Вся нерухомість > Новини > Депутати заборонять підвищувати ціну газу і електрики
↑ До списку новин

Депутати заборонять підвищувати ціну газу і електрики

15 січня 2013

У парламенті зареєстровано законопроект про введення мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів, ціни газу та електрики для населення. Зняти цю заборону можуть лише тоді, коли в країні будуть повністю ліквідовані борги по зарплати. За даними Державної служби статистики, зараз цей показник досягає майже мільярда гривень. Крім того, законопроект «Про першочергові заходи щодо запобігання підвищенню цін і тарифів на житлово-комунальні послуги» пропонує встановити заборону на нарахування пені за прострочені комунальні платежі.

Законопроект внесений напередодні чергових переговорів з Міжнародним валютним фондом. Цей документ може застрахувати нас від зростання тарифів. Саме їх підвищення - одна з ключових вимог, через невиконання яких Україна вже давно не отримує фінансування від Фонду.

У минулому році, коли тарифи стримувалися через наближення парламентських виборів, їх зростання склало лише 0,2% - повідомило Держагентство статистики. Це найнижчі темпи зростання «комуналки» за останнє десятиліття.

У той же час прем'єр Микола Азаров наголошує, що Україна зможе обійтися без грошей МВФ, хоча буде важко. «Ми не візьмемо ці кредити на неприйнятних для нас умовах, але зробити це буде не так просто. Саме тому ми наполегливо прагнемо знайти компроміс із МВФ», - заявив він.

Питання зовнішнього фінансування загостриться вже в лютому. У нинішньому році уряд мусить погасити борги закордонним кредиторам на $9 млрд., з яких близько $6 млрд. - борг перед МВФ. Для порівняння, ця сума трохи менше половини золотовалютних резервів Національного банку, або приблизно десята частина того, що країна за рік заробляє від експорту товарів і послуг.

Олександр Паращій, аналітик інвесткомпанії Concorde Capital, нагадує: зараз Україна стрімко втрачає свої золотовалютні резерви. У коментарі «Известиям в Украине» він зазначив, що питання про співпрацю з МВФ має вирішуватися вже в лютому. Однак місія Фонду кілька разів переносила візит до Києва: спочатку переговори були безглуздими через наближення виборів, а коли вони завершилися, не було з ким їх вести - не було діючого уряду.

«Ми розраховуємо, що уряду все ж доведеться йти на відновлення програми співпраці з МВФ, що потребує корекції комунальних тарифів. Це призведе до прискорення інфляції до 8%, причому половину цього зростання забезпечить саме коригування тарифів у сфері ЖКГ», - вважає провідний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан. Вона впевнена: якщо уряд все ж ухвалить політичне рішення про подорожчання «комуналки», це стане основним чинником зростання цін в році, що наступив.

Владі залишиться можливість маневру, навіть якщо вона не отримає грошей МВФ. У нинішньому році на зовнішніх ринках вона планує зайняти близько $17 млрд., що цілком покриє потреби у валютних надходженнях.

Известия в Украине


Топ-оголошення

Продам. 1-к.кв. 7/9, ж/м Левобережный-3, ул.Гетманская ЖК "Олимпийский".
Лівобережний-3, 1 кімната, 40/-/- кв.м, 7/9, 51 000$, Продам. 1-к.кв. 7/9, ж/м Левобережный-3, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Продам. 2-к.кв. 2/5, центр. ул.Магдебургского права
Гопнер вул., 1, 2 кімнати, 42/-/- кв.м, 2/5, 55 000$, Продам. 2-к.кв. 2/5, центр. ул.Магдебургского ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Ірпінь, оренда однокімнатної квартири для 3-х чоловіків.
Університетська, 1 кімната, 45/28/8 кв.м, 2/2, 2 300грн/місяць, Ірпінь, р-н Академії, довгострокова ...

Квартири > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Сдам 3 ком(раздельные).Новострой- Впервые- Аркадия/ ж.к. Гагаринский
Аркадія, 3 кімнати, 100/64/12 кв.м, 16/24, 450$/місяць, Сдам 3 ком. квартиру.ВПЕРВЫЕ. Гагаринское ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

145 кв.м в новострое з виглядом на р. Дніпро
"нагорный", 4 кімнати 145/-/- кв.м 210 000$, у продажу 4 х комн квартира з 3 мя роздільними спальнями ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н