Вся нерухомість > Новини > Купівля кімнати: тимчасовий вихід чи успішний бізнес?
↑ До списку новин

Купівля кімнати: тимчасовий вихід чи успішний бізнес?

26 квітня 2011

Здавалося б, час комунальних квартир залишилося в минулому. Але і сьогодні кімнатами в комуналках цікавляться українці з різним рівнем достатку. Ті, що бідніші, вирішують свої житлові проблеми, а хто багатший - прагнуть викупити покімнатно всю квартиру у кількох власників за відносно невелику суму.

Конфлікт інтересів

Багато киян, як і раніше, змушені тулитися в кімнатах, розділяючи санітарний і кухонний побут з кількома «випадковими» сім'ями. Як правило, такі кімнати розташовані у гуртожитках, комунальних квартирах, зосереджених в районі старого Подолу, вул. Червоноармійській (ближче до пл. Льва Толстого), Виноградарі, Вітряні горах і Куренівці. Зрідка в оголошеннях з'являється інформація про продаж кімнат у новобудовах - таким чином деякі жителі столиці вирішують свої фінансові проблеми.

Як правило, кожний власник кімнати в комунальній квартирі має свій особовий рахунок, в якому вказується розмір квартплати, а в ряді випадків, і вартість електроенергії. «Усі родини намагаються зробити власне розведення і платити за спожиту електрику за окремим лічильником, тому часто кожний власник апартаментів має навіть свій вимикач у санвузол. Плата за воду, як правило, ділиться, в залежності від кількості мешканців у комунальній квартирі», - розповідає виконавчий директор компанії Real Estate Solutions Андрій Борщ.

Деякі кімнати в гуртожитках також переобладнані під однокімнатні квартири площею 17 кв. м. На кімнату в цих об'єктах припадає 10 кв. м, а решта 7 кв. м займає передпокій, невелика кухня з конфоркою (повноцінна плита в ній не поміщається), а також сумісний санвузол, де душ, як правило, розташований над унітазом (злив води знаходиться прямо в підлозі).

На думку гендиректора АН «Альянс-Брок» Андрія Сокура, єдиною перевагою кімнат є низька ціна, яка на сьогоднішній день стартує від $15 тис. «Їхня покупка - непогана можливість для молодих сімей обзавестися власним житлом при мінімальних інвестиціях. При цьому більшість з них намагається зібрати більше коштів і через кілька років переїхати в свою квартиру», - каже ріелтор.

На цьому список переваг проживання в комунальній квартирі чи гуртожитку закінчується. Крім необхідності ділити з іншими сім'ями один санвузол і одну кухню, власники кімнат можуть зіткнутися з галасливими, неакуратними і неврівноваженими сусідами, що часто є приводом для сварок.

Більш того, за словами А. Борща, конфлікти можуть виникнути і при продажу кімнати в комунальній квартирі. Справа в тому, що перед тим, як розмістити оголошення або зателефонувати до агентства нерухомості, власник кімнати зобов'язаний повідомити про це своїх сусідів. «Вони мають першочергове право на купівлю кімнати, проте рідко нею користуються. При цьому серед них, як правило, трапляються люди, які відмовляються писати відмову від придбання, чим ускладнюють життя продавцю. У зв'язку з цим я рекомендую розіслати їм замовні листи з зазначенням вартості кімнати, після чого почекати відведений місяць на роздуми», - розповідає експерт. І додає, що кімната повинна бути продана за зазначену в листі до сусідів суму, оскільки в іншому випадку її власник повинен заново проходити всю процедуру узгодження з сусідами. До речі, ці правила не поширюються на власників кімнат у гуртожитках.

Дешевий варіант

Незважаючи на ряд недоліків, сегмент купівлі-продажу кімнат демонструє стабільність. За даними компанії SV Development, на сьогоднішній день пропозиція в цій категорії житла в Києві не зростає, але й не падає, складаючи близько 900 кімнат. Практично незмінним залишається і кількість угод: щомісяця у столиці продається близько 50-60 кімнат.

Крім покупців з відносною невеликою сумою, якої не вистачає не тільки для придбання житла в столиці, а й у найближчому місті-супутнику Києва, квартири купують і заможні українці. Як правило, вони орієнтовані на центральну або наближену до неї частинами міста і прагнуть викупити частини у всіх власників, щоб поступово обзавестися гарною нерухомістю за відносно невисоку ціну. До слова, це приваблює в даний сегмент і перекупників. «Наприклад, не так давно пройшла операція з продажу трикімнатної комунальної квартири загальною площею 110 кв. м на вул. Артема. Перевага цієї угоди полягала в тому, що всі три її власника погодилися реалізувати свої частки. У результаті, об'єкт нерухомості з непоганим ремонтом був проданий за $200 тис., тоді як мінімальна вартість подібних апартаментів в цій частині міста складає $250 тис.», - розповідає директор з маркетингу SV Development Володимир Степенко.

За даними аналітиків, протягом року вартість квартир залишалася практично незмінною, а в порівнянні з докризовим періодом, ця категорія нерухомості подешевшала майже вдвічі в доларовому еквіваленті. Приміром, за $16 тис. зараз можна придбати кімнату площею 14,6 кв. м (кухня 7 кв. м) на вул. Жукова (Лісовий масив). Кімната площею 20 кв. м (кухня 12 кв. м) у новому будинку на 12-му поверсі 25-поверхового будинку на вул. Градинській (Троєщина) пропонуються вже за $25 тис. Кімната в 25 кв. м (кухня 12 кв. м) у новобудові на Дніпровській Набережній виставлена за $36 тис. Бажаючим придбати житлоплощу в центральній частині міста доведеться викласти ще більше. Приміром, кімната площею 22,3 кв. м на вул. Богомольця (Печерськ) коштує $62 тис., а інша - в 25 кв. м в царському будинку на вул. Лютеранській (зі стелями 4,1 м) виставлена за $54 тис.

На думку аналітиків, спостережувані тенденції протягом найближчого року істотно не зміняться, як і вартість більшості кімнат. Виняток можуть становити лише завищені за ціною кімнати, власники яких прагнуть продати їх протягом останнього року - такі об'єкти напевно будуть дешевшати.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продаж 71.93 кв.м ул.Ревуцкого 54 -А же/би 3 ЖК РЕВУЦКИЙ без %
Позняки, Ревуцкого вул. 54, 72/36/12 кв.м 7/25, 2 400 000грн., ЖК РЕВУЦКИЙ вул. РЕВУЦКОГО -54 -А, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продажа 65 кв.м ул.М.Ломоносова ж/б 16 ЖК ЭВРИКА
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 2 комнаты, 65/31/7 кв.м, 14/25, 30 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 16 ., ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Топ-оголошення

Складські та торгові приміщення
Запорізьке шосе, 500 кв.м, 100грн/кв.м/місяць, Надам в оренду складські та торгові приміщення в ...

Складські приміщення > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Сдам. 1-к.кв. 4/9, ж/м Парус.
Парусний пров., 1 кімната, 48/-/- кв.м, 4/9, 16 000грн/місяць, Сдам. 1-к.кв. 4/9, ж/м Парус. панель, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Сдам на Каруны комнату без проживания хозяев
Каруны ул., 2/9, 3 000грн/месяц, 3300-Сдам на Каруны комнату без проживания хозяев в 3х комнатной ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н