Вся нерухомість > Новини > Ремонт у квартирі: як «побудувати» бригаду
↑ До списку новин

Ремонт у квартирі: як «побудувати» бригаду

27 травня 2011

Будівельні бригади почали активно підвищувати розцінки на свої послуги, не дивлячись на істотне скорочення кількості замовлень на ремонти. При цьому, за національною традицією, подорожчання послуг ніяк не відбивається на поліпшенні якості виконуваних робіт.

Ціна питання

Власники житла в новобудовах все частіше намагаються якомога довше відтягувати початок ремонту, а серед власників старих квартир на ремонт вирішуються зовсім одиниці. За спостереженням комерційного директора будівельної компанії Proxima Андрія Перебийноса, в січні-квітні 2011 р. кількість замовлень з боку приватників скоротилася на 10% в порівнянні з АППГ. «За статистикою, 40% покупців роблять ремонти протягом року після введення будинку в експлуатацію, ще стільки ж власників приступають до них через два роки після здачі об'єкта, а ті, що залишилися, відкладають його в довгий ящик. Враховуючи, що з початку кризи обсяг будівництва суттєво впав, замовлення зменшилися і у спеціалізованих бригад», - каже А. Перебийніс. А директор будівельної компанії «Міскам» Максим Зеленков додає, що велика частина їхніх замовлень припадає на ремонт квартир на вторинному ринку нерухомості, тоді як обробкою житла в новобудовах вони займаються вкрай рідко.

У спеціалізованих компаніях відзначають, що більшість жителів столиці, за відсутності коштів, в змозі виконати лише частковий косметичний ремонт - заміну шпалер, фарбування стелі або укладання підлогового покриття, тоді як авторський ремонт, що передбачає наявність дизайн-проекту і капітальної реконструкції приміщення, зараз практично не затребуваний . «У нас був один випадок, коли юнакові довелося продати свою машину для того, щоб відремонтувати квартиру», - розповідає М. Зеленков.

У нинішньому році все більша кількість замовників прагне зробити ремонт, не залучаючи бригаду і віддаючи перевагу вузьким фахівцям - плиточник, сантехнікам, малярам. З одного боку, це дозволяє істотно заощадити, оскільки послуги виконроба коштують недешево (20-50% від загального кошторису), з іншого - контролювати якість виконаних робіт на всіх етапах. Більше того, багато замовників з метою контролю над витратами стали закуповувати будівельні матеріали разом з найнятими фахівцями, не довіряючи просто звітам. Справа в тому, що чеки найчастіше оформляються у магазинах, розташованих на території ринків, і більшість з них виписується на суму, яка суттєво перевищує реальну вартість товару. Контроль кожного етапу дозволяє також уникнути ще однієї поширеної проблеми - крадіжки будівельних матеріалів, які потім пропонуються в оголошеннях «за ціною, нижчою за магазинну».

Однією з найважливіших причин падіння кількості замовлень стало зростання цін на послуги бригад, які в 2011 р. року практично вийшли на докризові показники. М. Зеленков каже, що укладання стяжки подорожчала з $4-5 до $6-10 за кв. м залежно від обсягу робіт, вирівнювання стін - з $5 до $6-10 за кв. м. Укладання плитки тепер обходиться в $15 за кв. м (у минулому році - $8-10 за кв. м), фарбування стелі - 20-25 грн за кв. м (раніше 10 грн за кв. м), а обклеювання шпалерами - 40 грн. / кв.м. (У минулому році - 20-25 грн за кв. м). «Комунальні послуги, як і вартість продуктів, дорожчають, тому ми змушені підвищувати плату за нашу роботу», - розповідають у "Міскамі».

Маса тонкощів

Втім, підвищення прайсів будівельними бригадами аж ніяк не гарантує високу якість виконання робіт. Спеціалізовані форуми рясніють інформацією про те, як підпилий фахівець криво уклав плитку, а сантехнік при монтажі бойлера перерізав електричні дроти. За словами А. Перебийноса, одна з головних проблем, з якою стикаються замовники - це ремонт системи водопостачання. «Укладати ПВХ-труби в багатоповерхових будинках не можна, оскільки вони можуть не витримати тиску, в результаті чого доведеться ремонтувати ванні кімнати всім сусідам знизу. Однак багато фахівців це правило успішно ігнорують», - розповідає він.

