Вся нерухомість > Новини > Урбанізація та життя в багатоповерхівках порушує природний ритм життя
↑ До списку новин

Урбанізація та життя в багатоповерхівках порушує природний ритм життя

8 червня 2010

За даними Держкомстату, в Україні 31,5 млн. чоловік живуть в містах, 14,4 млн. - у селах. При цьому темпи української урбанізації вище світових.

За даними ООН, 51,5% населення планети вважають за краще жити в містах, і 48,5% - за їх межами. У той час, як в Україні городяни становлять 67% населення.

У пошуках кращого життя сотні сільських жителів переїжджають в міста. Щороку з карти України зникають кілька селищ. У Харківській області за 10 років зняли з реєстру три села, і більше 70 населених пунктів - на межі зникнення. У 2009 році у Волинській області зникли 8 населених пунктів.

За чотири останні роки в Україні зняли з обліку 117 населених пунктів, а за всі роки незалежності (з 1991 року) перестали існувати 504 населених пункти.

Збільшення міського населення - тенденція загальносвітова. Але урбанізація в Україні та розвинених країнах - абсолютно різні процеси. За словами директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елли Лібанової, в розвинених державах відтік людей із села в місто обумовлений технічним прогресом в агропромисловому комплексі, а в Україні на переїзд в місто штовхає нерозвиненість інфраструктури в сільській місцевості та вкрай непривабливі умови роботи (якщо ця робота взагалі є!).

А директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає, що в мегаполісах, де будуються хмарочоси, людина живе в бетонно-металевій коробці, вона повністю ізольована від природних потоків землі, повітря і сонця, втрачає природний ритм життя. «У результаті нас з кожним роком стає на 300 тисяч менше, тривалість життя знижується, і з'являється все більше людей, схильних до суїциду», - стверджує політолог.

У розвинених країнах урбанізації протидіє так звана маятникова міграція - щоденні поїздки сільських жителів на роботу в місто. Наприклад, лінія метро Стокгольма простягається на 20 км за межі міста. До станцій підземки примикають швидкісні електрички. Так що сільським жителям, які працюють у місті, не треба нікуди переїжджати.

На думку соціологів, для ліквідації демографічного перекосу необхідно стерти межу між містом і селом, розвиваючи в селах інфраструктуру.

Зараз у Європі поділу на міських і сільських немає: населення стає однорідним. Наприклад, в Австрії та Швейцарії більшість людей живе в невеликих містечках, які за своїм комфортом та благоустроєм не поступаються мегаполісам.

Марина КорчевськаПортал Est!


Топ-оголошення

Продам 1-ком. квартиру ул.Инглези/ЖК "Цветок".
Таїрова, 1 кімната, 52/23/14 кв.м, 14/19, 45 000$, Продам 1-ком. квартиру ул.Инглези/ЖК "Цветок". ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам светлую квартиру, евродвушка, жк Аквамарин/Фонтанская дор., 17/21, 60 кв.м.
Фонтанская дор., 2 комнаты, 60/-/- кв.м, 17/21, 60 000$, Продам светлую квартиру, евродвушка в жк ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

От собственника. Аренда офиса 2422 кв.м., на Подоле. Контрактовая площадь.
Поділ, 2422 кв.м, 14$/кв.м/місяць, Без комиссии от собственника. Аренда офисного помещения (фасадного ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Продажа 48.11 кв.м ул.Полесская 6 ЖК ВУДСТОРИЯ
Новая Дарница, Полесская ул., 6, 1 комната, 48/18/18 кв.м, 15/25, 60 000$, м.Красный Хутор, ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаж 2-кімнатних вул. Коноплянская 22 же/би 1 ЖК Навігатор-2 Без %
Мінський масив, Коноплянская вул. 22, 2 кімнати 72/27/18 кв.м 17/25, 69 590$, м. Мінська ЖК Навігатор ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н