Вся нерухомість > Новини > Нова оцінка нерухомості запрацює в Україні з 1 вересня
↑ До списку новин

Нова оцінка нерухомості запрацює в Україні з 1 вересня

29 серпня 2014

Змінені правила оцінки майна для оподаткування запрацюють в нашій країні з 1 вересня. До цього моменту повинні бути вирішені всі технічні питання з доступу оцінювачів до єдиного реєстру Фонду держмайна.

Відповідні роз'яснення ФДМ розмістив на своєму сайті, пишуть «Вести».

«Суб'єктам оціночної діяльності необхідно в письмовому зверненні (в довільній формі) повідомити ФДМ про свій намір здійснювати практичну діяльність з оцінки майна для цілей оподаткування з додаванням копії чинного сертифіката суб'єкта оціночної діяльності. Фонд у термін, що не перевищує 10 робочих днів з дати надходження такого звернення, автоматично забезпечує надання суб'єкту доступу до єдиної бази даних звітів про оцінку з метою внесення ним інформації, яка міститься в звіті про оцінку, в таку базу», — повідомляє ФДМ.

Оцінювачі вже почали писати заяви і виконувати замовлення. «Багато хто, і ми в тому числі, написали заяви і вже виконуємо оцінки. Клієнтів попереджаємо, що звіт вони отримають 1 вересня, коли ФДМ зобов'язаний видати нам ключі від реєстру, — розповів віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков. За його словами, оскільки процес продажу нерухомості завжди розтягується на тиждень-два, ніякого збою на ринку ці зміни не справлять.

При цьому частина реєстру з податковими оцінками як і раніше доступна для нотаріусів, і ті можуть оформляти операції. «Завтра оформляю угоду купівлі-продажу. Сьогодні перевіряла: звіт в реєстрі оцінок видний, так що проблем не буде», — розповіла приватний нотаріус Наталія Цопіна.

Як писали «Вести», 23 серпня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 358 «Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства», якою скасована так звана податкова оцінка майна при угодах купівлі-продажу нерухомості. Чиновники зобов'язалися приймати оцінки всіх без винятку оцінювачів.

До цього моменту протягом майже шести місяців оцінювати нерухомість мали право тільки фахівці, які пройшли спеціальну підготовку та сертифікацію у ФДМ. Це викликало різке скорочення кількості оцінювачів на ринку і майже п'ятикратне зростання вартості цієї процедури (наприклад, для квартир до 2,5 тис. грн). Багато фахівців були налаштовані проти запровадження податкової оцінки і всіляко схвалюють рішення Кабміну.

Зараз громадяни вже можуть знову звертатися до «звичайних» оцінювачів (несертифікованих Фондом держмайна) — їх висновки матимуть юридичну силу: їх послуги в півтора-два рази дешевше сертифікованих колег. Але поки фахівці не мають доступу до єдиного реєстру ФДМ, нотаріуси не можуть оформити угоду, ґрунтуючись на їх звіті.

Як проходитиме доступ до частини реєстру з податковими оцінками після перехідного періоду, поки що невідомо — нотаріуси чекають розгорнутих роз'яснень Мін'юсту. «Сподіваюся, ми їх побачимо до 1 вересня, коли закінчиться перехідний період, передбачений постановою Кабміну №358», — каже Наталя Цопіна.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

169 кВ м! Вид на р Днепр! Миронова Набережная Глинки
"нагорний", 3 кімнати, 169/129/40 кв.м, 10/11, 180 000$, Продам 3х комн квартиру 169 кВ м в кирпичном ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продам. Будинок 145 м.кв. 20 соток. Диевка-2, ул.Большая Диевская
Братів Трофимовых вул., 3 кімнати, 145 кв.м, 20 соток 80 000$, Продам. Будинок 145 м.кв. 20 соток. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н

Топ-оголошення

Терміновий продаж! Будинок по ін. Гагаріна в р-ні ДИИТа. 188000 дол.
Гагаріна просп., 5 і більш за кімнати, 282 кв.м, 9 соток 188 000$, Продам будинок 282 кВ м в Районі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Аренда фасадного офиса 45 м2, ул. Бойчука 6, метро Зверинецкая, Печерск
Печерск, Бойчука (Киквидзе) ул., 6, 45 кв.м, 12 000грн/месяц, - г. Киев, Печерский район; - ул. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

ЖК Радужный: продам уютную солнечную квартиру в новом доме на Таирова!
Таирова, Массив Радужный ул., 16/1, 1 комната, 35/16/11 кв.м, 1/16, 34 900$, Радужный массив / ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н