Вся нерухомість > Новини > Готельний бізнес заманюють в Україну знижками
↑ До списку новин

Готельний бізнес заманюють в Україну знижками

12 квітня 2010

На цьому тижні уряд обіцяє зареєструвати законопроект, що рятує операторів від податків на прибуток на термін 10 років. Щоправда, це стосується проектів, які будуть побудовані тільки в найближчі два роки.

Про нові пільги для власників готелів заявив віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков: «Готельний бізнес отримає преференції - нульову ставку податку на прибуток на найближчі 10 років, до 2021 р., - для всіх готелів, які є в Україні і які будуть побудовані в найближчі два роки». За його словами, законопроект буде переданий до парламенту цього тижня. «Немає сумнівів, що він буде проголосований», - сказав пан Колесніков.

Полегшити податкове навантаження уряду необхідно, щоб отримати до футбольного чемпіонату відповідну вимогам УЄФА кількість готелів. За даними різних аналітиків, тільки в Києві заморожено будівництво більше ніж 70% готелів. Фактично більша частина з них з низьким ступенем готовності - менше 50%. В інших містах, що приймають Євро-2012, ситуація не краща. Не вистачає номерів і в Донецьку, і в Харкові.

З одного боку, будь-яке збільшення податкового навантаження покращує і інвестиційний клімат, і роботу існуючих готелів. Але фактично, щоб потрапити в список готелів, які позбавлять від податків на прибуток, потрібно або вже існувати, або бути у стадії заморозки. «Зараз готелям-недобудовам головне знайти гроші для реалізації проектів. А нині це вельми нелегко. Так що вскочити в преференції буде дуже складно. Сварити не хочеться, але для багатьох це гарне рішення буде запізнілим. Треба було робити це ще рік тому», - пояснив топ-менеджер одного з готелів на правах анонімності.

«Труднощі з проектним фінансуванням і пошуком інвесторів зараз характерні для всіх сегментів нерухомості. Проте для готельного актуальне зниження попиту на готельні послуги. Він вже не так падає, як в минулому році, але ще не відновився до рівня 2007-2008 рр.», - зазначає Катерина Дем'янчук, консультант департаменту оцінки й консалтингу компанії Colliers International (Україна).

За даними Державної служби туризму і курортів, в 2009 р. Україну відвідали 20,7 млн. іноземних громадян, що на 18% менше в порівнянні з 2008 р. «Якщо проаналізувати структуру туристичного потоку, то падіння попиту стає очевидним. Кількість бізнес-візитів скоротилося на 24%, кількість відвідувачів з країн ЄС - на 38%. За даними Colliers International (Україна), середній рівень заповнюваності київських готелів категорії чотири-п'ять зірок в 2009 р. склав близько 40-50% проти 70-80% в 2007-2008 рр.

«Одним з аргументів на користь інвестицій в готельний сегмент сьогодні є зацікавленість держави в розвитку сектора, що для девелопера може означати спрощену процедуру узгодження проектів і отримання необхідних дозволів. Хоча цей аргумент дійсний тільки для проектів, які можуть бути реалізовані у містах-господарях Євро-2012 до проведення чемпіонату», - говорить Сергій Сергієнко, керуючий партнер CB Richard Ellis в Україні. За його словами, особливістю готельного сегменту є його капіталомісткість. «Реалізація проекту готельного вимагає набагато більшого обсягу інвестицій на початкових етапах, ніж, наприклад, проект торгової або офісної нерухомості. Тому сьогодні на локальному ринку не так багато гравців, здатних самостійно реалізувати проект з нуля», - пояснив пан Сергієнко. І додав, що зниження показників завантаження готелів і зниження вартості проживання теоретично повинно трохи збільшити термін повернення інвестицій.

Ніна МіщенкоЭкономические известия


Топ-оголошення

Сдам. Часть дома 2-к. 50 м.кв. Пос.Шевченко, ул.Новаторская.
Новаторська вул., 2 кімнати, 50 кв.м, 1 соток, 7 000грн/місяць, Сдам. Часть дома 2-к. 50 м.кв. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Дніпро > Самарський р-н

Продам простору 3-х квартиру в ЖК Улдуз/Ulduz
Новый, 3 комнаты, 126/-/- кв.м, 11/20, 75 999$, Продаж просторої 126 м2 трикімнатної квартири у ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Участок 10 соток рядом с Орелью
10 соток, 12 000$, Продается участок 10 соток на Ореле Петриковский р-н. Приватизирован. Есть ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Кіровське

1 кімнатна квартира в зданому будинку, молодіжний район Озерна
Староконст. шосе, 1 кімната, 46/-/- кв.м, 9/10, 35 000$, Продаж 1 кімнатної квартири в молодіжному, ...

Квартири > Продам > Хмельницький

Аренда помещения на Соломенке
Шулявка, Борщагівська вул., 70 кв.м, 12 700грн/місяць, Сдается ул. Борщаговская Соломенского р-на ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н