Вся нерухомість > Новини > Заміське житло дешевшає: Знижки в 40% ще не межа?
↑ До списку новин

Заміське житло дешевшає: Знижки в 40% ще не межа?

15 червня 2012

Незважаючи на сезон, продажі йдуть мляво. Одні експерти пояснюють це вичікувальною позицією потенційних покупців, інші знаходять причину в тотальній неплатоспроможності українців. Так чи інакше, ціни на нерухомість передмістя вперто повзуть вниз.

З перших рук

Оголошеннями про продаж будинків і дач сьогодні заповнені не тільки газети - стовпи і паркани рясніють паперовими листками, написаними від руки: «Продам, господар, недорого!». Повернулася ситуація початку 2000-х, коли левова частка «квадратних метрів» продавалася безпосередньо господарями. Тільки тоді це було викликано дефіцитом професійних ріелторів. Зараз же власники навмисно відмовляються від їхніх послуг, сподіваючись, що хоча б так можна залучити покупця.

Готуючи цей матеріал, ми обдзвонили чимало господарів і агентств. Вловивши нашу зацікавленість, співрозмовники на тому кінці дроту готові були «показати хоч зараз» і торгуватися «до упору», скидаючи 10, 15, а то і 40% (!) від заявленої вартості.

Згодні поступатися не тільки приватні власники, а й будівельні компанії, що зводять котеджні містечка. Правда, тут йде мова про дисконт в 5-10%, а на решту суми вам буквально нав'язують кредит від забудовника на цілком прийнятних умовах - від 6 до17% річних у гривні.

- В Україні сьогодні близько 1000 котеджних містечок, - пояснює зговірливість будівельників експерт ринку нерухомості Олексій Сотніков. - З них майже половина недобудована або не введена в експлуатацію ще з моменту кризи - у компаній не вистачає на це коштів. Їм необхідно терміново виручити «живі» гроші, тому закриваються очі на те, що рентабельність буде мінімальною або навіть мінусовою. Покупці, однак, не надто поспішають, відчуваючи, що завтра це може бути ще дешевше.

Шматочок раю за 100 км

Цікаво, що агентства нерухомості другий місяць навперебій рапортують: продаж земельних ділянок з приходом весни зросли на 5-10%, будинків і дач - на 5-25%. Експерти не бачать протиріч: сезонний фактор відіграє свою роль, навесні покупці традиційно пожвавлюються. Однак для того, щоб операція відбулася, продавець повинен поступатися все більше.

Незалежний аналітик Ярослав Цуканов вважає, що пул покупців не формується з класичної ринкової причини: купувати землю і будинки за заявленими цінами нікому.

- Простежується чітка тенденція: охочі провести літо на власному шматочку раю купують так звані «далекі дачі», що знаходяться в 70-100 км від міста, дешевше, - говорить він. - Людина не може витратити на будинок або дачу більше 30-50 тис. дол, на землю - понад 20 тис. дол. У найближчому ж від мегаполісу передмісті таких цін як і раніше немає - вони в 3-5 разів вищі. І навіть з «диким» дисконтом виявляються не по кишені українцям.

Ситуація для продавців продовжує залишатися незавидною: кількість пропозицій будинків і дач перевищує попит в десяток разів, землі - в 40 разів, розповідає експерт. Вона збережеться до тих пір, поки середньоринкова ціна не підтягнеться до неплатоспроможного поки що попиту. Для цього, за прогнозами Я. Цуканова, буде потрібно пара років.

Яким буде обвал?

«Цінове дно» - це той рівень цін, який дозволяє не відкладаючи купити нерухомість кожному, хто її потребує, вважають експерти, пише АіФ. На думку Я. Цуканова, для цього вартість квадратного метра повинна опуститися ще на 30-40%.

«Цифри не зі стелі - вони отримані в результаті підрахунків і аналізу, - пояснює експерт. - Є формула: у людей на руках стільки грошей, за скільки вони купують автомобіль. Сьогодні це - близько 20 тис. дол. Це знакова сума. Звідси - середня мінімальна київська квартира не може коштувати більше 28-30 тис. дол. (як показують опитування, відсутні 8-10 тис. покупці готові взяти в кредит або зайняти). Аналогічна ситуація і з приміською нерухомістю».

Житло на вагу Євро

Українці, що живуть по знімних кутах в Києві, Донецьку, Харкові та Львові, проклинають Євро-2012 на чому світ стоїть. Багато господарів квартир, виявивши в собі комерційну жилку, сповнені впевненості заробити на чемпіонаті, і вже помітно підняли ставки.

ДУМКА

Сергій Нечипоренко, експерт ринку нерухомості (АН «Наш дім»):

- Зараз побутує думка, що орендодавці, що здають житло на період Євро, можуть заробити на гостях чемпіонату мало не до 20 тис. грн з квартири. Господарі по всій країні кинулися виселяти колишніх мешканців. Якщо людям нікуди їхати, вимагають платити за новою ставкою, яка вище колишньої мало не в рази. Це нерозумно. Чи збудуться прогнози щодо заробітку: ті з іноземних уболівальників і гостей, хто планував оселитися у приватних квартирах, а також представники оргкомітету ЧЄ-2012, вже давно забронювали собі місця проживання. Тепер ажіотаж спав, знайти щедрих іноземців-орендарів буде непросто. Раджу всім українцям, хто шукає знімне житло, почекати: думаю, через два-три тижні після чемпіонату ціни повернуться на спокійний рівень початку цього року, а в окремих містах, де були особливо завищені (Харків, Донецьк), можуть відкотитися до показників минулого року .

Будівельний портал ibud.ua


Топ-оголошення

Оренда!!! Вперше!!! Мокра/Кудряшова/3!!! Метро Вокзальна!!!
Солом'янка, 4 кімнати, 133/70/22 кв.м, 9/17, 1 000$/місяць, Пропонується в оренду!!! Вперше!!! ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н

УНИКАЛЬНОЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ! ЦЕНА СНИЖЕНА! Помещение 60 м2 с двумя входами на М.Арнаутской
Центр, Малая Арнаутская ул., 1/3, 500$/месяц, М. Арнаутская, 59. В самом центре города сдается ...

Інше > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Здам. 1-к.кв. 11/25, ул.Глинки 2 "Міст Сити".
Глинки вул. 2, 1 кімната 48/-/- кв.м 11/25, 15 700грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 11/25, ул.Глинки 2 "Міст ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продаж вiд власника, вул. Шолуденка 30, Ж/К "Старт", м. Лук'янівська
Шулявка, 1 кімната, 42/15/10 кв.м, 10/26, 88 000$, Продаю свою 1-кім квартиру, вул. Шолуденка 30, Ж/К ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Оренда 5-комн. квартири представницького класу в історичному центрі Києва, Золоті Ворота, вул. Ярославов Вал, 15-а
Золоті Ворота, 5 і більш за кімнати 204/104/54 кв.м 9/9, 3 000$/місяць, Оренда 5-кімнатної квартири ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н