Вся нерухомість > Новини > Відбір землі спрощують
↑ До списку новин

Відбір землі спрощують

26 травня 2010

Парламентарі хочуть розширити перелік суспільних потреб, посилаючись на які органи влади мають право викупити земельну ділянку. Вони пропонують додати в профільний закон всього два поняття: будівництво та капітальний ремонт. Після чого, на думку юристів, держава зможе повернути собі будь-яку ділянку.

Згідно з законопроектом № 6405, зареєстрованому на сайті Верховної Ради депутатами Олександром Заяцем та Ігорем Прасоловим (Партія регіонів), пропонується викуповувати ділянки, які перебувають у приватній власності, не тільки для створення міських парків, реконструкції та обслуговування дошкільних навчальних закладів, стадіонів, майданчиків для відпочинку та кладовищ, але і для будівництва і капітального ремонту. При цьому парламентарії бажають скоротити термін письмового повідомлення власника органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування про прийняття рішення про викуп ділянки з трьох місяців до тридцяти днів. Таким чином, нині чинний закон «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, на них розташованих, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб або суспільної необхідності» піддасться радикальній модернізації.

Аліна Трофімова, юрист ЮК «Правова гільдія «ВікторіАл» говорить, що пропозиція щодо зменшення терміну повідомлення може призвести до суттєвих порушень прав власників землі та нерухомості. «Процедура повідомлення припускає, що якщо неможливо вручити рекомендаційний лист власникові особисто (через відсутність за місцем знаходження об'єкта викупу), то органи влади можуть опублікувати в пресі інформацію про викуп його об'єкта. Таким чином, людина, будучи в місячній відпустці (від'їзді), пропускає момент, коли вирішується питання про викуп її землі та нерухомості, і позбавлений можливості брати участь в обговоренні умов», - додає пані Трофімова.

Уточнити хочуть і поняття «викупна ціна», виключивши з неї упущену власником земельної ділянки вигоду в зв'язку з достроковим припиненням його зобов'язань перед третіми особами. Також регіонали пропонують виключити окремі положення «з метою уберегти місцеві влади від невиправданих витрат у процесі відчуження земельних ділянок».

«Даний законодавчий акт навіть у чинній редакції є зручним інструментом для органів державної влади та місцевого самоврядування для перерозподілу права власності на об'єкти нерухомості і земельні ділянки, які перебувають у приватній власності, під виглядом громадських потреб. Витрати на викуп будуть мінімальними, єдине, чого потрібно дотриматися, це викуповувати за бюджетні кошти», - вважає Аліна Трофімова. І додає, що ті зміни, які пропонується включити до тексту закону, можуть призвести до того, що процедура заволодіння приватною власністю для органів влади стане більш швидкою і дешевою.

Як писали «i», в листопаді 2009 парламентарії подолали вето президента Віктора Ющенка на закон № 3682 «Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з причин суспільної необхідності». Підтримали документ з другого разу 326 депутатів при необхідних 300. При цьому юристи говорили, що список самих ділянок, які можна забрати / викупити для суспільної необхідності, в документі досить розмитий. Знайти аргументацію, що на цій конкретній землі потрібно створити об'єкт загального користування - міський парк або майданчик для відпочинку, - чиновникам буде нескладно. Тепер же, якщо документ буде проголосований, то підвести під «необхідність» можна взагалі будь-яку ділянку.

«Єдиним втішним моментом є положення, що право власності на земельну ділянку та інші об'єкти, викуплені для суспільних потреб, переходить до держави чи територіальної громади після укладення договору купівлі-продажу (іншої угоди, що передбачає перехід права власності) та його державної реєстрації», - каже Аліна Трофімова. За її словами, для укладення такої угоди потрібно волевиявлення обох сторін. «Тобто, щоб оформити договір про придбання ділянки та об'єкту нерухомості на ньому, згоду власника і його підпис на нотаріальному договорі все ж таки необхідно отримати», - резюмує юрист.

Ніна МіщенкоЭкономические известия


Топ-оголошення

Продается 42.96 кв.м пер.Балтийский переулок ЖК Навигатор
Куреневка, 1 комната, 43/15/12 кв.м, 15/25, 48 000$, Продается 1-комнатная квартира в ЖК Навигатор, ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Сдам. 2-к.кв. 4/5, центр, пр.Дмитрия Яворницкого 46
Новий, 2 кімнати, 52/-/- кв.м, 4/5, 18 000грн/місяць, Сдам. 2-к.кв. 4/5, центр, пр.Дмитрия ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продажа 1-комнатных, ул.М.Ломоносова ж/б 19 ЖК Эврика
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 37/17/9 кв.м, 12/24, 11 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 19., ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Продам 3 комнатную квартиру, Французский бул./Довженко, 4/5, 58 кв.м.
Французский б-р, 3 комнаты, 58/-/- кв.м, 4/5, 45 000$, Продам 3 комнатную квартиру, Французский ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Лобановського пр. 150 Д, 1к., м. Деміївська, 19500грн./міс., євроремонт, 60кв.м., 18/23пов
Автовокзал, Лобановского (Краснозвездный) просп., 150 Д, 1 комната, 60/24/18 кв.м, 17/23, ...

Квартири > Здам > Київ > Голосіївський р-н