Вся нерухомість > Новини > За борги вже відбирають квартири
↑ До списку новин

За борги вже відбирають квартири

22 липня 2010

Будь-яке підвищення цін на комунальні послуги породжує хвилю неплатежів. Втім, потенційним боржникам вже готові показати, по чому фунт родзинок і де раки зимують, повідомляє vvnews.

Ось у Донецьку, наприклад, вже майно заарештовують. 462 людини, давно не платили за газ і гарячу воду, заборгували в сумі 800 тисяч гривень ... Показовий момент: серед арештованого майна - 16 квартир. А що буде, коли тарифи ще більше зростуть?

«Поки що платять. А через пару місяців - як пити дати не будуть»

Співробітники ЖЕКів не в захваті від майбутнього підвищення тарифів на опалення і гарячу воду. Щоправда, стверджують, що більшість громадян поки справно платить.

«У нас поки що неплатників - відсотків десять», - розповіли кореспонденту «ВВ» в одному з київських житлово-експлуатаційних дільниць. - «Таких, щоб зовсім не платили, - раз, два та й усе. Решта запізнюються із платежами, ну так все зрозуміло: реально бідні сім'ї, їм все виплатити - вже голодними залишитися. А от що буде після підвищення тарифів - навіть думати страшно. Пригадуються дикі дев'яності, коли «не платити» було нормою для 90% населення. Як би це не повторилося!»

«Хто не може, тому допоможуть» 

Тим часом уряд має намір повсюдно ввести штрафні санкції відносно неплатників за комунальні послуги.

«Що стосується дисципліни оплати, то в даному випадку я можу сказати, що тут ситуація буде складатися все більш жорстко. Ми, я впевнений, найближчим часом повинні будемо прийняти відповідне рішення і провести його через парламент. По ньому ми будемо вводити штрафні санкції за несплату. Платити повинні всі. Хто не може, тому допомагає держава» - заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко.

Бланки для субсидій будуть розсилати поштою? 

На що тільки не готова піти влада, щоб продемонструвати: субсидії нам допоможуть! Українцям мають намір навіть листи розіслати - із зразками заяв на отримання субсидії. У послання, уявіть собі, і конвертик чистий покладуть. Ну щоб громадянин, який жадає субсидії, міг моментально сфабрикувати заяву.

Ось тільки є один такий пікантний момент. У цілому на інформаційну кампанію уряду піде ні багато ні мало кілька десятків мільйонів гривень. Ми, прості громадяни, звичайно, дуже раді, що відповідні кошти в бюджеті є ... Але невже гроші ці інакше, як на розсилку конвертиків, використовувати не можна? Та й сама «роздача слонів», ясна річ, не може проходити виключно в поштово-віртуальному режимі. Наша людина де хочеш чергу створить - що у ЖЕКу, що в «соцзабезі», що в магазині за вентиляторами ...

Хто від цього виграє? 

Цікаво: за статистикою, субсидія буде потрібно приблизно 60% населення України. Якщо її видати всім, незрозуміло, яка ж реальна вигода від підняття цін на газ? Якщо не видавати - вибухне криза неплатежів ... А чим він закінчиться - тільки владі відомо. Вже очевидно, що на одних відключеннях далеко не заїдеш. Особливо якщо врахувати, що гарячу воду, наприклад, можна перекрити тільки всьому стояку. Піде в хід донецька практика? І старі боржники стануть новими бомжами? Та навряд чи комусь припадуть до душі такі перспективи ...

Що потрібно для отримання субсидії?

Працюючі будуть подавати заяву на отримання субсидії, декларації та довідку про доходи з місця роботи. Пенсіонерам ж потрібно лише подавати заяву і декларацію. В одному зі столичних відділів субсидій «ВВ» повідомили, що дана постанова набуде чинності тільки з 1 серпня 2010 року. А до цього парламентарям доведеться зробити зміни в чинне законодавство. Поки ж все досить незрозуміло. - Декларація і заява встановленого Міністерством зразка ми надаємо самі, - розповіли «ВВ». - Заповнюємо її зі слів претендента, а потім самі перевіряємо. У цьому документі потрібно буде задекларувати доходи всіх членів сім'ї, подати відомості про житло та його кількості (якщо у сім'ї, наприклад, кілька квартир), відомості про наявність транспортних засобів, дачних ділянок і про витрати на суму, що перевищує 10 прожиткових мінімумів. Тобто якщо претендент зробив капітальний ремонт або придбав машину, субсидії він, ясна річ, позбавляється.

