, передбачений постановою Кабміну №358», — каже Наталя Цопіна.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

Терміново продається 1к.квартира в Лісках. Вигідна ціна
вул. Крилова, 1 кімната, 36/19/7 кв.м, 4/9, 16 500$, Пропоную Вашій увазі до продажу 1-кімнатну ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Продам 1- комн. 1/2, Княжеская. 29/14/16. Высокий бель. Крепкий дом. Высота - 4 м.Туалет и ванна раздельные облицованы.
Центр, 1 комната, 29/14/16 кв.м, 1/2, 33 000$, Продам 1- комн. 1/2, Княжеская. 29/14/16. Высокий ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Греческая /жк Гермес, 5/10, 69 кв.м.
Центр, Греческая ул., 2 комнаты, 69/-/11 кв.м, 5/10, 130 000$, Продам 2 комнатную квартиру в жк ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продажа летнего домика
2 кімнати, 40 кв.м, 6 соток, 22 000$, Продажа небольшого летнего дома (дачи) в охраняемом СТ ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Раківка

Оренда 235 кв.м. Фасад/м. Мінська/Власник
Оболонь, Оболонский просп., 35, 2/4, 300грн/кв.м/месяц, Оренда Фасадного приміщення 235 кв.м.з ...

Інше > Здам > Київ > Оболонський р-н