Вся нерухомість > Новини > У селах-примарах живуть без магазинів і лікарень
↑ До списку новин

У селах-примарах живуть без магазинів і лікарень

3 вересня 2013

З кожним роком селян у Харківській області стає все менше: люди в пошуках кращого життя виїжджають з глухих сіл в селища побільше, пише газета «Сегодня». Таким чином, в області можна нарахувати десяток сіл, де більше не залишилося життя. Тільки за останній рік з карти безслідно зникло два села - Веселе і Шляхове, в якому не залишилося жодної єдиної хати.

Як розповіли нам в облуправлінні статистики, з 1679 сіл в 66-ти живуть менше десяти осіб. У таких населених пунктах, де живуть в основному пенсіонери, немає ні магазинів, ні лікарень. Щоб покращити життя подібних поселень, обласні чиновники сподіваються на програму, згідно з якою села зможуть об'єднуватися і отримають гроші на відновлення інфраструктури.

Одне з сіл в сумному списку - Барабашівка Великокомишеватської сільради (Барвінківський район), де прописано всього чотири людини. За словами секретаря сільради Галини Василівни, пенсіонери змушені жити далеко від цивілізації без магазину і промпідприємств, але іноді підприємці заїжджають до них, щоб постачати елементарні предмети домашнього вжитку.

А ось село Сергієва Балка Лукашівської сільради (Близнюківський район) за часів Союзу було вельми заможним: мало того, що жили тут близько 100 осіб, була тут і птахофабрика, де вирощували качок, клуб і магазин. Близько 20 років тому птахофабрику закрили і навіть будівлі розібрали: разом з фермами випарувалися і жителі.

«Туди люди приїжджали цілеспрямовано, щоб працювати на фабриці і селилися неподалік. Вона закрилася, роботи не стало, і потихеньку народ почав роз'їжджатися: хто повернувся в рідні краї, інші вирушили на пошуки роботи. Зараз там залишилася одна сім'я з п'яти осіб, яка тримає велике господарство, володіє власним ставком, розводить баранів, за рахунок цього і живуть. До найближчого села їм доводиться їхати три кілометри, але добре, що асфальт є», - розповіла нам секретар Лукашівської сільради Наталія Геращенко.

Обласні чиновники пропонують селянам з'їхатися, щоб укрупнити поселення і забезпечити народ необхідним. Тому і розроблено законопроект, завдяки якому села зможуть добровільно об'єднатися і отримувати допомогу з держскарбниці.

«Якщо громада, яка створюється відповідає перспективному плану формування громад, то їй нададуть субвенцію на створення інфраструктури. Пропозиції на їх рахунок дає обладміністрація, а загальний розмір субвенцій буде визначатися законом про держбюджет», - розповів голова постійної комісії Харківської облради з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту, етики та депутатської діяльності Микола Титов.

За його словами, питання, які пов'язані із втіленням ініціативи в життя, зараз розглядаються органами самоврядування на місцях, збираються пропозиції та зауваження.» Після їх опрацювання та узагальнення можна буде говорити більш конкретно, але вже зараз можна сказати, що більшість схвалює ідеї та цілі, які закладені в законопрект», - говорить Титов.

Посохов Павло, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Оренда 2 кімнатної квартири на Русанівці, метро Лівобережна
Русанівка, Шамо (Давидова) бульв., 16, 2 кімнати, 54/-/9 кв.м, 2/16, 16 000грн/місяць, Довгострокова ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Лиманная/Николаевская дор./ост. Фабрика Нетканных материалов, 1/1, 42 кв.м.
Лиманная ул., 2 комнаты, 42/-/6 кв.м, 1/1, 43 000$, Продам 2 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

м.Почайна 10мин.езды комната для 1-2-чел.БЕЗ ХОЗЯЕВ пр.Маяковского-начало
Троєщина, 3 000грн/місяць, ФОТО РЕАЛЬНОЕ = комната с балконом.для 1-2-чел.БЕЗ ХОЗЯЕВ пр.Маяковского ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

кімната для троещина ул.Лисковская ТРЦРайон
Троєщина, 2 500 грн./місяць, Терміново здам кімнату на Троєщині. ул.Лисковская 5 ціна 2500 гр. Є все ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Комісія 25% Здам гарну 2-кім ЖК Ліко Град Здановської (Ломоносова), 46/1
Теремки-1, 2 кімнати, 75/42/16 кв.м, 14/17, 25 000грн/місяць, Комісія 25% З 08.05.24р. здається ...

Квартири > Здам > Київ > Голосіївський р-н