Вся нерухомість > Новини > Українців зобов'яжуть платити за воду тільки за лічильником
↑ До списку новин

Українців зобов'яжуть платити за воду тільки за лічильником

2 грудня 2013

Українців хочуть зобов'язати до 2018 року встановити в своїх будинках і квартирах лічильники на тепло і воду. Відповідний законопроект днями зареєстрували в парламенті.

Як пояснюють автори проекту, за лічильники будуть платити самі власники квартир. «Власники будинків повинні самі подбати про встановлення і покупку приладів вимірювання тепла і води. А тим, хто живе в квартирах, прилади встановлять постачальники послуг. Але за лічильник потрібно буде все одно заплатити (від 130 грн. — Авт.). При цьому суму можна буде розбити на кілька частин, хоч весь рік порціями платити. Для цього будуть розроблені відповідні норми, — каже «Вестям» один з авторів проекту, заступник голови комітету ВР з питань будівництва і ЖКГ регіонал Володимир Сальдо. — Що стосується пільгових категорій — пенсіонерів, учасників бойових дій, інвалідів та ін, то їм встановлять прилади обліку за рахунок держави». Тих, хто відмовиться ставити лічильник, штрафуватимуть — до 5100 гривень.

На думку Сальдо, так українців будуть привчати економити і контролювати використання природних ресурсів: «Також можна буде економити витрати на воду, якщо розцінки на її використання підвищуватимуть. Тобто споживач буде платити тільки за те, що використовував, і ні копійки більше». Правда, нардеп сумнівається, що проект встигнуть прийняти цього року.

Втім, деякі фахівці припускають, що така реформа навряд чи пройде гладко. Адже дуже багато людей живе так: у квартирі, наприклад, прописана одна людина, а де-факто проживає сім'я з шести осіб. У такому випадку при установці лічильників ця сім'я платитиме в рази більше.

«Зараз ті, у кого немає лічильників, платять постійну суму, незалежно, скільки витратили (наприклад, у Києві з людини це близько 55 грн за гарячу воду та порядку 19 грн — за холодну. — Авт.). А платитимуть за кожен використаний літр, — каже нам голова правління одного зі столичних об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Альвіна Тугай. — Але зате такі методи привчать нас до економії. Європейці не дозволяють собі, щоб крани текли або цілодобово горіло світло в коридорі».

Катерина Стулень, «Вести»


Топ-оголошення

Продам приватизовану ділянку!
7 соток, 14 000$, Продам приватизовану ділянку в с. Таценки. с/т Уют. Ділянка 7 соток. Правильної ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Таценки

ЗНИЖКА 2000 дол! Ділянка 20 сот. + будинок в с. СТАРІ ПЕТРІВЦІ!!!
Гагаріна, 1 кімната, 45 кв.м, 20 соток, 48 000$, ЗНИЖКА 2000 дол!!! Продається велика перспективна ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Старі Петрівці

Топ-оголошення

Продам 4 сотки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.
Рудня, 4 соток, 28 000$, Продам 4 сотки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Самий ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Продам 1-ком.кв. ул.Каманина/ЖК "44 Жемчужина".
Аркадия, 1 комната, 42/18/12 кв.м, 10/22, 67 000$, Продам 1-ком.кв. ул.Каманина/ЖК "44 Жемчужина". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

2-х кімнатна квартира в центрі міста Вишгород
пр-т Мазепи, 3, 2 кімнати, 48/30/8 кв.м, 5/5, 36 400$, Гарна локація! 2-кімнатна квартира в цегляному ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород