Вся нерухомість > Новини > Що робити, якщо ЖЕК не ремонтує будинок
↑ До списку новин

Що робити, якщо ЖЕК не ремонтує будинок

31 травня 2010

«Добрий день,« Юрлікбез »! У нас є квартира в одноповерховому будинку на 3 господаря. Вона приватизована, будинок належить ЖЕКу. Усі ремонтні роботи (причому, не косметичні, а капітальні) виробляли за свій рахунок, тому що в ЖЕКу говорили, що у них немає такої можливості. Зараз ми хочемо зняти квартиру з балансу ЖЕКу, але у нас є заборгованість по квартплаті. Чи можна зробити перерахунок по квартплаті в зв'язку з тим, що ЖЕК не виконував ремонтні роботи? Які потрібні для цього документи?». Ірина, м. Донецьк.

Консультує Наталія Горчева, юрист корпорації «Глобал Консалтинг»: 

«Так, Ірина, перерахунок зробити можна, так як ЖЕК зобов'язаний своєчасно провадити ремонт житлових будинків та ін. Це входить і в Типовий перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який затверджений Постановою Кабміну України від 20 травня 2009 р. N 529. Невиконання ЖЕКом обов'язків по ремонту жилого приміщення у випадках, викликаних невідкладною необхідністю, дає вам право провести ремонт самостійно і стягнути з ЖЕКу вартість ремонту або зарахувати її в рахунок квартплати (ст. 176 Житлового кодексу України).

Для того, щоб вам зробили перерахунок по квартплаті, потрібно: 

1) зібрати і зберегти квитанції про купівлю-продаж будматеріалів, які були використані в ремонтних роботах, акти виконаних робіт підрядної організації, яка виконувала ремонт - для того, щоб визначити загальну суму витрат;

2) написати заяву в ЖЕК після здійснення ремонту з проханням зарахувати вартість ремонту в рахунок квартплати або плати, представивши копії квитанцій.

Відповідно до п. 1. ст. 906 Цивільного кодексу України збитки, завдані власнику квартири невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем (ЖЕКом) у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Увага! Копії відповідей з ЖЕКу обов'язково потрібно зберігати!

Після виконання цих дій, якщо ЖЕК все ж таки відмовиться провести взаємозалік, ви можете не платити квартплату або плату за обслуговування будинку та прибудинкової території.

Якщо всі дії по взаємозаліку виявилися безрезультатними, можна звернутися до суду. У позові повинні бути заявлені вимоги щодо ЖЕКу про відшкодування мешканцям даного житлового будинку майнової шкоди, яка виникла через неналежне виконання ним своїх обов'язків.

"СЕГОДНЯ"


Топ-оголошення

Продам 3-х ком. просторную, светлую, квартиру пр.Гагарина/ЖК "Четыре сезона".
Центр, 3 комнаты, 101/51/22 кв.м, 9/24, 128 000$, Продам 3-х ком. просторную, светлую, квартиру ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

1-кімнатні вул. Каунаська 27 же/би 5 ЖК "Star City" Без %
Соцгород, Каунаська вул. 27, 1 кімната 45/15/13 кв.м 8/25, 34 819$, Соцгород, ЖК "Star City" ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Топ-оголошення

--метро Черниговская 10мин.ОТЛИЧНАЯ комната для 1- 2 чел БЕЗ ХОЗЯЕВ ул.Закревского
Троещина, 3 000грн/месяц, м.Черниговская 10мин.езды Сдается комната БЕЗ ХОЗЯЕВ для 1-для 2 чел 3000гр ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Продам ОСГ, вторичка
Ленина, 145 соток 80 000$, Гостомель 145 соток, ОСГ- вторичка, 17 км. від КП, шикарний фасад 154 ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Гостомель

Продам 1- ком. кв. с индивид. отоплением в новом доме на 7-й ст. Б.Фонтана
Чубаевка, 1 комната, 33,2/17/9,7 кв.м, 1/6, 47 000$, Продам отличную 1- ком. квартиру с ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н