Ще однією типовою проблемою кожного ремонту можна вважати електрика. Перед початком опоряджувальних робіт рекомендується намалювати схему розміщення проводки, що дозволить при монтажі сантехніки уникнути проблеми її пошкодження та необхідності руйнувати стіни.

Пильну увагу необхідно звернути і на електричні автомати, які «відповідають» за ванну кімнату. Це повинні бути пристрої захисного відключення, які захистять від удару струму, наприклад, при падінні фену у воду. При цьому рекомендується виводити окремий автомат на кондиціонер, бойлер та інше обладнання.

При укладанні паркету в нових будинках проблему становлять проходять в стяжці труби системи опалення. З одного боку, забудовники зазвичай готові надати схему їх розміщення, але з іншого, немає ніяких гарантій, що вони не були зрушені з зазначених у плані місць в процесі будівництва. Саме тому у бригади, яка займається укладанням паркету, має бути спеціальне обладнання, що визначає точне місцерозташування труб. Забудовники зізнаються, що при співробітництві з недосвідченими фахівцями в 9 з 10 випадків проблем затоплення сусідів не уникнути.

Одне з найбільш важливих питань полягає в тому, яким чином оцінити кваліфікацію і чесність будівельників. Виконавчий директор компанії Real Estate Solutions Андрій Борщ зазначає, що в першу чергу необхідно попросити виконроба скласти кошторис робіт, вказавши необхідний обсяг і вартість будівельних матеріалів. Оцінити правильність підрахунків можна, запросивши іншу бригаду або звернувшись у велику будівельну компанію. «Бажано також зв'язатися з людьми, у яких працювала ця бригада. А ще краще - особисто відвідати ці квартири, що дозволить оцінити якість роботи фахівців», - радить він, додаючи, що 90% ремонтників визначають обсяг робіт, так само як і перелік необхідних матеріалів, «на око».

У кошторисі також необхідно вказати конкретні терміни виконання робіт, графік поставки будівельних матеріалів і непередбачені витрати. Останньому пункту експерти також рекомендують приділити особливу увагу, оскільки багато бригади закладають на додаткові витрати непомірні сум, що досягають 20% від вартості усього кошторису. Не рекомендується також залучати так званих багатопрофільних фахівців, які, наприклад, можуть укласти плитку, пофарбувати стіни і зробити сантехнічне розведення. Більшість з таких «багатоверстатників» стали освоювати суміжні області лише з початку кризи, тому прийнятного рівня якості від них чекати не доводиться.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Пастера: продам просторную 2 ком квартиру в новом доме в тихом центре!
Мечникова ул., 2/1, 2 комнаты, 76/46/24 кв.м, 8/12, 65 000$, Мечникова / Пастера, 8/12 эт., продам ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Аренда офиса в Бизнес-центре на Подоле, Сагайдачного, офис 327 кв.м.
Поділ, 327 кв.м, 14$/кв.м/місяць, Без комиссии от собственника. Аренда офиса возле метро "Почтовая ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Топ-оголошення

Продам новую 1-ком.квартиру в жк РОДОС на ул.Генуэзской.
Аркадия, 1 комната, 28/-/- кв.м, 4/24, 48 000$, Продам красивую, новую 1-комнатную квартиру-студию в ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам. Дом. 470 м.кв. 15 соток. Березановка, ул.Белградская.
Березанівка, 5 і більше кімнат, 470 кв.м, 15 соток, 300 000$, Продам. Дом. 470 м.кв. 15 соток. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Экслюзивная 3-х комнатная квартира с дизайнерским ремонтом центр Лукьяновка Шевченковский (ул. Коперника, 3)
Лукьяновка, Коперника ул., 3, 3 комнаты, 125/76/18 кв.м, 2/24, 399 000$, Эксклюзивная 3-х комнатная ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н