Вся нерухомість > Новини > Будівництво Києва за новим планом: чого чекати?
↑ До списку новин

Будівництво Києва за новим планом: чого чекати?

31 травня 2010

Скільки столиці потрібно житла? Як вирішувати проблеми із завантаженістю лівого і правого берегів? Чи розростеться Київ до столичного регіону? Ці та багато інших питань у новій концепції Генерального плану забудови Києва залишилися без відповіді. Концепція вже попередньо затверджена і офіційно з'явиться до вересня 2010 року. Після цього будуть проведені креслення вже безпосередньо генерального плану. "Засоби для розробки у Києва є", - повідомив виконуючий обов'язки начальника Головного управління містобудування та архітектури Сергій Броневицький. Думки експертів про те, чого чекати від забудови столиці, збирав кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

Скільки столиці потрібно житла? 

Найбільшою помилкою попередніх генпланів Києва був прорахунок в кількості населення. "У 1959 р. у Києві проживало 1,1 млн. чоловік. Передбачалося, що до 2020 року в Києві буде 2,200 млн. жителів. Але останні підрахунки показали, що в Києві вже проживає 2,760 млн. чоловік", - говорить перший заступник начальника КО "Центр містобудування та архітектури" Василь Присяжнюк.

За підрахунками Інституту демографії, до 2026 року населення Києва зросте до 3 млн. 300 тис. жителів. Розробники нової концепції генплану стверджують, що цього разу розрахунок ведеться з урахуванням цих показників.

"Ресурсних територіальних можливостей у Києві на даний момент - 6 тис. 400 гектарів. Це київські землі, вільні від будівництва, землі спецтерріторій. Це без обліку фонду застарілого житла", - стверджує В. Присяжнюк. За його словами, на цій території можна побудувати 43 млн. кв.м житла, але ніхто будувати стільки не буде.

"Будувати житло в центрі міста - це означає затягувати сюди інфраструктуру", - вважає депутат Верховної Ради України Ігор Лисов. За його словами, комфортабельне житло будується, але комфортабельної території та умов проживання немає.

Згодний з його позицією пан Присяжнюк: "На жаль, будівництво житла у нас випереджає будівництво інфраструктурних об'єктів: шкіл, садочків і т.д. Яскраві приклади цього - Дарницький і Голосіївський райони".

У свою чергу, завідувач кафедрою містобудування КНУБА Микола Дьомін зазначив: "Соціальна інфраструктура відстає на 60-70%. Інженерна - 40-45%. Протягом 50 років місто недоотримує близько 50% коштів розвитку інженерної та транспортної інфраструктури".

Берег Правий, берег Лівий 

Сьогодні диспропорція між Правим і Лівим берегом Києва за місцями роботи та проживання катастрофічна. "Потрібно максимально збільшувати місця прикладання праці на лівому березі", - вважає Микола Дьомін.

Крім того, прагнення всіх забудовників будувати виключно в центрі міста призвело до того, що у нас склався дисбаланс між населенням і зайнятістю населення. "Печерський, Шевченківський та частина Солом'янського району - це майже половина всіх робочих місць. На Лівому березі у нас всього 19% робочих місць. Але при цьому більше половини населення проживає на Лівому березі", - заявив Присяжнюк.

Заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва Ігор Соколов, у свою чергу зазначив, що територія повинна приносити доходи в бюджет, тому важливо її раціонально використовувати. Проте використання її має бути рівномірним.

Київ або столичний регіон? 

Експерти висловлюють думку, що варто розглянути розміщення житла в столичній області.

"У нас дуже завантажена центральна частина міста. До Києва люди повинні їхати на роботу. Сюди повинні їхати туристи. Якщо тут будуть одночасно і історичні пам'ятники, і готелі, і бізнес-центри, і школи та садки, то ми задихнемося", - вважає Ігор Лисов. Він упевнений, що все населення повинно жити на землі, в невеликих будинках.

У свою чергу Василь Присяжнюк каже, що на території приміської зони на 20 тис. гектарів можна побудувати 35-40 тис. кв.м житла. Але при цьому найбільш оптимальний варіант: "Зосередитися на внутрішньому розвитку, оновленні міста".

36 тис. кв.м житла можна розмістити в Київській області. 15-20% цього житла може бути багатоповерховим. Розвиватися область буде як єдина містобудівна система.

"Велика кільцева дорога відведе транзитний транспорт з Києва і буде сприяти економічному розвитку міст-супутників", - упевнений головний архітектор "УкрНДІ Програждансельстрой" Сергій Буравченко.

Розробники нової концепції Генплану забудови Києва приходять до радісного для жителів Київської області висновку: створення столичного регіону необхідно, і він буде створений рано чи пізно. Це лише питання часу. При цьому головне, щоб централізація області сталася рівномірно і не залишала "за бортом" депресивні території.

ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Здам. 3-к.кв. 9/15, центр. Набережна Сичеславская 49 ЖК "Фестиваальный".
Набережна Ленина вул. 49, 3 кімнати 110/-/- кв.м 9/15, 35 000грн./місяць, Здам. 3-к.кв. 9/15, центр. ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продам 1-ю квартиру 51м, Коноплянская 22б ЖК "Навигатор" 2 без комиссии
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 1 комната, 51/19/15 кв.м, 10/25, 53 000$, Продам 1-ю квартиру ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Кіровоградська обл. > Устинівський р-н > Устинівка

Здам 1-кімнатну Дарницький р-н. вул.Гмирі 20.у новому будинку. Обладнана меблями та технікою. Меблі в спальні можна дооб
Позняки, Гмирі вул., 20, 1 кімната, 37/17/9 кв.м, 4/24, 14 000грн/місяць, Здам 1-кімнатну Дарницький ...

Квартири > Здам > Київ > Дарницький р-н

Пропоную купити квартиру вул. Сагайдачного.
Новий, 45/28/6 кв.м, 2/2, 30 000$, Пропоную купити квартиру вул. Сагайдачного. 2 кімнатна квартира, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н