Вся нерухомість > Новини > ЖКГ: Тарифна бомба
↑ До списку новин

ЖКГ: Тарифна бомба

8 грудня 2010

Значне зростання цін на енергоносії вдарить по населенню, оскільки призведе до підвищення вартості продуктів харчування та житлово-комунальних послуг. За словами екс-голови МінЖКГ Олексія Кучеренка, в платіжній квитанції за житлокомпослуги частка ціни на енергоресурси становить 60-70%.

У 2011 році очікується двократне збільшення цін на електроенергію, що відпускається для потреб населення. А вже в серпні її вартість зросте ще на 39%. Так підвищаться ціни, якщо уряд затвердить проект прогнозним балансом електроенергії та палива, який зараз перебуває на розгляді чиновників.

З квітня наступного року на 50% підвищиться вартість газу для населення і підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання. Для цих цілей в Україні використовується газ внутрішнього видобутку, але через жалюгідний фінансовий стан НАК «Нафтогаз Україна» подорожчання «блакитного палива» не уникнути.

Ймовірно, не виправдаються очікування Миколи Азарова щодо ціни імпорту російського газу в наступному році. Прем'єр планує купувати у «Газпрому» газ по $230-235 за тисячу кубометрів, проте прогнози «Нафтогазу» набагато песимістичніші - $269.

«Уряд постарається пом'якшити удар від зростання ціни на газ і частково компенсувати збільшення витрат для підприємств і громадян. Зазвичай держава прагне підтримати внутрішніх споживачів за рахунок скарбниці. Але сьогодні можливості бюджету набагато скромніші, ніж раніше, тому стримувати зростання цін і тарифів Кабміну буде складніше. Можливо, подорожчання товарів і комунальних послуг не буде одномоментним після підвищення ціни на електроенергію, але ціни, безсумнівно, стануть рости швидше», - прокоментував ситуацію для Weekly.ua голова Київської спілки підприємців і роботодавців Сергій Куликов.

І це аж ніяк не дрібниця, адже реальні доходи населення ще не вийшли на докризовий рівень. «Тому підвищення вартості послуг ЖКГ може обернутися зростанням заборгованості з їх оплати», - прогнозує голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

Підвищення цін на енергоносії перешкодить багатьом українцям здійснити мрію про власний нових оселях - воно теж подорожчає, оскільки в собівартості виробництва цементу, основного матеріалу при будівництві будинків, частка ціни на газ, за даними Мінрегіонбуду, становить 40-45%.

«Зростання тарифів на електроенергію вплине на роботу всіх суб'єктів господарювання - всі вони так чи інакше користуються електроенергією. Струм необхідний як для виробництва телевізора, так і для виробництва молока», - пояснив Сергій Куликов.

Негативні наслідки зростання цін на енергоресурси, про які попереджають експерти, не змусять себе довго чекати - вже стосовно до бензину. Справа в тому, що в новому Податковому кодексі, з початку 2011 року ставка акцизного збору на бензин зросте на 37,2% - з 132 до 182 євро за тонну, а на скраплений газ, який використовується в якості автомобільного палива, - 40 євро за тонну . І хоча норми нового документа ще не діють, вартість послуг столичних служб таксі вже збільшилася в середньому на 5-10 грн за поїздку - таким чином таксисти компенсують майбутні втрати. Через це ж автопарки погрожують підвищити ціни на проїзд у громадському транспорті у півтора-два рази.

Подорожчання електрики, газу та бензину уряд спробує компенсувати контролем за цінами на продукти харчування:

- Не більше ніж на 10% оптові та роздрібні торговці зможуть підвищувати ціни на крупи, яловичину, свинину, м'ясо птиці, варені ковбаси, сир, молоко, сир, сметану, вершкове масло і курячі яйця;

- Не більше ніж на 5% імпортер або виробник зможе збільшити вартість пшеничного і житнього борошна, хліба, макаронних виробів, цукру і соняшникової олії. Роздрібні продавці зможуть підвищити відпускні ціни на ці продукти не більше ніж на 10%;

- Держава буде тримати на «особливому контролі» ціни на сало, сосиски, сардельки, свіжу рибу, оселедець, картоплю, капусту, моркву, буряк, цибуля, часник, дитяче харчування і товари для дітей.

Світлана Долінчук, Weekly.ua


Топ-оголошення

Лобановського пр. 150 Д, 1к., м. Деміївська, 19500грн./міс., євроремонт, 60кв.м., 18/23пов
Автовокзал, Лобановского (Краснозвездный) просп., 150 Д, 1 комната, 60/24/18 кв.м, 17/23, ...

Квартири > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Продам 2-кімн. квартиру на Татарці з ремонтом, меблями та технікою
Татарка, Подгорная ул., 3, 2 комнаты, 49/33/4 кв.м, 7/9, 77 000$, Підгірна вул., 3 (кут з вул. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продажа офиса с ремонтом 68 кв.м., в БЦ, Глубочицкая 17. (2 кабинета)
Лук'янівка, 68 кв.м, 985$/кв.м, Продажа офисных помещений в Новом Бизнес-центре на ул. Глубочицкая ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Два дома на одном участке на Ленпосёлке по интересной цене
Ленпоселок, 5 и более комнат, 135 кв.м, 6 соток, 75 000$, Два дома на одном участке. Первый дом: ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Малинівський р-н

новий ексклюзив! 115 кв.м в новострое з ремонтом!
"нагорный", 3 кімнати 115/-/- кв.м 125 000$, 3х комн квартира з шикарним плануванням 115 кв.м в ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н