Підвищення тарифів істотно позначиться на матеріальному становищі українців. У цьому переконані 85,2% учасників опитування, проведеного Інститутом Горшеніна. Повністю оплачувати комунальні послуги планують тільки 41,2% українців. Законослухняністю, як видно, і не пахне. Ще 30,1% відповіли збираються платити від випадку до випадку. А 6,9% готові «піти у відмову» повністю. Ще 21,8% громадян України - поки що в такому ступорі, що дати відповідь на питання не можуть. Для порівняння - статистика на сьогоднішній день. Більшість українців (75,5%) оплачують послуги ЖКГ повністю. Ще 14,2% - тільки частина «комуналки» і 2,9% - не платять зовсім. До речі, близько третини респондентів (35,8%) вважає, що основну відповідальність за підвищення тарифів несе Президент. Майже така ж кількість (33,2%) винить у всьому Кабінет міністрів. Кожен п'ятий (19,2%) покладає відповідальність на Верховну Раду, а кожен десятий (9,7%) - на МВФ. 36,7% українців упевнені, що уряд України переглянув тарифи для особистого збагачення окремих політиків і бізнесменів.

- Відбирати майно або опечатувати нерухомість у боржників ЖЕКи можуть лише за рішенням суду. При цьому стягнути заборгованість можна тільки за останні три роки, - пояснює «ВВ» юрист Василь Мірошниченко. - Першим і найбільш ефективним кроком є оскарження рішення суду протягом 10 днів в апеляційному суді. Після цього у людини буде ще 20 днів на збір документів. Скарги в усі інстанції не допоможуть. Також, як і реструктуризація боргу. Адже, як правило, сума заборгованості завищена.

Паралельно можна і потрібно подавати зустрічний позов про зменшення суми заборгованості, адже багато послуг реально не виявлялися. При цьому потрібно вимагати від ЖЕКу підтвердження, що він чинив певні послуги з конкретної вартості. Для них, до речі, це буде вельми проблематично. На період, поки людина подає позовні заяви, виконавче виробництво буде припинено. Однак потрібно буде зробити відповідну заяву у виконавчу службу, повідомити, що подана апеляція і зустрічний позов.

Якщо ж суд відбувався без відома боржника, у ту ж інстанцію, яка розглядала справу, протягом 10 днів необхідно подати заяву на перегляд рішення. При цьому потрібно вказати поважні причини, за якими боржник був відсутній на процесі. Наприклад, повістка не надсилалася.

Без рішення суду державних виконавців при управлінні юстиції можна навіть не пускати на поріг. Якщо ж воно є, нерухомість можуть заарештувати і навіть продати з аукціону. Що ж стосується виселення, тут інша історія. Тоді державні виконавці зобов'язані пред'явити відповідний позов. Якщо ж у квартирі проживають неповнолітні, викинути родину на вулицю навряд чи вийде (зверніться за підтримкою в районні органи опіки). Не виключено, що квартира, за законом, перейде державі, а мешканці залишаться в ній проживати.

- Що ж до відключення світла в квартирі боржника - це незаконна практика, - пояснює юрист. - Також, як і попередження за 10 днів з наступним припиненням надання послуг.

Відмова можлива тільки у разі розірвання договору в судовому порядку.

Олена Новікова, Олена Потаєва, «Вечерние Вести»


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Запорізька обл. > Чернігівський р-н > Чернігівка

Дегтярная: сдам уютную квартиру с ремонтом в самом центре города!
Центр, Дегтярная ул., 8, 1 комната, 25/17/6 кв.м, 3/3, 5 500грн/месяц, Дегтярная / Тираспольская, 3/3 ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продається 3 пов. будинок у Софіївській Борщагівці.вул.Пушкіна.Біля ТЦ Квітень!
Борщаговка, 5 и более комнат, 200 кв.м, 6 соток, 260 000$, Продається 3-поверховий будинок у ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Святошинський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Чернігівська обл. > Корюківський р-н > Корюківка

136 кв.м в новострое на ул.Чекмарева/ул.Бригадная
"нагорный", 4 кімнати 136/-/- кв.м 235 000$, 3 спальні, кухня окрема, вітальня, дизайнерський ремонт, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н