Вся нерухомість > Новини > Українці скуповуються в ТРЦ по-новому
↑ До списку новин

Українці скуповуються в ТРЦ по-новому

18 червня 2014

З початку року політична й економічна нестабільність, коливання курсу долара і загроза втрати роботи змусили українців перейти на «економну» модель поведінки, свідчать результати дослідження Advanter Group, пишуть «Вести».

«Є позиції, які до кризи схильні найменше - їжа, ліки, косметика, але і тут люди прагнуть скоротити витрати», - зазначив глава офісу JLL в Україні Дмитро Сенніченко.

За даними Держстату, з початку року структура споживання вже змінилася: у першому кварталі зросли витрати українців на комунальні послуги до 12,9% у загальній структурі витрат (у порівнянні з 11,2% на кінець 2013 р.), а охорону здоров'я до 5, 7% (5%). Одночасно люди стали менше витрачатися на продукти харчування - це вже не 39,2% всіх витрат, а 37,6%. Також просіли витрати на транспорт - з 12,4% до 10,4%.

Постраждали бутіки і ресторани

Від економії населення найбільше постраждав fashion - продаж дорогого модного одягу скоротилися в грошовому відношенні на 40-50% порівняно з минулим роком. При цьому українці стали виходити з дому, точно знаючи, що саме і якої марки вони хочуть придбати.

Сильно змінилася поведінка покупців в торгово-розважальних центрах. Раніше це виглядало так: вибір ТРЦ «для погуляти-розважитися», прогулянка по бутиковій галереї в цьому ТРЦ, вибір моделі і тільки потім покупка. Тепер же, згідно з дослідженням Advanter Group, покупці прагнуть поїхати в гіпермаркет-дискаунтер, а не відвідати найближчий зручно розташований магазин, витрачають більше часу на вибір замість покупки першого вподобаного товару. Багато хто взагалі перестав проводити час у розважальних торгових центрах, щоб уникнути спокуси витратити гроші.

Частіше відмовляються від покупок, які раніше здійснювалися в кредит (мобільні телефони, гаджети і т. д.) і від відвідування ресторанів.

Правда, навіть при всьому цьому частка спонтанних покупок залишається значною. «Стимул здійснення більшості покупок як був емоційним, так і залишається зараз. Тільки тепер споживач намагається знайти якесь раціональне виправдання. Якщо його знайти не виходить, покупка відкладається до кращих часів», - пояснив «Вестям» директор аналітичного департаменту групи компаній Advanter Group Вадим Савельєв.

Наприклад, в магазині посуду раптом спостерігається сплеск інтересу до форм для випічки, а середній чек за такими покупкам перевищує 200 грн. Так виявляється спроба економити - не купувати торти чи кулінарні вироби, а готувати вдома.

Заощаджене витратять пізніше

Змінилися також принципи планування сімейного бюджету. Якщо для більшості українців до останнього часу не характерно відкладати частину доходу, то тепер вони почали активно економити. Але оскільки особливої ​​довіри до банків немає, а купівля валюти по актуальному курсу не виглядає логічною, зекономлені кошти залишаються на руках. Тобто ресурс для здійснення покупок в українців є.

Тому ТРЦ не поспішають міняти формат і зменшувати розважальні зони, розраховуючи, що споживач втомиться від обмежень і повернеться в звичний формат відпочинку. «Люди як хотіли емоцій і розваг раніше, так і хочуть зараз. Розважальна частина торгового центру стане основним якорем, для притягування потоків», - вважає Вадим Савельєв.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

1-кімнатна Святошинський р-н. Стеценка 75Б. Можна заїхати та жити. м. Академмістечко, м. Нивки або м. Сирецька 10 хвилин
Нивки, Стеценка вул., 75Б, 1 кімната, 48/17/16 кв.м, 4/7, 62 000$, 1-кімнатна Святошинський р-н. ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Оренда!!! Вперше!!! Мокра/Кудряшова/3!!! Метро Вокзальна!!!
Солом'янка, 4 кімнати, 133/70/22 кв.м, 9/17, 1 000$/місяць, Пропонується в оренду!!! Вперше!!! ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

БЕЗ % Аренда помещения 60 м2, , ул. Березняковская 29. Супер Фасад!!!
Березняки, Березняковская ул., 29, 60 кв.м, 18 000грн/месяц, БЕЗ % Аренда помещения 60 м2, , ул. ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
Гагарина пр., Одесская, Гагарина пр., 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - ...

Кімнати > Здам > Харків > Червонозаводський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, -Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Івано-Франківськ