Вся нерухомість > Новини > У Гідропарку звели закрите котеджне містечко
↑ До списку новин

У Гідропарку звели закрите котеджне містечко

29 червня 2011

Навколо озера Берізка, що в Гідропарку, розгорнулося будівництво цілого котеджного містечка. Півстоліття Гідропарк існує як улюблена зона відпочинку киян. Але в останні роки тут зменшується кількість загальнодоступних зон відпочинку.

Підприємці беруть в оренду ласі шматки прибережної зони, будують кафе, ресторани, платні пляжі та зони розваг. Однак у зоні відпочинку не можуть бути тільки комерційні підприємства, Гідропарк - унікальна природно-ландшафтна зона, якою мають право користуватися всі кияни.

Прогулюючись Венеціанським островом, кореспонденти "Хрещатика" хотіли помилуватися берегами озера Берізка. Однак тепер його східна частина огороджена будівлями і пройти можна було тільки через шлагбаум, а табличка попереджала: "ДКП" Плесо". Об'єкт під охороною. Прохід, проїзд заборонено". Професійна цікавість змусила нас подолати перешкоди і подивитися, чому це заборонена територія. Зараз біля озера зводиться приблизно 9 "хатинок", і невідомо, скільки ще в проекті. Блукати довго нам не довелося, перепоною на шляху став незадоволений нашою присутністю охоронець. Єдине, що змогли від нього дізнатися, це те, що ми повинні негайно вимкнути фотоапарат і залишити територію.

Оскільки розпорядником цієї території є комунальне підприємство "Плесо", то ми й звернулися туди за роз'ясненнями, що це за приватний сектор на березі озера Берізка. Генеральний директор Павло Походе проінформував нас, що між Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу КМДА, комунальним підприємством "Плесо" і ТОВ "Форест-Парк Прем'єр" 30 квітня 2009 року був укладений договір про інвестування заходів з благоустрою, облаштування та послуги відпочиваючим пляжів озера Берізка, що в Гідропарку Дніпровського району.

Згідно з угодою, основними заходами з благоустрою, які мало інвестувати ТОВ "Форест-Парк Прем'єр", є: забарвлення кабінок для перевдягання, урн для сміття, лави; придбання інформаційних щитів, душових кабінок, шезлонгів, парасольок розкладних; облаштування дитячого майданчика, заміна і монтаж питних фонтанчиків, планування пляжної зони та інше. Однак те, що побачили кореспонденти, мало схоже на все перераховане. Питань, зрозуміло, не зменшилося, а збільшилося ...

Для того, щоб проводити таке капітальне будівництво в природно-заповідній частині міста, потрібно мати, як мінімум, дозвіл на будівництво інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Києві. Ми звернулися до цієї установи за коментарем. Відповідь була більш ніж змістовна. «В ході перевірок встановлено, що біля озера Берізка на замовлення ТОВ" Форест-Парк Прем'єр "виконувалися будівельні роботи з будівництва декількох будинків з дерев'яного зрубу без затвердженого проекту та дозволу на виконання будівельних робіт. Директору "Форест-Парк Прем'єр" було видано розпорядження від 22.12.2009 про припинення з 23.12.2009 виконання будівельних робіт. Враховуючи зазначене, а також те, що керівництво ТОВ "Форест-Парк Прем'єр" ухилялося від відповідальності і не виконувало умови приписи, Інспекцією надано повторний припис за невиконання припису (надіслано рекомендованим листом). Також Інспекція зверталася в прокуратуру Києва щодо вжиття відповідних заходів прокурорського реагування, до Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві щодо вжиття відповідних заходів до порушника містобудівного законодавства. Інспекція листами зверталася до Державної інспекції з енергетичного нагляду і до ВАТ "АК "Київводоканал" з пропозицією терміново зупинити поставки електроенергії і водопостачання на зазначений об'єкт". Отже, невідповідність будівництва до заходів благоустрою помітив не тільки "Хрещатик".

Крім того, таке капітальне будівництво багатьох об'єктів на березі озера складає і екологічну проблему. Адже на Венеціанському острові не прокладена каналізація, а рівень води дуже близький до поверхні. Державна екологічна інспекція Україні також не була байдужою до цієї ситуації, бо так само проводила перевірку ще в 2009 році. Тоді екологи оцінили збитки за порушення вимог природоохоронного законодавства на суму 399 071,00 гривень. Така сума виникла невипадково, оскільки на замовлення ТОВ "Форест-Парк Прем'єр" земснаряд намивав пісок з озера Берізка для збільшення пляжної зони і, таким чином, була змінена конфігурація берегової лінії, і озеро зменшилося майже на 2000 квадратних метрів. Іншими словами, в Гідропарку закопали частину природного озера і збільшили забруднення берегової лінії, порушивши екологічний баланс природної зони.

Як бачимо, з тих пір минуло півтора року, а будівництво не під силу зупинити ані Держархбудконтролю, ані водоканалу, ані прокуратурі. Тому улюблене місце відпочинку киян і гостей міста нині нагадує територію хаотичної забудови, де вільних територій залишається все менше. У випадку з озером Берізка ми все ж сподіваємося, що замість котеджів на цьому місці повинні бути обіцяні дитячі майданчики, питні фонтанчики та інформаційні щити, а людей не "вітати" шлагбаум і охоронець.

Анна Ліченко, Юлія Кузьміна, Хрещатик


Топ-оголошення

Увага! Унікальна пропозиція! Знижка -50%! Супер ціна! Затишне кафе на Деволановском
Центр, 70 кв.м 650$/місяць, Деволановский спуск 1 (Митна площа). У парковій зоні розташовано затишне ...

Сфера харчування > Здам > Одеса > Приморський р-н

Сдается комната для 1-ой девочки без хазяйки Святошинский р-н Академгородок
Академгородок, 19 кв.м, 5/16, 3 500$/месяц, Академгородок ул Стуса сдается комната для 1-ой девочки ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Аренда помещения на Осокорках
Осокорки, 115 кв.м, 30 000грн/місяць, Сдается Днепровская набережная Дарницкого р-на помещение под ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

Продаж 1-кімнатних ул.Б.Гмыри же/би 27 ЗБАРАЖ ЖК Патриотика!
Позняки, Гмыри вул., 1 кімната 46/23/12 кв.м 15/25, 42 000$/кв.м "ЗБАРАЖ" (же/би №27) в житловому ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам современную 1 комнатную видовую квартиру в Аркадии
Гагаринское плато, 9, 1 комната, 54/19/14 кв.м, 15/24, 85 000$, Продам 1 комнатную квартиру. Центр ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н