Вся нерухомість > Новини > У 2012 році в Україну введуть податок на нерухомість
↑ До списку новин

У 2012 році в Україну введуть податок на нерухомість

5 січня 2012

За останні роки місцеві бюджети перетворилися в зарплатні каси лікарям, вчителям та іншим бюджетникам, повідомляє консалтингова компанія "SV Development".

На це йде 90 відсотків місцевих ресурсів. Решта залишається на енергоносії, компослуги, перев'язувальні матеріали в лікарнях та інше, - говорить експерт Асоціації міст України 28-річний Олександр Слобожан.

Як і раніше, місцеві бюджети формуються за рахунок місцевих податків і зборів. Це єдиний податок з підприємців, податок з деяких видів підприємницької діяльності, туристичний збір, збір за паркування, плата за землю тощо. Базу залучення додаткових коштів не розширили. Хіба що з липня запровадять податок на нерухоме майно.

Скажімо, людина має у власності житловий будинок площею 250 квадратних метрів. Нормативні 240 з них звільнено від оподаткування, а за 10 "зайвих" метрів раз на рік до місцевого бюджету вноситься платіж по відсотку від розміру мінімальної заробітної плати.

На 1 січня бюджет встановлює мінімальну зарплату 1073 гривні. Тоді доведеться заплатити 107,3 ​​гривні податку.

Єдине істотне нововведення: по-новому буде фінансуватися комунально-дорожнє господарство. На утримання доріг і вулиць місцевого значення із загального бюджету виділять 2,4 мільярда гривень. 700 місцевих бюджетів будуть отримувати ці кошти щомісяця.

У 2011-м місцевим бюджетам не було з чого брати гроші на ремонт доріг, тому що уряд скасував податок з власників транспортних засобів. Кошти з Києва розподіляли в ручному режимі через облдержадміністрації.

Інші "хронічні хвороби" місцевих бюджетів залишилися. Коштів на утримання закладів освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури та інших галузей, для забезпечення стандарту послуг бракує. Якщо уряд протягом року буде підвищувати зарплати лікарям і вчителям, потрібні будуть нові дотації.

Гроші на соціальні витрати - допомога малозабезпеченим та інвалідам, пільги за проїзд і компослуги тощо - проходять через місцеві бюджети "транзитом". Вони мають цільовий характер, тому місцеві органи влади не можуть ними розпоряджатися на свій розсуд.

Можливо, після першого кварталу державний бюджет переглянуть, як роблять це щорічно. Якщо уряду вдасться домогтися уцінки російського газу, тоді зекономлені кошти можуть спрямувати на забезпечення місцевих бюджетів.

Уряд боїться другої хвилі світової економічної кризи, тому верстали держбюджету-2012 за консервативним сценарієм. Фінансові ресурси країни обмежені - тягнуть вниз боргові зобов'язання, які вже досягли третини державної скарбниці.

Український Бізнес Ресурс


Топ-оголошення

Продам 2- х ком.кв. ул.Средняя /ЖК "Люксембург".
Молдавія, 2 кімнати 62/32/12 кв.м 4/16, 59 500$, Продам 2- х ком.кв. ул.Средняя /ЖК "Люксембург". ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Продам. Дом. 63 м.кв. 5 сот. Амур, ул.Береговая
Берегова вул., 4 кімнати, 63 кв.м, 5 соток, 38 000$, Продам. Дом. 63 м.кв. 5 сот. Амур, ул.Береговая ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Топ-оголошення

Будинок мрії.
Нова, 22, 3 кімнати, 155 кв.м, 11 соток, 135 000$, Київська область, Фастівський район, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Калинівка

От собственника. Аренда офиса 270 кв.м., в БЦ, Константиновская 75.
Подол, 270 кв.м, 260грн/кв.м/месяц, Без комиссии от собственника. Аренда офисного помещения в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Продам. 4-к.кв. 1/10, ж/м Левобережный-3, ул.Усенко
Усенка вул., 4 кімнати, 87/-/- кв.м, 1/10, 110 000$, Продам. 4-к.кв. 1/10, ж/м Левобережный-3, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н